Portugal van A tot Z

Costa verde in het Noorden bij Porto
Costa verde in het Noorden bij Porto

A van Alentejo

Alentejo is een schitterend traditionele provincie in het zuiden van Portugal. De provincie is afgescheiden van de rest van Portugal door de Tagus rivier. De provinciehoofdstad is Évora, andere grote en bekende steden in deze regio zijn Santarém, Portalegre, Beja en Sines. Er is in deze provincie genoeg te zien en beleven, alleen al het diverse landschap met golvende velden en granieten heuvels is zeer de moeite waard.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Algarve gratis reisvoorstel >>

B van Beroemde Portugezen

Mede dankzij de ligging van dit land zijn vele beroemde zeevaarders, ontdekkingsreizigers en pioniers uit de geschiedenis afkomstig uit Portugal. Bovendien heeft het land in zowel het verleden vele talentvolle artiesten, dichters, filosofen en kunstenaars voortgebracht. Hedendaagse Portugese beroemdheden zijn onder meer de voetballer Cristiano Ronaldo en de Canadees-Portugese zangeres Nelly Furtado en Fado zangeres Christina Branco. 

C van Cultuur

Portugal heeft een zeer specifieke cultuur ontwikkeld dankzij de vele invloeden van verschillende beschavingen die het Europees Mediterrane land hebben bezocht. In de Portugese cultuur spelen architectuur, literatuur, kunst, film, sport en muziek een grote rol. Zo is de Portugese architectuur is erg onderscheidend en kenmerkend d.m.v. diens laatgotische stijl uit de 16e eeuw. Vraag gratis een offerte aan

D van Districten

Portugal is ingedeeld in 308 gemeenten, die onder 18 bestuurlijke districten (provincies) vallen. Deze 18 districten van Portugal zijn Aveiro, Beja, Braga, Bragança, Castelo Branco, Coimbra, Évora, Faro, Guarda, Leiria, Lisbon, Portalegre, Porto, Santarém, Setúbal, Viana do Castelo, Vila Real en Viseu, allen vernoemd naar de provinciehoofdsteden. De Portugese eilanden hebben echter een directe regionale overheid.

E van Eilanden

In de Atlantische Oceaan, ten westen van Portugal, bevinden zich de Portugese eilandengroepen de Azoren en Madeira. Deze laatstgenoemde bestaat uit vijf eilanden en de Azoren bestaat uit negen eilanden. Zowel op de Azoren als Madeira heerst een subtropisch klimaat. Madeira wordt bloemeneiland genoemd en is een fantastische wandelbestemming. Bekijk het filmpje en begrijpt meteen waarom!

F van Fado

Fado is van alle Portugese muziekstijlen het meest bekend. Fado is melancholische stadse muziek, veelal geassocieerd met de Portugese gitaar. Internationaal bekende fado-artiesten zijn o.a. Amália Rodrigues, Mariza en Carlos Paredes. Een noemenswaardige vertakking van de muziekstijl Fado, is het Coimbra fado. Deze muziek komt tot stand middels de traditionele Guitarra de Coimbra, een Portugese gitaar afkomstig uit Coimbra, onder begeleiding van klassieke akoestische gitaar en mannenstemmen.

G van Gastronomie

De Portugese keuken is zeer divers. Populair zijn gezien de ligging van Portugal visgerechten, en met name onder de Portugese bevolking is het “Bacalhau”, gedroogde en gezouten kabeljauw welke op vele verschillende manier klaargemaakt wordt. Andere typische Portugese (vlees)gerechten zijn cozido à portuguesa, feijoada, frango de churrasco. Portugal staat ook bekend om de vele goede wijnen die door de jaren heen vele internationale prijzen gewonnen hebben. Een aantal van de beste Portugese wijnen zijn o.a. Vinho do Alentejo, Vinho do Douro en Vinho de Dão. De wijnstreek Douro is de oudste ter wereld.

H van Heiligen van Portugal

Portugal kent een aantal volks-heiligen, Santos Populares geheten in het Portugees. Gedurende de hele maand juni zijn er overal in Portugal festiviteiten ter ere van de drie volksheiligen St. Antonius, St. João en St. Petrus. Veel genuttigde lekkernijen tijdens deze feesten zijn wijn, druivensap en traditioneel brood met sardines. Tijdens deze feesten vinden er veel huwelijken, traditionele straatfeesten en vuurwerk plaats.

I van Informatie over Portugal

Ambassade van Portugal
Ambassadeur: Manuel Nuno Tavares de Sousa
Zeestraat 74, 2518 AD Den Haag
Tel: 070-3630217

Portugees Verkeersbureau
Haagsche Bluf 63
2511 CP DEN HAAG
www.visitportugal.com

Nederlandse Ambassade in Portugal
Avenida Infante Santo 43-5°
1399-011 LISBOA
Tel: 00-351-21-3914900
http://www.emb-paisesbaixos.pt

J van João

João is een Portugese jongensnaam en betekend “God is genadig”. In het verleden zijn veel koningen geweest die deze naam droegen. Koning João I (1358 – 1433), Koning João II (1455-1459), Koning João III (1502-1557), Koning João IV (1603-1656), Koning João V (1689-1750) en Koning João VI (1767-1826).

K van Klimaat

Portugal geniet een Mediterraans klimaat. Portugal is één van de warmste landen van Europa, en de gemiddelde temperaturen verschillen in het binnenland van 13 graden Celsius in de bergachtige gebieden ten noorden van Portugal tot gemiddeld ruim 18 graden Celsius in het zuiden. In sommige gebieden in het zuiden van Portugal kan het gemiddeld zelfs 20 graden Celsius zijn, in deze gebieden zijn zeer hete zomers van meer dan 45 graden Celsius dan ook geen zeldzaamheid.

L van Literatuur

De Portugese literatuur is één van de oudste in de Westerse cultuur, en is ontwikkeld door teksten en liederen. Tot 1350 verspreidden Galicisch-Portugese troubadours hun literaire invloed over het grootste deel van het Iberische schiereiland. Gil Vicente, De Troubadour genoemd, was een Portugees toneelschrijver en dichter en een van de grondleggers van het Portugese theater.

M van Muziek

Naast het traditioneel Portugese fado (zie F van Fado) zijn bovendien ook pop en andere moderne muziek erg populair onder de inwoners van Portugal. Met name muziek uit de VS en het United Kingdom zijn erg populair, maar ook andere Portugese en Braziliaanse muziek en bands zijn er geliefd. Enkele Portugese bands die naam gemaakt hebben op internationaal niveau zijn Buraka Som Sistema, Blasted Mechanism en The Gift.

N van Natuur

Portugal bezit een zeer rijke natuur, waar zij ook erg trots op is. Belangrijke bewaarde gebieden van Portugal omvatten een nationaal park (Parque Nacional), twaalf natuurparken (Parque Natural), negen natuurreservaten (Reserva Natural), vijf natuurmonumenten (Monumento Natural) en zeven beschermde landschappen (Paisagem Protegida). Het klimaat en de geografische diversiteit vormen de bijzondere Portugese Flora.

O van Onafhankelijkheid

De geschiedenis van Portugal gaat terug tot aan de vroege middeleeuwen, waarin de onafhankelijkheid een rode draad is. Het jaar 1128 wordt door de Portugezen beschouwd als het begin van de onafhankelijkheid van Portugal. Het onafhankelijke Portugal werd echter vaak geboycot, en in de 17e eeuw besloot Filip II van Spanje na de dood van de Portugese koning van Portugal een Spaanse provincie te maken. In 1640 veroverde de Portugese Johan IV de troon weer terug, wat leidde tot een onafhankelijkheidsoorlog met Spanje.

P van Portugese Republiek

Portugal is een parlementaire democratie, met als staatshoofd een president. Deze wordt voor een termijn van vijf jaar democratisch door het volk gekozen. Aníbal Cavaco Silva van de rechtse partij PSD is sinds 2006 president van Portugal. Het parlement bestaat uit één kamer met 230 leden, welke voor een termijn van vier jaar gekozen wordt.

Q van ?

R van Religie

De meest voorkomende religie in Portugal is het Christendom. Volgens het CIA World Factbook is 84,5% van de Portugese populatie Rooms Katholiek en is maar 2,2% aanhanger van een ander Christelijk geloof. Vele Portugese vakanties, festivals en tradities zijn van Christelijke oorsprong. Andere geloven die in Portugal voorkomen zijn onder andere de Islam, het Jodendom en het Hindoeïsme.

S van Sintra

Sintra is een schitterende stad gelegen in de gemeente Sintra, in het district Lissabon. De stad is geplaatst op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege zijn 19e eeuwse Romaanse architectuur. Sintra is een toeristische trekpleister, met vele dagjesmensen die de stad komen bezoeken vanuit de hoofdstad Lissabon. Belangrijke spots in Sinta zijn het Palácio da Peno en het Castelo dos Mouros, de Serra de Sintra en het Palácio Nacional de Sintra.

T van Taal

De officiële taal van Portugal is het Portugees. Portugees is een Romaanse taal, welke ontstaan is in het huidige Galicië en het Noord-Portugal. De taal is door middel van de uitbreiding van Portugese kolonies inmiddels verspreid over de hele wereld. Portugees is namelijk ook de officiële taal van Brazilië, Angola, Mozambique, Cape Verde, São Tomé en Principe, Guinea-Bissau en Oost-Timor. Naast het Portugees wordt in Portugal ook de regionale taal Mirandese erkend. Deze wordt echter alleen in kleine delen in het noordoosten van Portugal gesproken. De oorsprong komt uit Spanje, maar verschilt weinig van het Portugees waardoor het voor Portugezen een makkelijk verstaanbare taal is.

U van Uitgaan

Portugal is een zeer bruisend land waar men zich niet snel zal vervelen. Er zijn ontelbaar veel uitgaansgelegenheden te vinden door heel Portugal. Lissabon is een waar paradijs op het gebied van uitgaan met een overschot aan uitgaansgelegenheden, maar ook in de Algarve en kleinere dorpjes is genoeg te beleven. In de vele bars, cafés, cocktailbars en clubs kan men terecht vanaf het moment dat de zon ondergaat totdat de zon de volgende ochtend weer opkomt. De bekendste uitgaansplek is natuurlijk Albufeira met de barstreet in Praia da Oura. Hier vieren veel jongeren hun vakantie. 

V van Vervoer

In de grote steden rijden stadsbussen, maar zijn ook vaak metro's te vinden, zoals bijvoorbeeld in Lissabon en Porto. Zowel de bus als treinverbindingen tussen deze twee regionen is zeer goed, maar wanneer er verder gereisd moet worden neemt dit af. Voor toeristen zijn er abonnementen op maat te verkrijgen welke te koop zijn bij grotere reisbureaus en het VVV (Centros de Turismo). Ook is er veelal de mogelijkheid om auto's te huren. Als voorwaarde dienen huurders minimaal 21 jaar oud te zijn en minstens twee jaar in het bezit van een rijbewijs.

W van Wintersport

Wintersport wordt niet vaak geassocieerd met Portugal, maar het is er wel zeker! In het Estrela gebergte ten noorden van Portugal zijn verscheidene wintersportfaciliteiten te vinden. Het wintersportseizoen is geopend vanaf december tot en met april. Aangezien het geen uitgebreid gebied is, is het vooral populair onder de Portugese wintersporters.

X van ?

Y van ?

Z van Zeeën

Portugal bevindt zich op het Iberische schiereiland, en grenst aan de Atlantische Oceaan. Om deze reden zijn er veel kustplaatsen te vinden in Portugal, welke vooral populair zijn bij toeristen. De volgende kuststreken kunnen daarin worden onderscheiden: de Algarve, de Costa Verde, Costa Prata, Costa de Lisboa en de Costa Dourada.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen