De Portugese cultuur

Vissersbootje in Portugal
Vissersbootje in Portugal

De Portugese cultuur is een zeer interessante maar ook veelzijdige cultuur. De Portugezen zijn vooral erg trots op de cultuur van de Fado en de volksdansen. Prachtige monumenten die gebouwd zijn in typische Portugese manuelstijl, religie, stierenvechten en culturele steden maken dit helemaal af.

Patricia '', Patricia - reisexpert Algarve gratis reisvoorstel >>

Muziek

Fado is iets heel specifieks voor de Portugese cultuur. Eigenlijk is het het Portugese levenslied. De muziekstijl is ontstaan in Lissabon doordat de armen dit zongen in de kroegen. In deze nationale muziekvorm komt de saudade heel goed tot uitdrukking. Dit is een melancholisch maar ongrijpbaar verlangen naar iets dan onbereikbaar of verloren is. Daarnaast komt de feeststemming en blijheid ook naar voren in de Fadoliederen en volksdansen. Een beroemde Fadozanger is Alfredo Duarte Marceneiro, hij heeft al zijn Fado-muziek zelf geschreven.

Eten en drinken

Ook eten en drinken is voor de Portugezen erg belangrijk. Bijna dagelijks eten ze buiten de deur en dan voornamelijk vis. Dit is ook niet zo gek als je ziet dat het land een bijna 850 kilometer lange kustlijn heeft. De vismaaltijden variëren van kreeft, sardines en tonijn tot zwaardvis en kabeljauw. Kabeljauw is een favoriet onder de Portugezen. Per jaar eten de meeste Portugezen zo'n 8 kilo Kabeljauw. Daarnaast is varkensvlees en geroosterd geitenvlees een belangrijke specialiteit in de keuken. De beroemde Port mag natuurlijk ook niet ontbreken. Een wat minder bekende drank, maar zeker niet minder lekker is de Madera wijn. Dit is een echte specialiteit uit Portugal. Als laatste zijn de Portugezen echte zoetekauwen. Ze hebben wel meer dan 200 verschillende gebakjes die ze tot hun specialiteiten mogen benoemen. Vraag gratis een offerte aan

Geloof

Het katholicisme speelt door heel Portugal een grote rol. Bijna 97% van de bevolking is namelijk rooms-katholiek. Niet iedereen is hier een aanhanger van. Er leven namelijk ook joden, Hindoes en protestanten in Portugal. Men heeft echter volledige vrijheid van religie in Portugal. Twee bekende bedevaartsoorden zijn Maria en Fátima. Daarnaast kent het land een uitgebreide Mariaverering.

Bouwstijl

De Portugezen hebben hun eigen weg gekozen als het om bouwstijlen gaat. De Portugese bouwstijl is uitgevonden door koning Manuel I (1495-1521) en wordt de manualstijl genoemd. Deze stijl is vooral te herkennen aan de vele versieringen, elementen uit de renaissance, de late gotiek en de Moorse cultuur. De Moorse cultuur is ook goed terug te zien in de bouwstijl op de Azulejos. Dit zijn geglazuurde aardewerken tegels die je in ieder Portugees huis terug vindt op vloeren, muren en tafels.

Stierenvechten

Een traditie in Portugal is stierenvechten, het is niet zo groot als in Spanje maar hoort zeker bij de cultuur van het land. Bij het stierenvechten in Portugal ontstaat er een gevecht tussen één stier en één man of meerdere stieren en meerdere mannen. Portugezen zien het stierenvechten niet als een sport, maar meer als een manier om de tradities van vroeger naar voren te brengen. Bij de gevechten wordt de stier niet gedood in de arena maar in de uren of dagen daarna.

De taal

De Portugese taal lijkt veel op het Spaans, maar heeft zich sinds de 15e eeuw verder ontwikkeld. Hierdoor heeft het zijn eigen karakter gekregen en hoor je een duidelijk verschil tussen het Spaans en het Portugees. Het Portugees is namelijk wat zangeriger dan het Spaans. Het Portugees is een grote taal die in veel van de koloniën van Portugal nog steeds gesproken wordt. Brazilië is hier een groot voorbeeld van. Hier zitten nog wel grote verschillen tussen. Het is eigenlijk hetzelfde als het Amerikaans Engels en het Brits Engels.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

61 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen