Driestedentour Portugal

steden in Lissabon
steden in Lissabon

Portugal heeft een mediterraan klimaat en vormt daarmee een ideaal vakantieland. De hoofdstad Lissabon biedt genoeg voor een korte stedentrip. Wil je echter iets langer weg, dan liggen er genoeg andere steden in de buurt. Populair is een drie-stedentour, waarbij je Lissabon combineert met de steden Coimbra en Porto. De drie steden zijn met elkaar verbonden via een goede treinverbinding. Coimbra ligt in het midden. Je kunt ervoor kiezen om in Lissabon te beginnen en in Porto te eindigen, of andersom als je bijvoorbeeld daarna nog verder wilt reizen naar het zuiden.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Algarve gratis reisvoorstel >>

Lissabon

Deze stad werd in 1755 grotendeels verwoest door een aardbeving, maar in tien jaar weer opgebouwd. Een volgende klap volgde in 1988, toen een grote brand een groot deel van de wijk Baixa, het hart van de stad, verwoestte. Hierdoor is Lissabon nu een interessante combinatie van nieuwe en oude architectuur.
Trek drie dagen uit voor de hoofdstad van het land. Bezoek zeker het Castelo de Sao Jorge. Het werd door de Moren gebouwd op de resten van een vesting uit de vijfde eeuw. Op het hoogste punt van het complex ligt het eigenlijke kasteel. Vanuit hier heb je een schitterend uitzicht over de stad.Ook het Mosteiro dos Jéronimus is de moeite waard. Het vormde het symbool voor de Portugese macht en rijkdom in de 15e en 16e eeuw. Op deze plek zonderden in 1497 Vasco de Gama en zijn bemanning zich af voor ze hun reis naar India ondernamen. Na succesvolle terugkomst besloot koning Manuel er een klooster te bouwen. De westelijke vleugel van het klooster is omgebouwd tot maritiem museum.

Qua musea mag je het Museo do Fado zeker niet missen. De Fado is een typisch Portugese zang, die door gitaren wordt ondersteund. In dit museum vind je werkelijk alles wat met de Fado te maken heeft. Ook bijzonder is het Museu da Carris, dat gewijd is aan alle oude trams en bussen die in Lissabon hebben gereden. Voor moderne en hedendaagse kunst ga je naar Museu do Chiado, het Museu do Centro de Arte Moderna of het Berardo Museum. Wanneer je geïnteresseerd bent in archeologie bezoek je het Museu Nacional de Arqueologia of het oudste museum van Portugal, het Museu Arqueologico do Carmo.

Wandel door de kleine straatjes van de wijk Afalma en breng een bezoek aan de imposante kathedraal Sé Lisboa. Winkelliefhebbers halen hun hart op in de wijk Baixa. Ten slotte kom je 's avonds bij op een terras op het centraal gelegen plein Rossio, waar vroeger veel stierengevechten werden georganiseerd.

Coimbra

Op de vierde dag neem je de trein naar Coimbra, waar je één nacht zult verblijven. De oude stad is voornamelijk bekend vanwege de universiteit, Velha Universidade. Deze is op 1 maart 1290 opgericht, en daarmee de oudste van Portugal, en een van de oudste van de wereld. De universiteit bestaat uit meerdere gebouwen. Vooral de bibliotheek en Capela de Sao Miguel, waar veel huwelijken gesloten worden, zijn de moeite waard.Maar naast de universiteit heeft de stad nog meer te bieden. De oude kathedraal Se Velha staat bekend als een van de mooiste Romaanse gebouwen van Portugal. De kathedraal is gebouwd als een ode aan de overwinning op de Moren in 1064. De 'nieuwe' kathedraal, Se Nova, werd in 1598 gebouwd. Van oorsprong is het een Jezuïetenkerk en nog steeds zijn er veel elementen die herinneren aan de Jezuïeten.

Ook interessant is het Museu Nacional Machado de Castro. Dit museum, gevestigd in een voormalig bisschoppelijk paleis, bezit 16e eeuwse tuinen met mooie beeldhouwwerken. Voor ontspanning ga je 's avonds naar een van de vele fadohuizen. De muziek vertelt verhalen over de geschiedenis van Coimbra en het leven dat men hier leefde. Vraag gratis een offerte aan

Porto

Vanuit Coimbra reis je op dag 5 verder naar Porto, de laatste stad van je reis. Hier zul je twee nachten blijven. De stad is beroemd als herkomstplaats van port. Bezoek daarom een van de traditionele wijnhuizen aan de oevers van de Douro Rivier of het Museu do Vinho do Porto, waar ook een wijnproeverij bij in zit.

Maar de stad werd niet alleen daarom in 1996 tot UNESCO-werelderfgoed verklaard, het heeft ook een prachtig historisch centrum. De Se Kathedraal is ooit gebouwd als vestingkerk omdat het zuiden van Portugal nog in handen van de Moren was. Het Palacio da Bolsa is enkel te bezichtigen onder leiding van een gids, maar zeker de moeite waard. In de wijk Ribeira waan je je terug in de tijd. Vanaf deze plek trokken in de 15e eeuw de eerste Portugese schepen naar Afrika. De kleurige huizen die tegen de rotswand zijn gebouwd vormen een mooi decor voor een stedentrip. Bovendien kun je er 's avonds erg leuk uitgaan.

En verder..

Vanuit Lissabon kan je verder reizen naar het zuiden, naar Lagos, Albufeira en Faro. Vanuit Coimbra kan je je reis verlengen door dagtrips te maken naar Barcelos en Braga

Vraag je gratis offerte bij ons voor de perfecte rondreis of flydrive !

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen