Klimaat Portugal

Costa Verde, Noord-Portugal
Costa Verde, Noord-Portugal

Portugal is een populaire vakantiebestemming. Veel mensen kennen Portugal vanwege het goede weer aan de westkust en in de Algarve dat ideaal is voor een zonvakantie. Toch kent Portugal meerdere klimaten met elk zijn eigen kenmerken. Lees hier wat voor een weer je kunt verwachten in welke tijd van het jaar, zodat je de ideale tijd voor jouw vakantie kunt kiezen.

Patricia '', Patricia - reisexpert Algarve gratis reisvoorstel >>

Klimaat

Portugal is wat betreft het klimaat op te delen in 3 gebieden. Allereerst kent Portugal een mediterraan klimaat in het gebied van de Rio Douro en de Algarve in het zuiden van het land. Typisch voor dit klimaat zijn de warme en droge zomers en milde winters met meer neerslag. Het tweede gebied is de kuststreek aan de Atlantische Oceaan dat een zeeklimaat kent. Dit houdt in dat de zomers hier gematigd zijn en de winters zacht. Het derde klimaat dat Portugal kent is het continentaal klimaat, met name in de bergstreken in het noorden van het land en net ten zuiden van de Taag rivier. In dit gebied zijn de zomers kort en zeer warm, terwijl de winters zeer koud kunnen zijn.

Douro vallei vanaf de Rio Douro
Douro vallei vanaf de Rio Douro

Temperaturen

In het noorden zijn de zomers veel korter dan in het zuiden. Aan de Costa Verde wordt het gemiddeld 24℃. Meer landinwaarts kunnen de temperaturen in het noorden oplopen tot wel 36℃. In de berggebieden liggen de temperaturen in de winter tussen de 15℃ en -5℃. Dit is het koudste gebied van het land. Het warmste gedeelte van het land is het gebied tussen de Algarve en Lissabon. Hier wordt het in de zomer zelfs rond de 45℃. In de Algarve, in Zuid-Portugal, is de zomer lekker zonnig en niet te warm. Van april tot september liggen de temperaturen hier tussen de 24℃ en 30℃. Wat speciaal is in dit gebied is dat de winters extra mild zijn. De temperaturen liggen in de rest van het jaar nog tussen de 17℃ en 20℃. Dit maakt de Algarve een goede winterzonbestemming en een favoriet voor veel Nederlanders.

Praia da Rocha in de Algarve, Portugal
Praia da Rocha in de Algarve, Portugal
Vraag gratis een offerte aan

Regen

In het noorden zijn de winters nat. De meeste neerslag valt hier tussen november en april. Hierdoor is de omgeving wel vol prachtige groene natuur. Aan de kust en in de Algarve valt er weinig regen. Als het regent is dit nooit veel in een keer. De meeste kans op regen aan de kust is in het vroege voorjaar. In de Algarve kan het soms regenen in november, december en maart. Toch staan deze gebieden al jarenlang bekend als de gebieden met aanhoudende droogte.

Eilanden

De eilandengroepen van Portugal hebben weer een ander klimaat dan het vasteland. De eilandengroep Madeira wordt gekenmerkt door het subtropische klimaat met het milde en soms natte weer. In de zomer is het vaak warmer dan 30℃ en in de winter komt de temperatuur niet vaak onder de 16℃. Ideaal voor een winterzonvakantie. De verschillen tussen de noordelijke eilanden en zuidelijke eilanden is groot. Op de noordelijke eilanden valt de meeste neerslag boven de bergen, ook gedurende de zomer. Op de zuidelijke eilanden blijven de wolken niet hangen rond de bergen. De meeste neerslag valt tussen november en februari.

Bergachtige landschap van Madeira
Bergachtige landschap van Madeira


De Azoren liggen midden in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Deze eilanden liggen eigenlijk altijd in een hogedrukgebied waardoor het klimaat constant is en het weer zeer aangenaam. De temperaturen liggen tussen de 14°C en 25°C. Deze verschillen zijn wel voornamelijk tussen de nacht en dag te zien en niet gedurende het jaar. Augustus is wel net iets warmer dan de andere maanden. Ook de zeewatertemperatuur is redelijk constant het hele jaar door en ligt tussen de 16°C en 22°C. De meeste neerslag valt tijdens het najaar. Toch is de luchtvochtigheid het hele jaar hoog wat ervoor zorgt dat het landschap mooi groen is. 
Groene landschap van de Azoren
Groene landschap van de Azoren

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

9 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Gerelateerde artikelen