Reisadvies: Is Portugal een veilig vakantieland?

Laatste update:

reisadvies Portugal
reisadvies Portugal

Portugal is een populaire vakantiebestemming, vooral de Algarve, bloemeneiland Madeira en Lissabon staan op de lijstjes van toeristen. Het land heeft veel te bieden, van natuur tot cultuur. Maar hoe veilig is Portugal nu eigenlijk als vakantieland? In dit artikel lees je het reisadvies voor Portugal en meer informatie over de veiligheid in het land.

Heb je weinig kennis van Portugal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies voor Portugal

Portugal heeft een groen reisadvies. Dit reisadvies geldt zowel voor het vasteland als de Azoren en Madeira. Er mag dus gereisd worden naar het land. Om Portugal in te kunnen reizen moet je een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of testbewijs laten zien. De test mag een negatieve PCR test zijn die maximaal 72 uur voor vertrek moet zijn afgenomen of een antigeentestuitslag met een negatieve uitslag die maximaal 24 uur voor vertrek moet zijn afgenomen. Heb je een herstelbewijs van maximaal 180 dagen oud? Dan hoef je geen test te doen. Kinderen die jonger zijn dan 12 jaar hoeven ook niet getest te worden. Let op: bovenstaande regels gelden ook als je met de auto naar Portugal reist.  

Reizigers die per vliegtuig reizen dienen ook een "Passenger Locator Card" in te vullen. Voor de terugreis naar Nederland dien je bij boarden een ingevulde gezondheidsverklaring te kunnen laten zien. Reizigers die volledig gevaccineerd zijn of die een herstelbewijs hebben worden geadviseerd om een zelftest te doen bij thuiskomst. Ben je niet gevaccineerd dan is het advies je te laten testen bij de GGD op de 2e en de 5e dag na aankomst.

Madeira

Voor het reizen naar Madeira gelden er geen (inreis)beperkingen. Voor meer informatie kun je terecht op de website ‘Visit Madeira’

Azoren

De eilandengroep Azoren heeft soms andere maatregelen dan het vaste land van Portugal. Op dit moment kun je met een (digitaal) coronabewijs naar de Azoren reizen. Reizigers (vanaf 12 jaar) die geen coronabewijs hebben dienen een negatieve PCR-test te hebben die maximaal 72 uur voor vertrek is afgenomen. Of een negatieve antigeentest die maximaal 48 uur voor vertrek is afgenomen. Meer informatie vind je op de website van de lokale overheid

Naar Portugal vanuit Duitsland

Het is mogelijk om vanuit Duitsland te vliegen naar Portugal. Je dient dan wel in het bezit te zijn van een geldig coronabewijs zoals, volledig gevaccineerd, herstelbewijs of een testbewijs. Dit mag een PCR-test of een antigeentest zijn, deze mag maximaal 48 uur oud zijn voor vertrek. Bovenstaande geld voor alle reizigers vanaf 12 jaar. Het is eventueel mogelijk om je op bestemming te laten testen voor de terugreis bij verschillende testlocaties.   

Naar Portugal vanuit België

Heb je een vakantie geboekt met vertrek vanuit België? Geen zorgen, je kunt gewoon vliegen vanaf een Belgische luchthaven. Het reisadvies is in België wel wat aangescherpt, echter mag je gewoon op doorreis in België. Alle reizigers, vanaf 12 jaar, vanuit Nederland moeten een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs kunnen laten zien bij de heenreis. Deze test mag niet ouder zijn dan 72 uur. Ook moeten zij binnen 48 uur voor vertrek een “Passagier Lokalisatie Formulier” invullen voor zowel de heenreis als de terugreis. Je ontvangt na het invullen van het formulier een QR-code die je moet kunnen tonen bij check-in en/of boarden. Passagiers tot en met 15 jaar worden geregistreerd op het formulier van zijn of haar ouders.

Belangrijk: In België hanteren ze een andere definitie aan de kleurcodes van de reisadviezen dan in Nederland. Wat in België oranje is, is voor ons in Nederland geel en daardoor hebben ze hoogstwaarschijnlijk ook andere inreisbeperkingen. Het kan zijn dat sommige regio’s een andere kleurcode hebben in België, waardoor je wel een negatieve coronatestuitslag dient te hebben bij terugkomst. Wij raden daarom altijd aan om op de website van de Belgische overheid te kijken.

Coronavirus in Portugal

In Portugal is het dragen van een mondkapje verplicht in gesloten ruimtes; toegang zonder beperking tot restaurants, bar en clubs, evenementen, accommodatie en andere openbare ruimtes/diensten. Een bezoek aan verzorgingsinstellingen, verpleeghuizen en gezondheidsinstellingen zijn alleen mogelijk met een negatieve test of herstelbewijs, met uitzondering van degenen die al minimaal 14 dagen ingeënt zijn met een boosterdosis van het vaccin. De actuele maatregelen (ook voor Madeira en de Azoren) kun je vinden op deze website.

Onveilige gebieden in Portugal

Er zijn geen onveilige gebieden in Portugal. Waar je in Portugal wel rekening mee moet houden als reiziger zijn de bosbranden die bijna elk jaar voorkomen. Deze komen vooral in de zomermaanden voor en kunnen voor veel schade zorgen omdat dit een droge en warme periode is. Check voordat je in de zomer naar Portugal gaat het lokale nieuws op berichten zodat je weet wat de situatie is. Ben je op de bestemming wanneer er bosbranden uitbreken? Houd de lokale media goed in de gaten en volg te allen tijde de instructies van de lokale autoriteiten op.

Veiligheid in Portugal

Portugal heeft geen bijzondere veiligheidsrisico's. De situatie is vergelijkbaar met wat je in Nederland bent gewend. In de grotere steden, zoals de hoofdstad Lissabon, Porto en in de Algarve zijn wel zakkenrollers actief. Wees daarom alert op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals in het openbaar vervoer, op evenementen en bij toeristische bezienswaardigheden. 

Costa Verde bij Porto
Costa Verde bij Porto

Houd hier ook rekening mee

  • Voor reizen naar Portugal is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart verplicht. Deze dient het gehele verblijf geldig te zijn.
  • Het smokkelen of verhandelen van drugs is verboden in Portugal. Hier worden hoge straffen voor gegeven.

Link

Kijk voor het meest recente reisadvies op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

11 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen