Cultuur Nieuw-Zeeland

Maori kunst in Nieuw Zeeland
Maori kunst in Nieuw Zeeland

De cultuur van Nieuw-Zeeland is heel divers, mede doordat de Maori-cultuur altijd nog een belangrijke rol speelt in dit land. Dit zie je terug in plaatsnamen, de taal en kunst.

Heb je weinig kennis van Nieuw-Zeeland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Bevolking

Nieuw-Zeeland heeft zo'n 4,2 miljoen inwoners. Hiervan is een groot deel afkomstig uit Europa, ongeveer 80 procent. De Europeanen komen voornamelijk uit Groot-Brittannië maar ook, in minderheden, uit Italië, Nederland en voormalig Joegoslavië. Ongeveer 35.000 immigranten zijn afkomstig uit Nederland, de meeste van hen kwamen na de Tweede Wereldoorlog naar Nieuw-Zeeland op zoek naar het betere leven. De laatste jaren immigreren steeds meer rijke inwoners vanuit Hongkong of jonge mensen uit Polynesië naar het land. Zo'n 14 procent van de bevolking is Maori en de rest is Polynesisch of komt uit Azië. De Maori zijn de mensen die Nieuw-Zeeland bewoonden toen de Europeanen het land ontdekten. Het grootste deel van de Nieuw-Zeelanders woont op het Noordereiland, de meeste Maori's wonen hier ook. Hier kan je dan ook het meeste zien van de Maori-cultuur.

Maori krijgers tijdens Waitangi Day
Maori krijgers tijdens Waitangi Day

Taal

Er zijn in Nieuw-Zeeland twee officiële talen: Maori en Engels. Engels is eigenlijk de voertaal en kan je dus overal gebruiken. Maori dreigde uit te sterven, maar maakt de laatste jaren gelukkig een comeback. Het Engels in Nieuw-Zeeland heeft een accent waardoor ze er een eigen draai aan hebben gegeven. Wat vooral opvallend is, is de platte uitspraak van de klinkers. Ze spreken 'fish and chips' bijvoorbeeld uit als 'fush and chups'. Op het Zuidereiland hoor je de Schotse invloeden weer heel erg goed, door de rollende 'r'. Het Kiwi-Engels heeft verschillende eigen namen en woorden, die ze zelf hebben verzonnen. Ook zijn ze soms afgeleid van het Maori. Vraag gratis een offerte aan

Godsdienst

Het Christendom is de meest voorkomende godsdienst. Zo'n 67 procent van de Nieuw-Zeelanders is aanhanger van dit geloof. Verder zijn de Anglicaanse kerk, de Presbyteriaanse kerk, de rooms-katholieke kerk en nog een aantal kleinere groepen geloven aanwezig.

Eetgewoonten

Veel van de eetgewoonten in Nieuw-Zeeland zijn afkomstig van de Engelsen. Zo geven de meeste inwoners de voorkeur aan een stevig Engels ontbijt met gebakken eieren, bacon, witte bonen in tomatensaus en worstjes. Ook de Engelse high tea is populair. Aan het einde van de dag wordt er thee gedronken met daarbij gebak of sandwiches. 's Avonds wordt er veel lamsvlees gegeten, doordat er erg veel schapen zijn. Ook schelpdieren en vis zijn volop te verkrijgen. De eetcultuur wordt steeds internationaler door de immigranten uit Azië en Polynesië. De Maori's hebben weer een hele eigen manier van het bereiden van maaltijden. Dit doen ze allemaal traditioneel in een oven onder de grond, waarbij ze gebruik maken van vulkanische warmte. Er worden meestal aardappelen, groenten en vlees gegeten.

Kunst

Dankzij de Maori kent Nieuw-Zeeland een lange traditie van verschillende kunsten. Toen ze namelijk nog geen schrift kenden, moesten ze tradities, verhalen en gebeurtenissen op een kunstzinnige manier doorgeven. Tegenwoordig kan je nog steeds genieten van allerlei soorten kunst, vooral in de grote steden vinden er veel culturele activiteiten plaats. Theater, dans, klassieke muziek, beeldende kunst, film en literatuur zijn daar allemaal te bewonderen. De cultuurhoofdstad Wellington is voor kunstliefhebbers zeker interessant, het barst hier van de galerieën, festivals en musea.

Feestdagen

Er zijn in Nieuw-Zeeland diverse feestdagen, waarop het mogelijk is dat winkels, banken en overheidsgebouwen gesloten zijn. Men kent hier de volgende feestdagen:

1 januari – Nieuwjaarsdag
2 januari – Dag na nieuwjaarsdag
6 februari – Waitangi Day
2 april – Goede Vrijdag
4 en 5 april – Pasen
25 april – Anzac Day
1e maandag van juni – Queen's Birthday
4e maandag van oktober – Labour Day
25 en 26 december – Kerstmis



In dit filmpje zie je de traditionele dans Haka, die je ongetwijfeld kent van rugby teams. De Haka is een manier om trots te uiten. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

25 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,2

Gerelateerde artikelen