Rondreizen en fly drives in Portugal

Tram in Lissabon
Tram in Lissabon

Portugal is een land in het zuidwesten van Europa en vooral geliefd door de regio de Algarve. De mooie baaien, rotsige kust en goudgele stranden trekken veel toeristen aan. Maar naast de Algarve zijn er nog veel meer mooie plekken te bezoeken in Portugal. Wat dacht je bijvoorbeeld van de hoofdstad Lissabon, de stad Porto aan de Douro of het eiland Madeira. De wegen in Portugal zijn bovendien erg goed, wat het rondreizen door dit land heel aangenaam maakt. Wij geven je een aantal praktische tips bij een rondreis door Portugal.

Heb je weinig kennis van Portugal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Praktische informatie

Bij een rondreis door Portugal wordt het aanbevolen om van tevoren op de hoogte te zijn van verschillende zaken. Hieronder worden de belangrijke punten besproken.

Visum & inentingen

Voor Portugal heb je geen visum nodig. Omdat het land in Europa ligt heb je ook geen paspoort nodig en is je identiteitskaart genoeg. Wel dient de identiteitskaart nog tot na je verblijf geldig te zijn.

Ook inentingen zijn in Portugal niet nodig. Malaria komt er niet voor, wel is het mogelijk dat je last krijgt van reizigersdiarree. Op het eiland Madeira komt Dengue voor. Vraag gratis een offerte aan

Vervoer

Aan het eind van de 20e eeuw zijn er opvallend veel nieuwe snelwegen aangelegd in Portugal. Daarom is het wegennet van Portugal nu ook redelijk dicht, in het zuiden is het alleen wat dunner. De wegen zijn van redelijk goede kwaliteit die je snel van de ene naar de andere stad brengen. Portugal heeft de beschikking over tolwegen en tolvrije wegen. De maximum snelheid op de snelweg is net als bij ons 120 kilometer per uur. Op de provinciale wegen is dit 100 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom 50 kilometer per uur.Natuurlijk kan er ook gebruik worden gemaakt van het openbaar vervoer. In de grote steden is dit over het algemeen goed. In de kleine dorpjes en op het platteland is dit iets minder goed en dien je als toerist wat meer geduld te hebben. Zo beschikt het land over een treinnetwerk en een busnetwerk. Het busvervoer is redelijk te noemen. Als je een bezoek brengt aan Lissabon mag natuurlijk een ritje in de typische trams ook niet ontbreken. De trams rijden door smalle en steile straatjes en hebben vaak een gele kleur.

Klimaat

Portugal heeft een mediterraan klimaat, waarbij het noorden redelijk regenachtig is en het zuiden juist weer droog en heet. Zo valt er in het noorden ruim 2.500 millimeter regen per jaar en in de Algarve (het zuiden) minder dan 406 millimeter. Ook als het gaat om temperaturen zit er veel verschil in het binnenland en de kust. In de winter ligt de temperatuur aan de kust rond de 10 tot 12 graden, in het binnenland ligt dit tussen de 4 en 8 graden. In de zomer is het aan de kust gemiddeld 20 tot 24 graden en in het binnenland, en dan vooral het noorden, gemiddeld 18 graden. Augustus is voor het hele land de warmste maand, waarbij temperaturen van 35 tot 40 graden kunnen voorkomen.

Bevolking

Er wonen ruim 10,6 miljoen inwoners in Portugal, terwijl het land een heel stuk groter is dan Nederland. De bevolkingsdichtheid is dan ook erg laag. De meeste mensen wonen rondom de grote steden als Porto en Lissabon. Van de Portugezen is ongeveer 10 procent allochtoon. Grote groepen immigranten uit voormalige koloniën van Portugal trokken na de dekolonisatie naar het land. Veelal kwamen zij uit andere Portugeestalige landen. De meeste Portugezen zijn Rooms-katholiek.

De bevolking van Portugal is gemakkelijk en beleefd in de omgang, maar kunnen soms wat nors overkomen. Ze worden graag beleefd behandeld en zullen dit dan ook terug doen. Vaak wordt je formeel aangesproken. Ze houden echter ook van gezelligheid en zijn gek op kinderen.

Wat je niet mag missen tijdens een rondreis of fly drive: 

Iets dat je zeker niet mag missen bij een rondreis door Portugal is de Algarve. De regio ligt helemaal in het zuiden van Portugal maar is zeker de moeite waard. Het heerlijke klimaat, de lange zandstranden en rotsige baaien zijn perfect om heerlijk tot rust te komen. Ook zijn er genoeg afgelegen strandjes waar je alleen via een trappetje bij kan komen. De pittoreske dorpjes van de Algarve zijn ook een aanrader. De Algarve is een prima plek om een rondreis af te sluiten met een paar dagen strand. 

Praia de Rocha Portugal
Praia de Rocha Portugal


Aan de westkust ligt Lissabon, de hoofdstad van Portugal. De stad ligt aan de rivier de Taag en is een heel vrolijk geheel. Het wordt ook wel de stad van de vergezichten genoemd door de ligging op de zeven heuvels. Het is ook een hele romantische stad met een heerlijke keuken, smalle straatjes en mooie fonteinen. Aan de kust bij Lissabon liggen de badplaatsjes Estoril en Cascais. Vanuit Lissabon kun je per huurauto naar Sintra met een schitterende kasteel en vervolg je je route naar het Noorden richting Porto. Het Noorden van Portugal is totaal anders omdat het hier heel groen is en heuvelachtig. Een groot contrast met het droge Zuiden aan de Algarve. Bijzonder is de plaats Braga, gelegen in het midden van het land. Het is de oudste stad van Portugal en wordt wel het 'Rome van Portugal' genoemd. Doordat de stad zo oud is zijn er diverse monumenten te bekijken. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de kathedraal Sé de Braga uit de 12e eeuw. Ook Parque do Bom Jesus op de heuvel is een prachtig park met oude bomen, fonteinen en een meer. Braga past heel goed in een rondreis rondom Porto en de Douro streek. 


Wil je het achterland van de Algarve ontdekken, of wil je de Algarve met Lissabon combineren dan is een rondreis door de Portugese Alentejo ook echt een aanrader. 

Tot slot kun je bij ons ook een fly drive of rondreis naar Madeira of de Azoren boeken. 

Vraag een gratis offerte bij ons aan voor de leukste combinaties en fly drives. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen