De vliegvelden van Nieuw-Zeeland

Vliegveld in Nieuw-Zeeland
Vliegveld in Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland bestaat uit twee grote hoofdeilanden en wat kleinere eilanden. Het is een groot land en heeft daarom ook een behoorlijk aantal vliegvelden. Je vindt er niet alleen een aantal internationale vliegvelden, maar ook een heleboel kleinere vliegvelden. Sommige daarvan zijn alleen geschikt voor pleziervluchten, andere worden ook gebruikt voor binnenlandse vluchten. Het meest belangrijk zijn natuurlijk de internationale vliegvelden. Deze staan hier op een rijtje.

Reisbureau Reisgraag.nl heeft veel kennis van Nieuw-Zeeland. Onze klanten geven ons een 9,6 op TrustPilot voor de service die wij verlenen. Wilt u hulp bij het samenstellen van uw reis? Vul dan gratis en vrijblijvend het formulier in.

1. Auckland Airport

Dit is het grootste en drukste vliegveld van Nieuw-Zeeland. Per jaar vervoert het vliegveld zo'n 13 miljoen passagiers. Het vliegveld ligt op ongeveer 20 kilometer ten zuiden van het centrum van Auckland. Auckland Airport heeft een capaciteit van 45 vluchten per uur. Er zijn twee landingsbanen op het vliegveld, maar doordat deze dicht langs elkaar liggen kan maar een van de twee gebruikt worden. De andere wordt gebruikt als reserve. Auckland Airport is verder de thuishaven van de luchtvaartmaatschappij Air New Zealand. Het vliegveld is een van de belangrijkste werkgevers in de regio met duizenden banen. Verder is het vliegveld van groot economisch belang aangezien het Nieuw-Zeeland per jaar 14 miljard oplevert.

2. Christchurch Airport

Christchurch Airport is het op een na drukste vliegveld van Nieuw-Zeeland. Zoals de naam al doet vermoeden ligt het vliegveld bij de stad Christchurch, op ongeveer 12 kilometer van centrum af. Het vliegveld heeft start- en landingsbanen in verschillende richtingen omdat de wind erg veranderlijk is in Christchurch, en het dus niet altijd veilig is om maar een kant op te vliegen. In 2013 werden er zo'n 5,5 miljoen passagiers vervoerd op Christchurch Airport. Vanwege de groei in de laatste jaren is er in 2013 een nieuwe passagiersterminal geopend, die 237 miljoen heeft gekost.

3. Dunedin Airport

Dit vliegveld ligt in de regio Otago op het zuidelijke eiland van Nieuw-Zeeland. Het vliegveld wordt zowel voor Dunedin City als de regio Otago en Southland gebruikt. Er is nog een ander vliegveld in deze regio: Queenstown Airport. Dunedin Airport ligt op ongeveer 22 kilometer van Dunedin City. Het is het vijfde drukste vliegveld van Nieuw-Zeeland en vervoert per jaar ongeveer 850.000 passagiers.

4. Queenstown Airport

Queenstown Airport wordt voornamelijk gebruikt voor mensen die naar Queenstown willen, een populaire plaats onder vakantiegangers. In 2013 kwamen er zo'n 1,2 ,miljoen passagiers naar Queenstown Airport en dat aantal blijft maar groeien. Daardoor is het tegenwoordig het vierde drukste vliegveld van Nieuw-Zeeland. Er is maar een terminal op het vliegveld met zeven gates. Het vliegveld is vooral druk in de winter, wanneer mensen naar dit gebied komen voor de wintersport. Verder heeft het vliegveld in 2011 in de top 10 van mooiste landingen op een vliegveld gestaan.

5. Hamilton Airport

Hamilton Airport ligt 14 kilometer van de stad Hamilton vandaan en wordt voornamelijk gebruikt door passagiers die een binnenlandse vlucht nemen. Er vinden echter ook internationale vluchten plaats. Op dit moment vinden er ontwikkelingen plaats om de landings- en startbaan te verlengen van 2.195 meter naar 3.000 meter, zodat er grotere vliegtuigen naar Hamilton Airport kunnen komen. Op deze manier wil het vliegveld meer vluchten vanuit Azië aantrekken.

6. Wellington Airport

Wellington Airport is het vliegveld dat bij Wellington hoort. Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland en tevens het tweede grootste stedelijk gebied van Nieuw-Zeeland. Het vliegveld ligt maar 5 kilometer van het stadscentrum af. Wellington Airport is het derde drukste vliegveld van het land, met zo'n 5,3 miljoen passagiers in 2013. Het vliegveld staat bekend om de ruwe en turbulente landingen, vanwege de sterke wind die bestaat rondom de stad. Op het vliegveld vind je één terminal, maar wel een behoorlijk grote.

Judith

Judith - reisexpert Nieuw-Zeeland


Wat een divers land is Nieuw-Zeeland! Op het Zuidereiland vind je veel bergen en meren, maak hier een wandeling in een van de nationale parken of geniet je van de rust ergens aan het water. Ik vond Milford Sounds echt heel gaaf! Wandel bijvoorbeeld de Milford Track, vaar per boot of vlieg er doorheen in een helikopter. Op het Noordereiland vind je weer een hele andere wereld. Van maanlandschappen, geisers en modderpoelen tot tropische stranden, jungle en Maori. Nieuw-Zeeland heeft het allemaal! Wil jij op vakantie naar Nieuw-Zeeland? Vraag een gratis offerte aan bij onze reisexpert Judith.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,8

Gerelateerde artikelen