Kiwi's uit Nieuw-Zeeland

Kiwi, Nieuw-Zeeland
Kiwi, Nieuw-Zeeland

Je zou kunnen zeggen dat het woord 'kiwi' voor Nieuw-Zeeland een soort nationale identiteit is. Overal waar je bent, kom je namelijk het woord 'kiwi' tegen. De rugbyers van het nationale rugbyteam worden bijvoorbeeld Kiwi's genoemd. Er zijn touroperators met de naam kiwi, er is een Kiwibank, de munteenheid van Nieuw-Zeeland (de Nieuw-Zeelandse dollar) wordt kiwi genoemd, er is een Kiwi Casino, een Kiwi Radio en er is natuurlijk de fruitsoort kiwi. Kiwi is zo typisch Nieuw-Zeelands dat Nieuw-Zeelanders over het algemeen zelfs Kiwi's worden genoemd. De inwoners van Nieuw-Zeeland zijn er trots op dat ze Nieuw-Zeelanders zijn. Ze leven in een heerlijk land met een easy-going mentaliteit waar een hoge levensstandaard heerst. Ook vind je er prachtige landschappen met veel bijzondere planten en dieren die erg gewild zijn bij toeristen.

Voor de Nieuw-Zeelanders is het woord 'kiwi' veel meer dan alleen het stukje fruit. De inwoners zijn zelfs beledigd als je dat denkt. De oorsprong van het woord is namelijk heel anders. Kiwi komt niet van de fruitsoort, maar van de vogel 'de kiwi'. Het is een aparte en unieke vogel die zichzelf niet graag blootgeeft. Je leert hem niet meteen kennen. Met deze kenmerken identificeren de Nieuw-Zeelanders zich graag.

Het symbool van Nieuw-Zeeland is dus een kiwi. Dit symbool verscheen eerst op militaire badges. In 1886 werd voor het eerst een kiwi op de badges van de South Canterbury Battalion geplaatst. Niet veel later werd dit ook op andere militaire badges gedaan. Pas in 1906 werd de kiwi een erkend symbool. Dit gebeurde echter in Australië en niet in Nieuw-Zeeland. Een Nieuw-Zeelandse en Australische vrouw lanceerden in Melbourne 'Kiwi Shoe polish', dat tot in Amerika werd verkocht. Hierna werd de kiwi steeds vaker gebruikt voor typisch Nieuw-Zeelandse dingen. Kortom, de Nieuw-Zeelander draagt 'Kiwi' met trots.

Heb je weinig kennis van Nieuw-Zeeland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het fruit

De lekkerste kiwi's komen uit, je raadt het al, Nieuw-Zeeland. Hier worden 2,2 miljard kiwi's per jaar door meer dan 2500 kiwiboeren verbouwd. Een groot deel van de kiwi's wordt naar meer dan zeventig landen geëxporteerd. De kiwi komt echter niet van oorsprong uit Nieuw-Zeeland. De fruitsoort wordt ook wel Chinese Kruisbes genoemd en komt oorspronkelijk uit China en Siberië. In 1904 werd het stukje fruit naar Nieuw-Zeeland gebracht, omdat er voldoende vruchtbare grond was voor de productie van kiwi's. Hierna werd de kiwi nog lang Chinese Kruisbes genoemd. Toen Nieuw-Zeeland echter met het exporteren van de kiwi begon, moest een naam bedacht worden die mensen eraan herinnerde dat het een Nieuw-Zeelands product is. Het woord 'kiwi' werd al jarenlang gebruikt als nationaal symbool en daarom werd de Chinese kruisbes omgetoverd tot 'kiwi'.

Tak met rijpe kiwi's
Tak met rijpe kiwi's

De Vogel

De kiwi is een loopvogel die van oorsprong alleen in Nieuw-Zeeland voorkomt. De Maori's hebben de kiwi zijn naam gegeven. Het mannetje maakt tijdens het paarseizoen namelijk een geluid dat op “kiwi” lijkt. Een kiwi is ongeveer even groot als een kip en is daarmee de kleinste loopvogel. Sommige kiwi's kunnen zelfs sneller rennen dan een mens. Voordat er mensen leefden in Nieuw-Zeeland, waren er ongeveer 12 miljoen kiwi's. Nu zijn het er nog maar 60.000.

Bruine kiwi
Bruine kiwi


De kiwi's leven in en op de grond en hebben geen staart. Ze hebben wel vleugels, maar kunnen er niet mee vliegen. De vogel is helemaal bedekt met veren die op haren lijken. Hij leeft vooral 's nachts. Wil je een kiwi zien, dan moet je er dus 's nachts voor op pad. Hiervoor worden verschillende tours georganiseerd. Kiwi's zijn blind, maar hebben wel een uitstekend reukvermogen met neusgaten in de punt van de lange snavel. Dit is bijzonder voor vogels, omdat die de neusgaten meestal bovenin de snavel hebben zitten. De snavel steekt hij in de grond om naar voedsel te zoeken. Over het algemeen leven kiwi's ongeveer 20 jaar, maar er zijn er ook gevonden die ongeveer 40 jaar waren.

Omdat het aantal kiwi's in Nieuw-Zeeland steeds minder wordt, zijn er allemaal actiegroepen opgericht. Er zijn actiegroepen en overheidsinstanties die zich inzetten voor het nationale symbool van Nieuw-Zeeland. Een voorbeeld van zo'n organisatie is The Kiwi Recovery Trust. Deze organisatie zorgt samen met de bank voor de bescherming en het herstel van zieke kiwi's. Er wordt ook veel onderzoek gedaan naar de kiwi, zodat ze nog beter beschermd kunnen worden. Ook zijn er allerlei parken waarin kiwi's rustig kunnen leven. Een voorbeeld hiervan is het Kiwi and Birdlife Park, gelegen in Queenstown.
Waarschuwingsbord Kiwi
Waarschuwingsbord Kiwi


Kortom, alles wordt op alles gezet om de nationale held van Nieuw-Zeeland niet te laten uitsterven.

Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,8

Gerelateerde artikelen