Gangtok

Gangtok in India
Gangtok in India

Gangtok ligt in het oosten van India in het district Oost-Sikkim. Gangtok ligt dichtbij de grens met Bhutan en Tibet. Gangtok is de hoofdstad van de Indiase staat Sikkim. In het centrum vind je moderne winkels. Het is een belangrijk knooppunt voor het Tibetaans boeddhisme en wordt daarom omringd door een groot aantal kloosters.

De stad ligt in de uitlopers van de Himalaya. De stad licht tegen een heuvel aangebouwd. Door haar ligging is het er vaak mistig. De grootste bevolkingsgroep zijn de Nepalezen. Daarnaast woont er een groot aantal Tibetanen, Marwaries, Biharies en Bengalen. De bevolking is grotendeels Hindoeïstisch en Boedhistisch. Ook kent de stad een klein aantal Christenen en Moslims.

Aanbieders van vakanties naar Gangtok
Better Places (verre reizen) Klik
PANGEA Travel (verre reizen) Klik

Landkaart Gangtok

Ervaringen

Er is geen resultaat gevonden

Bezienswaardigheden

* Lal-Bazaar is de grote markt van Gangtok.
* Het Tibettaans museum.
* Het Encheyklooster is het oudste, nog bestaande klooster van Gangtok en behoort tot de Nyingma-orde.
* Het Rumtekklooster werd in 1960 gebouwd, naar model van een klooster in Lhasa.
* Do-drul Chorten is een stoepa die in 1945 werd gebouwd. Deze wordt omringd door 108 gebedsmolens.
* Er is ook een dierentuin in Gangtok.

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Gangtok

Vervoer

Er is een treinverbinding met de stad Siliguri dat een luchthaven heeft.

Geschiedenis

De geschiedenis van Gangtok begint in het jaar 1716 wanneer een Heremietenklooster gesticht wordt. Van de periode daarvoor is weinig bekend. In 1840 werd in Gangtok het Boedhistische Encheyklooster gesticht. Vanaf dat moment werd de stad een pelgrimsoord. In 1861 kwam Sikkim onder Brits bestuur. Wel bleef de monarchie in stand. In 1894 besloot de toenmalige koning, Thutob Namgyal, dat Gangtok voortaan de hoofdstad van Sikkim zou worden. Vanaf dat moment groeide de stad in snel tempo. Regeringsgebouwen werden uit de grond gestampt en de infrastructuur werd door de Engelsen onder handen genomen. Gantok werd een belangrijke handelsplaats. Ook kreeg de stad een telegraaflijn. Toen India in 1947 onafhankelijk werd, werd Sikkim een apart land met een eigen koningshuis. Gangtok werd de hoofdstad. In 1975 werd Sikkim bij India gevoegd als deelstaat.

Nieuws

Artikelen