Recept: Surinaamse roti

Surinaamse roti
Surinaamse roti

Roti is in Nederland een bekend Surinaams (afhaal)gerecht. Maar waar komt het nu oorspronkelijk vandaan? Oorspronkelijk is het een Indiaas gerecht, maar ieder land heeft zijn eigen versie gemaakt. ProjectGezond deelt met ons de Surinaamse versie van roti, want zeg nou zelf, die is toch ook het lekkerst? In Suriname wordt roti gegeten zoals wij Nederlanders stamppot eten.
Roti is ook wel een andere naam voor platbrood in India, Pakistan, Indonesië en Maleisië. Al snel werd roti een bekend gerecht door de Indiase immigranten die over de hele wereld verspreid zaten. Zo kwam het gerecht roti ook in Suriname terecht. Vroeger werd het nog alleen door de Hindoestanen gegeten, maar tegenwoordig is roti in Suriname zo'n geliefd gerecht dat ook de lokale bevolking er hun eigen draai aan hebben gegeven. Zo ontstond uiteindelijk de Surinaamse roti. Het is nu zo populair dat zich in de hoofdstad van Suriname, Paramaribo, een drive-in rotirestaurant bevindt.

Een Surinaamse roti is niet moeilijk om te maken. Je moet vooral de juiste kruiden weten. Vandaar dat ProjectGezond bewust heeft gekozen voor kruiden die je waarschijnlijk al in huis hebt.

Heb je weinig kennis van Suriname? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Ingrediënten voor 2 personen:

- 2 rotivellen
- 150 gram kipfilet
- 250 gram zoete aardappel
- 200 gram sperziebonen
- 2 eieren
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 500 ml kippenbouillon (één blokje)
- kerriepoeder
- komijnpoeder

Bereidingswijze:

1. Kook de eieren in ongeveer 8 minuten hard. Spoel ze goed af met koud water en haal de schil eraf. Leg ze apart. Snijd de kipfilet in kleine blokjes van 1 bij 1 centimeter. Doe de kip in een kom en meng een lepel olijfolie en een theelepel kerriepoeder door elkaar. Snijd de ui en knoflook fijn. Schil en snijd de zoete aardappel in kleine blokjes van 1 bij 1 centimeter. Was en halveer de sperziebonen.

2. Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit hierin de ui, knoflook, een theelepel kerriepoeder en een halve theelepel komijnpoeder. Voeg de zoete aardappel toe en bak deze één minuut mee. Giet een deel van de kippenbouillon erbij en laat het mengsel pruttelen, zodat de smaken goed intrekken. Laat de zoete aardappel 15 minuten koken, zo wordt hij lekker gaar. Laat de sperziebonen de laatste 8 minuten mee pruttelen.

3. Voeg steeds kleine delen bouillon toe en zorg dat op het einde van het gerecht er geen dunne bouillon meer in de pan zit. Door de zetmeel van de zoete aardappel zal de bouillon binden en ontstaat er een sausje.

4. Bak als laatste de kipfiletstukjes middelbruin in een koekenpan op hoog vuur. Serveer ze apart of roer ze door de saus. De gekookte eitjes zou je eventueel nog door de pan van de kipfilet kunnen rollen, zodat er wat smaken intrekken en het een mooi kleurtje krijgt. Warm de rotivellen ongeveer 20 seconden op in de magnetron. Verdeel als laatste de kip en groentesaus over de rotivellen.

Tip

De officieel manier op roti te eten, is met je handen. Je scheurt een stukje van het rotivel af en daarmee pak je vervolgens de kip en groente. Als je geen vieze handen wilt kun je het natuurlijk ook eten met mes en vork.

Voedingswaarde (per persoon)

Kcal: 474
Eiwit: 31,8 gram
Koolhydraten: 62,7 gram
Vet: 11,6 gram
Vezels: 11,4 gram

Njang Sweetie, ofwel eet smakelijk!

Heeft u interesse in een reis naar Suriname? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen