Reisadvies: Is Portugal een veilig vakantieland?

Kliffen in Lagos
Kliffen in Lagos

Portugal is een populaire vakantiebestemming, vooral de Algarve, bloemeneiland Madeira en Lissabon staan op de lijstjes van toeristen. Het land heeft veel te bieden, van natuur tot cultuur. Maar hoe veilig is Portugal nu eigenlijk als vakantieland? In dit artikel lees je het reisadvies voor Portugal en meer informatie over de veiligheid in het land.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Huidig reisadvies voor Portugal

Portugal heeft een geel reisadvies. Dit reisadvies geldt zowel voor het vasteland als de Azoren en Madeira. Er mag dus gereisd worden naar het land, maar er zijn wel een aantal veiligheidsrisico's. Deze risico's hebben momenteel te maken met COVID-19. Om Portugal in te kunnen reizen is een coronabewijs vereist. Een coronabewijs krijg je als: je 14 dagen geleden of langer volledig bent gevaccineerd, als je een negatieve PCR-test die niet ouder is dan 72 uur kan aantonen, als je een negatieve antigeentest die niet ouder is dan 48 uur kan aantonen of als je een herstelbewijs kan laten zien. Reizigers die per vliegtuig reizen dienen ook een Passenger Locator Card in te vullen. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn een uitzondering en hoeven geen coronabewijs te laten zien. Op bestemming dien je ook een coronabewijs aan te kunnen tonen om toegang te krijgen tot toeristische instellingen en in het weekend ook voor de horeca (alleen binnen). Daarnaast geldt in Portugal een afstandsregel van 2 meter en is er een mondkapjesplicht in gesloten ruimtes. In de buitenlucht geldt er alleen een mondkapjesplicht als de afstand van 2 meter niet kan worden gewaarborgd. Voor de terugreis naar Nederland vanuit Portugal moet je ook een coronabewijs laten zien, ofwel een vaccinatiebewijs ofwel een negatief testbewijs ofwel een herstelbewijs. Ook hierbij geldt dat kinderen jonger dan 12 jaar een uitzondering zijn. Daarnaast dien je een gezondheidsverklaring in te vullen. Ook wordt er geadviseerd bij thuiskomst voor de zekerheid een zelftest te doen, ook als je gevaccineerd bent.
Huidig reisadvies Portugal

Onveilige gebieden in Portugal

Er zijn geen onveilige gebieden in Portugal. Waar je in Portugal wel rekening mee moet houden als reiziger zijn de bosbranden die bijna elk jaar voorkomen. Deze komen vooral in de zomermaanden voor en kunnen voor veel schade zorgen omdat dit een droge en warme periode is. Check voordat je in de zomer naar Portugal gaat het lokale nieuws op berichten zodat je weet wat de situatie is. Ben je op de bestemming wanneer er bosbranden uitbreken? Houd de lokale media goed in de gaten en volg te allen tijde de instructies van de lokale autoriteiten op.

Veiligheid in Portugal

Portugal heeft geen bijzondere veiligheidsrisico's. De situatie is vergelijkbaar met wat je in Nederland bent gewend. In de grotere steden, zoals de hoofdstad Lissabon, Porto en in de Algarve zijn wel zakkenrollers actief. Wees daarom alert op plekken waar veel mensen samenkomen, zoals in het openbaar vervoer, op evenementen en bij toeristische bezienswaardigheden. 

Costa Verde bij Porto
Costa Verde bij Porto

Houd hier ook rekening mee

  • Voor reizen naar Portugal is een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart verplicht. Deze dient het gehele verblijf geldig te zijn.
  • Het smokkelen of verhandelen van drugs is verboden in Portugal. Hier worden hoge straffen voor gegeven.

Link

Kijk voor het meest recente reisadvies op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

11 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen