Vrsar
Vrsar is een van die leuke oude vissersplaatsjes, met een oude stad bij en op een schiereiland, aan de westkust van Istrië tussen Rovinj en Poreč. Het kleurrijke Vrsar kan grofweg in tweeën gedeeld worden: het historische en culturele hart van het oude stadje is prachtig gelegen op een heuvel aan het begin van het schiereiland en aan de voet van de berg ligt naast de pittoreske vissershaven een nieuwer gedeelte. De oude stad heeft vele nauwe straatjes en steegjes waar je op je gemak doorheen kunt slenteren. Bovendien liggen voor de kust bij Vrsar 18 schitterende onbewoonde eilandjes, die samen één van de mooiste archipels van de Middellandse Zee vormen.
gratis reisadvies
Plaatsen in de buurt van Vrsar (Kroatië) :
Accommodaties in de buurt
Ervaringen
Bezienswaardigheden
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Vrsar
Sint Martinuskerk (Vrsar)
De Sint Martinuskerk is gebouwd in de 19e eeuw. De fundamenten van deze kerk liggen precies op een heuveltop in Vrsar. Deze fundamenten dateren uit 1804. De bouw van de kerk werd echter pas afgerond in 1935. In 1991 werd de kerktoren van de Sint-Martinuskerk voltooid. Het interieur van de kerk is mooi versierd met stenen pilaren, koepels en religieuze schilderingen.
St. Maria Basiliek (Vrsar)
De St. Maria Basiliek is een romaanse kerk uit de 12e eeuw. Met name dankzij haar ligging is de basiliek een prachtige bezienswaardigheid. De basiliek ligt namelijk aan het water, dus je hebt hier een prachtig uitzicht over. De basiliek was eerst een kleine kerk, die gebouwd werd in de 8e eeuw. In de loop der jaren is de basiliek uitgebreid en uitgegroeid tot het huidige mooie bouwwerk. De basiliek is gewijd aan Maria.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Kroatië bekijken.
Vervoer
Door de wegen richting Kanfanar en Poreč wordt Vrsar verbonden met de belangrijkste verkeerswegen van Istrië. Bovendien is Vrsar vanuit andere Kroatische plaatsen goed te bereiken via het dichtbij gelegen vliegveld van Pula.
Geschiedenis
Het gebied rond Vrsar werd al vanaf de prehistorie bewoond. Het oudste bekende volk dat in dit gebied heeft geleefd, is de Illyrische stam Histri. Ze voorzagen in hun levensonderhoud door landbouw, veehouderij en de overzeese handel met de Etrusken en Grieken. De eerste grotere bouwwerken werden door de Romeinen in de eerste eeuw van onze jaartelling op de plaats van de huidige stad neergezet. In de oudheid werd de haven van Vrsar veelvuldig gebruikt om zout en Istrisch rotssteen te exporteren. Nadat het Christendom zich in de tweede en derde eeuw ver over Europa uitgespreid had, werd Vrsar in de vierde eeuw gezien als een belangrijk christelijk centrum. Na de val van het Romeinse Rijk behoorde de stad eerst toe aan de Goten, daarna viel het tot ver in de zevende eeuw onder Byzantium en vervolgens heersten de Longobarden er. In de achtste eeuw viel de stad onder het bestuur van de Franken, omdat Karel de Grote het omliggende gebied had veroverd. Tussen de negende en tiende eeuw werd de macht overgenomen door het bisdom Poreč en in 1778 kwam Vrsar onder direct Venetiaans bestuur te staan. Maar toen in 1797 de Venetiaanse Republiek ten val kwam, werd de stad in de Hongaars-Oostenrijkse monarchie ingelijfd, waar het tot aan de Eerste Wereldoorlog deel van uitmaakte, met uitzondering van een korte onderbreking door een Franse overheersing van 1805-1813. Daarna had de stad voor korte tijd nog te maken met Italiaanse en Duitste bezetten, voordat Istrië en Vrsar in 1947 in Joegoslavië werden opgenomen. Tegenwoordig is Vrsar een stad van het in 1991 uitgeroepen onafhankelijke land Kroatië.