10 dingen die je kunt doen in Lissabon

Lissabon
Lissabon

Tijdens je vakantie door het prachtige Lissabon is het natuurlijk wel handig om te weten wat je er allemaal kunt doen. Om die reden hebben we voor jou 10 dingen opgesteld die je kunt doen tijdens je stedentrip in de Portugese hoofdstad Lissabon. 

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Algarve gratis reisvoorstel >>

1. Tram 28

Het icoon van Lissabon is zonder enige twijfel tram 28. In het jaar 1873 werd de eerste hand gelegd aan het tramnetwerk in de stad. Dit was toen nog een paardentramlijn. In 1901 werd de eerste elektrische tramlijn in gebruik genomen. Anno nu zijn er nog maar een paar van deze tramlijnen in gebruik. Ondanks dat blijft de tram een belangrijke rol spelen in Lissabon. Mede doordat de stad Lissabon is gebouwd op zeven heuvelen, is de klassieke tram het ideale vervoersmiddel om de smalle, krappe bochten en de smalle straatjes te bedwingen. Van alle lijnen zijn er nog maar vijf in gebruik, waarvan er 4 lijnen de heuvels opgaan. De reden om tram 28 te gebruiken is om de prachtige reis langs de historische wijken Baixa, Graça en Alfama. Je krijgt tijdens de reis met tram 28 een fantastische indruk van Lissabon. Zo krijg je onderweg verschillende hoogtepunten te zien, zoals de Sé de Lisboa en het uitkijkpunt Miradouro de Santa Luzia.

Tram 28
Tram 28

2. São Jorges Castle bezoeken

Het São Jorges Castle is het bekendste kasteel van Lissbon. Dit kasteel ligt op de hoogste heuvel van de stad. Vanaf het kasteel heb je een prachtig uitzicht over de brede Taag. Dit kasteel is een van de bekendste attracties van Lissabon. De fundamenten van het São Jorges Castle komen al uit de 6e eeuw voor Christus. Via de hoofdingang van het kasteel kom je terecht op een groot centraal plein. Op dit plein staan eeuwenoude kanonnen en het bronzen beeld van Dom Afonso Henriques. Dit beeld is tevens een kopie van het oude origineel dat staat bij het kasteel Guimarães. Op het hoogste punt ligt het eigenlijke kasteel. Hier vind je prachtige kantelen en tien wachttorens. Als het kasteel werd aangevallen was dit het laatste bastion. De trappen leiden je naar het hoogste punt, waarbij je een prachtig uitzicht hebt over diverse bezienswaardigheden en de stad. 

Zicht op het kasteel
Zicht op het kasteel
Vraag gratis een offerte aan

3. Bezoek de historische wijken Alfama, Bairro Alto en Mouraria

Alfama is van oudsher een erg arme wijk. Mede om die reden is hier in de 19e eeuw de welbekende Portugese muziek fado ontstaan. Er zijn vandaag de dag nog heel veel fadohuizen te vinden waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. Bairro Alto is een wijk in het centrum van Lissabon. De wijk is gelegen boven de zakenwijk Baixa. In Bairro Alta kun je terecht voor de vele winkelmogelijkheden, daarnaast is Bairro Alto een erg leuk uitgaansgebied. Tenslotte kun je de traditionele Portugese sfeer proeven in Mouraria. Deze wijk is gelegen ten noorden van het São Jorges Castle.

Alfama
Alfama

4. Ontdek de mooiste miradouros van Lissabon

De stad Lissabon is gebouwd op zeven heuvelen en mede daardoor zijn er enorm veel uitzichtpunten te vinden. Deze worden in het Portugees miradouros, oftewel ‘gouden blik’ genoemd. Bezoek bijvoorbeeld Miradouro Largo das Portas do Sol, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de oude wijk Alfama en de rivier de Taag. Ook vanuit de Miradouro Santa Luzia heb je een geweldig uitzicht over de stad. Ook Miradouro São Pedro de Alcantara is een aanrader, hier heb je uitzicht op zowel het moderne als het oudere deel van Lissabon. Bovendien is het uitzichtpunt zelf ook erg sfeervol met een mooie fontein en een klein park.

Uitzicht op Lissabon
Uitzicht op Lissabon

5. Winkelen bij de Av. Da Liberdade, Baixa, Chiado en de Principe Real

Avenida da Liberdade is de langste winkelstraat van Lissabon en is maar liefst 1,5 kilometer lang. In deze winkelstraat vind je prachtige autozaken en elegante modewinkels. Tussen de heuvels vind je de benedenstad Baixa, wat is gelegen aan de Taag. In dit deel van de binnenstad brengen toeristen over het algemeen de meeste tijd door tijdens hun vakantie. In deze wijk ben je voorzien van alle attracties. Ook in Chiado bepalen de winkels het beeld. Deze wijk is gelegen tussen de wijken Baixa en Bairro Alt en is perfect om doorheen te dwalen. Tenslotte is de wijk Principe Real zeker de moeite om te bezoeken. Als je Lissabon wilt beleven zoals het was voor de invasie van het massatoerisme, dan is deze wijk een absolute aanrader.

Principe Real
Principe Real

6. Bezoek het monument Arco da Rua Augusta

Dit prachtige monument is een historisch gebouw wat is gebouwd in de vorm van een triomfboog. Arco da Rua Augusta is gebouwd op het Praça do Comércio in Lissabon, ter herinnering aan de wederopbouw na de grote aardbeving van 1755. Het monument bestaat uit zes kolommen van ongeveer 11 meter hoog en is versierd met beelden van historische figuren. Het is zeker de moeite om de beeldschone Arco da Rua Augusta te bezoeken.

Arco de Rua Augusta
Arco de Rua Augusta

7. Breng een bezoek aan de Mosteiro dos Jerónimos en Torre de Belém. 

In de wijk Belém vind je het prachtige Hiëronymietenklooster. Dit klooster is een van de meest prominente gebouwen in Lissabon. Het Hiëronymietenklooster is naar alle waarschijnlijkheid gebouwd als dank aan de geslaagde Indiëreis van Vasco da Gama. Naast dit prachtige klooster is het erg leuk om de toren van Belém te bezoeken. Deze toren is een verdedigingstoren aan de oever van de rivier de Taag. De toren is gebouwd in de laatgotische Manuelstijl van de 16e eeuw om de grandeur van de Portugese macht in het tijdperk van de grote ontdekkingen te herdenken.

Toren van Belém
Toren van Belém

8. Eet Pastéis de Belém

Als je Pastéis de Belém letterlijk vertaald krijg je: pasteitjes van room. Dit gerecht is een van de meest bekende zoetigheden in de Portugese keuken. Deze lekkernijen kun je krijgen bij veel cafés en banketbanketbakkerijen in Portugal. Het oorspronkelijke recept voor dit gerecht is helaas geheim. Het recept is in handen van de Fábrica dos Pastéls de Belém. De Pastéis de Belém krijgen hun bekende karakteristieke kleurtje door het bakken in de oven op hoge temperatuur. Als je Lissabon hebt bezocht moet je dit heerlijke gerecht op z'n minst hebben geproefd.

Pasteis de Belém
Pasteis de Belém

9. Loop door Parque das Nações

Parque das Nações is gelegen in een wijk ten oosten van Lissabon. In het gebied werd gebouwd ter gelegenheid van de Expo 98. Parque das Nações ligt aan de Taag. Het gebied dient vooral als vrijetijdsgebied, zakencentrum en woongebied. In de jaren '90 werd dit gebied nog gezien als een ontwikkelingsgebied, sindsdien is er sprake van grootschalige bouwactiviteiten. Het gebied staat nu zelfs bekend om het nieuwe stadsdeel van Lissabon.

10. Breng een bezoek aan de volgende musea: Berardo, Gulbenkian, Arte Antiga, Coach, Azulejos en Lisboa Story centre

Deze musea zijn absoluut de moeite om te bezoeken. Zo is het Berardo Collectie Museum een museum dat zowel de hedendaagse als de moderne kunst tentoonstelt. In het Gulbenkian Museum vind je Oosterse en Antieke kunst, maar ook Europese kunst. Het Arte Antiga Museum is het belangrijkste kunstmuseum in Portugal en laat de prachtige Oude Kunst zien. In het National Coach Museum vind je historische boten en auto's. Daarnaast heb je nog het museum Azulejos, het museum voor de welbekende Azulejo tegel. Als laatst maar zeker niettemin is het Lisboa Story Centre waar je de geschiedenis van het eeuwenoude Lissabon kunt bewonderen.

Gulbenkian
Gulbenkian
Tot slot nog een tip voor liefhebbers van zon, zee en strand, maar toch binnen handbereik van Lissabon: Verblijf je in Cascais of Estoril, kan je gemakkelijk per trein het centrum van Lissabon bereiken. Beide plaatsjes liggen direct aan het strand met een heerlijke boulevard, wandelpaden, gezellige restaurants, en alle sfeer die je hoopt te vinden in badplaatsjes aan de kust. Binnen ongeveer een half uur sta je in het hart van Lissabon. Zo combineer je "best of both" in 1 vakantie. In Cascais adviseren we hotel Baia. Ook een echte aanrader is hotel Vila Gale, met heerlijke ruime tuinen rondom het zwembad. grote appartementen Vila Bicuda tot wel 8 personen! En zit je liever in het mondaine Estoril hebben we als tip Vila Gale Estoril. 

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen