Gangtok

Gangtok in India
Gangtok in India

Gangtok ligt in het oosten van India in het district Oost-Sikkim. Gangtok ligt dichtbij de grens met Bhutan en Tibet. Gangtok is de hoofdstad van de Indiase staat Sikkim. In het centrum vind je moderne winkels. Het is een belangrijk knooppunt voor het Tibetaans boeddhisme en wordt daarom omringd door een groot aantal kloosters.

De stad ligt in de uitlopers van de Himalaya. De stad licht tegen een heuvel aangebouwd. Door haar ligging is het er vaak mistig. De grootste bevolkingsgroep zijn de Nepalezen. Daarnaast woont er een groot aantal Tibetanen, Marwaries, Biharies en Bengalen. De bevolking is grotendeels Hindoeïstisch en Boedhistisch. Ook kent de stad een klein aantal Christenen en Moslims.

Heb je weinig kennis van India? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Gangtok
Plaatsen in de buurt van Gangtok (India) :
 • Darjeeling (48 km)
 • Calcutta (Kolkata) (533 km)
 • Varanasi (Benares) (604 km)
 • Lucknow (761 km)
 • Bhubaneshwar (834 km)
 • Puri (882 km)
 • Agra (1051 km)
 • New Delhi (1131 km)
 • Delhi (1140 km)
 • Bhopal (1213 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Gangtok

  Do-drul Chorten (Gangtok)

  Do-drul Chorten
  Do-drul Chorten
  Kaart met locatie Do-drul Chorten

  Do-drul Chorten is een stoepa die in 1945 werd gebouwd. Een stoepa bevat de relieken van een boeddhistische heilige en wordt vaak gebruikt als meditatieplaats. De Do-drul Chorten is in 1945 gebouwd door het hoofd van de Nyingma (school van het Tibetaans boeddhisme). Deze stoepa bevat heilige boeken en andere religieuze objecten en wordt omringd door 108 gebedsmolens. In de omgeving van de stoepa vind je Chorten Lakahang en Guru Lakhang, waar twee standbeelden van Guru Rinpoche te bewonderen zijn.

  Het Enchey Klooster (Gangtok)

  Het Enchey Klooster
  Het Enchey Klooster
  Kaart met locatie Het Enchey Klooster

  Het Enchey Klooster is het oudste, nog bestaande klooster van Gangtok. Het klooster is ongeveer 200 jaar oud en staat bekend om zijn eenvoud. Letterlijk betekent Enchey 'hoge vredige plek'. Deze naam is toepasselijk: wanneer je langs de oprijlaan met de vele wapperende gebedsvlaggen naar het Enchey Klooster toeloopt straalt de rust je tegemoet. Het klooster behoort tot de Nyingma-orde, de oudste traditie binnen het Tibetaans boeddhisme.

  Het Rumtekklooster (Gangtok)

  Het Rumtekklooster
  Het Rumtekklooster
  Kaart met locatie Het Rumtekklooster

  Het Rumtekklooster werd in 1960 gebouwd, als replica van de Kagyüpa in Tsurpu, niet ver van Lhasa. Dit Tibetaanse klooster ligt op 24 kilometer van Gangtok en is het belangrijkste en grootste klooster in Sikkim. Voor de gevluchte karmapa (het hoofd van een van de vier belangrijkste scholen binnen het Tibetaans boeddhisme) die op dit moment in India leeft is het Rumtekklooster het hoofdverblijf. In afwachting van zijn komst staat er een grote troon in de tempel.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van India bekijken.

  Vervoer

  Er is een treinverbinding met de stad Siliguri dat een luchthaven heeft.

  Geschiedenis

  De geschiedenis van Gangtok begint in het jaar 1716 wanneer een Heremietenklooster gesticht wordt. Van de periode daarvoor is weinig bekend. In 1840 werd in Gangtok het Boedhistische Encheyklooster gesticht. Vanaf dat moment werd de stad een pelgrimsoord. In 1861 kwam Sikkim onder Brits bestuur. Wel bleef de monarchie in stand. In 1894 besloot de toenmalige koning, Thutob Namgyal, dat Gangtok voortaan de hoofdstad van Sikkim zou worden. Vanaf dat moment groeide de stad in snel tempo. Regeringsgebouwen werden uit de grond gestampt en de infrastructuur werd door de Engelsen onder handen genomen. Gantok werd een belangrijke handelsplaats. Ook kreeg de stad een telegraaflijn. Toen India in 1947 onafhankelijk werd, werd Sikkim een apart land met een eigen koningshuis. Gangtok werd de hoofdstad. In 1975 werd Sikkim bij India gevoegd als deelstaat.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Gangtok