Nieuw-Zeeland van A tot Z

Maori-krijger, oudste volk van Nieuw-Zeeland
Maori-krijger, oudste volk van Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeeland bestaat uit 2 grote eilanden (Noordereiland en Zuidereiland) en een aantal kleinere onbewoonde eilandjes. De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington, wat op het Noordereiland ligt. Ondanks dat Nieuw-Zeeland een onafhankelijke staat is behoort het nog wel tot het Britse Gemenebest.

Heb je weinig kennis van Nieuw-Zeeland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Aotearoa

Aotearoa is de Maori-naam voor Nieuw-Zeeland. Letterlijk betekent dat 'Land van de lange, witte wolk'. De Maori`s waren het eerste volk die Nieuw-Zeeland ontdekten.

De A staat natuurlijk ook voor Auckland, een stad waar enorm veel te doen is! In dit filmpje krijg je een indruk van de haven een een whalewatch en dolfijnentour. 

B van Britse Gemenebest

Nieuw-Zeeland is een onafhankelijke, democratische staat maar behoort nog wel tot het Britse Gemenebest. Wel heeft Nieuw-Zeeland al vanaf 1852 zelfbestuur. Vraag gratis een offerte aan

C van Coromandel

Cormomandel is een favoriete weekendbestemming van de Nieuw-Zeelanders. Op het schiereiland zijn bergen, bossen en helderblauwe zee. Er leven veel kunstenaars en ambachtslieden die hun producten in de winkels verkopen.

Monding Tairua rivier, Coromandel
Monding Tairua rivier, Coromandel

D van Denniston Plateau

Op het Denniston Plateau lagen de grootste steenkoolmijnen van Nieuw-Zeeland.

E van eilanden

Nieuw-Zeeland bestaat uit 2 grote eilanden en een aantal afgelegen en onbewoonde eilandengroepen. Het Noordereiland en het Zuidereiland zijn de grote, bewoonde eilanden. Het Zuidereiland is iets groter terwijl het Noordereiland meer inwoners heeft.

F van forelvissen

Forelvissen is een favoriete bezigheid van Nieuw-Zeelanders en toeristen. Lake Taupo staat wereldwijd bekend en zit vol met regenboog- en bruine forel.

G van golfbanen

In Nieuw-Zeeland zijn meer dan 400 golfbanen. In december tijdens het New Zealand Open Golf Championship komen de beste spelers ter wereld tegen elkaar strijden.

H van hangi

Een hangi is een feestmaal van de Maori met groenten, vlees en zeevruchten. Het wordt op hete stenen in een aarden oven (hangi) gestoomd.

I van Invercargill

Invercargill is de hoofdstad van de regio Southland in het zuiden van het Zuidereiland. Invercargill is gebouwd op drooggelegd moerras.

Kerk in Invercargill, Nieuw-Zeeland
Kerk in Invercargill, Nieuw-Zeeland

J van jet-boats

Jet-boats zijn schroefloze boten met een straalmotor. Een tocht met dit wendbare voertuig is erg populair. Jet-boatbedrijven nemen je mee door ondiep water en smalle ravijnen, zoals bijvoorbeeld bij de Bay of Islands. 

K van kiwi

De kiwi is het nationale symbool van Nieuw-Zeeland. De kiwi is zowel een vrucht als een beestje met een lange snavel. De vruchten groeien op door houten raamwerken gestutte stokken.

L van landschap

Nieuw-Zeeland heeft een verrassend en gevarieerd landschap. Je vindt er o.a. geisers, gletsjers, rivieren, stranden, bergen en bossen.

Landschap Nieuw-Zeeland met watervallen
Landschap Nieuw-Zeeland met watervallen

M van Maori

De Maori`s ontdekten Nieuw-Zeeland als eerste volk. Zij gaven het land de naam Aotearoa. Ongeveer 12% van de bevolking van Nieuw-Zeeland is Maori. 

De M is ook van Milford Sound, die we in dit filmpje vanuit de lucht laten zien. 

N van Northland

De regio Northland op het Noordereiland heeft eindeloze mogelijkheden voor buitensporten. Ook heeft Northland veel bezienswaardigheden en een rijke geschiedenis.

O van Old Government House

Het prachtige Old Government House in Auckland was tot 1865 de zetel van de regering. Nu is het onderdeel van de University of Auckland.

P van Provincial Trophy

De Provincial Trophy is de belangrijkste cricketwedstrijd in Nieuw-Zeeland. Cricket is na rugby de populairste sport en trekt veel bezoekers.

Q van Queenstown

Queenstown ligt op het Zuidereiland en is een internationaal vakantieoord. Queenstown is ontstaan in de goudzoekerstijd, rond 1860.

R van rugby

Rugby is een sport die bij de Nieuw-Zeelanders het bloed sneller doet stromen. Het nationale team is de trots van het volk. All Blacks is de bijnaam van het team omdat ze altijd geheel in het zwart spelen.

De R staat ook voor Rotorua, de vulkaanstad. In dit filmpje laten we je zien hoe bijzonder dit geothermische gebied is. Je kunt hier ook een hele leuke fietstour maken door het stadje. 

S van Sky Tower

De Sky Tower in Auckland werd in 1997 geopend. De 328 m hoge toren is het hoogste gebouw op het zuidelijke halfrond. Vanaf de observatieplatforms heb je een prachtig uitzicht over Auckland en omgeving.

T van tuatara

De tuatara is de enig overgebleven reptiel die zo`n 220 miljoen jaar geleden ontstond. In het tuatarium in Invercargill kun je de tuatara het beste bekijken.

U van Ulva Island

Op Ulva Island kun je wandelingen maken en inheemse Nieuw-Zeelandse vogels bekijken. Ook de overblijfselen van een walvisstation zijn er nog te bezichtigen.

Eilandje voor de kust van Ulva Island
Eilandje voor de kust van Ulva Island

V van Verdrag van Waitangi

Het Verdrag van Waitangi is een overeenkomst tussen de Engelse regering en de Maori`s. Het werd in 1840 getekend.

W van wijn

De wijnen uit Nieuw-Zeeland zijn een van de beste van de wereld. De eerste wijnstokken werden 150 jaar geleden geplant. Vooral de zonnige streek Blenheim is bekend vanwege zijn wijngaarden.

X van ?

Y van Yaldhurst Museum of Transport and Science

In Christcurch zit het Yaldhurst Museum of Transport and Science. Hier vind je honderden voertuigen van raceauto`s tot brandweerwagen en boerenwagens.

Z van zilvervaren

De zilvervaren (ponga) wordt door velen gezien als nationaal symbool van Nieuw-Zeeland.

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen