Gratis reisvoorstel aanvragen

Een vakantie op het eiland Gozo

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Mgarr (Malta) , B. Victoria , C. Comino
Periode: april 2015
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Hotel/Grand Hotel
Organisatie: TUI

Foto van deze vakantie

Wij, Lida en Frans Frietman, hebben in begin april een reis gemaakt naar Gozo, een van de drie eilanden van het de euro landen behorende landen, Malta. Deze reis hebben wij geboekt bij Arke reizen. Vliegreis en transfer inbegrepen.

Malta bestaat uit drie eilanden, Malta, het grootste eiland, Gozo het tweede in grootte eiland en Comino het kleinste en nagenoeg een verlaten eiland. Ons verblijf was in het Grand Hotel in Mgarr, een plaats die direct ligt aan de ferry aankomst. naar Gozo. Wij hebben een logies en ontbijt gereserveerd en konden in het hotel ook eten voor de middag en avond en hebben daar regelmatig gebruik van gemaakt. De kosten voor het diner zijn redelijk.

Het was een goed hotel met vriendelijke receptie en restaurant personeel, kamer met uitzicht op de haven en de kerk en aan de overkant Malta. Op het eiland waren bus verbindingen die voor een week verblijf maar € 6.00 kosten om een hele week gebruik te maken van alle bus verbindingen op het eiland Gozo. Dat is dus een koopje en valt bij Nederlanders altijd in de smaak.

Gozo is 15 km lang en 7.5 km breed, dus wij dachten alles is op loop afstand. Wij hadden het idee dat Gozo een vlak eiland zou zijn, maar niets is minder waar. Vele kleine heuvels en lange afstanden tussen de diverse dorpen. Veel wijngaarden en kleine groente akkers. De hoofdstad van Gozo is Victoria, ook het centrum waar alle buslijnen te samen komen.
Victoria is een leuke plaats met een Citadel met een prachtige kerk en vele mooie schilderingen, de plaats zelf is aantrekkelijk. Vele terrassen met leuke zitjes. Wij hebben bijna alle bezienswaardigheden van het eiland bezocht en hebben dit met de bussen gedaan. Ook zijn wij met een boot naar Comino gegaan, het kleinste en het minst bewoonde eiland van Malta.
Er is een hotel, een camping een varkens fokkerij, met ook nog een politie agent op het eiland, maar die hebben wij niet gezien. Een tocht over dit haast onbewoonde eiland, te voet want er mogen geen auto’s komen bedraagt ongeveer 4 uur maar is echt de moeite waard. Vakantiegangers die komen naar het hotel worden afgehaald bij de boot aanleg plaats. Veel planten en bloemen en heuvel op en neer en een plaats waar je wel drinken en eten mee moet naar toe nemen. Bij aankomst tref je enkele snack wagens aan waar je eten en snacks kunt kopen voor het verblijf.

De zee tussen de rotsen door in Gozo
De zee tussen de rotsen door in GozoDeze wagens blijven het gehele jaar op Comino staan en de eigenaren gaan s ávonds met hun boot terug naar Gozo. Veel senioren van het hoofd eiland Malta komen daar graag in groepen wandelen. Verder kun je op dit een oud fort zien en is er een Blue Lagoon en vele grotten, ontstaan door erosie van wind en water. Toen wij er waren was er net een cruise schip van de Holland America line die daar voor anker ging en passagiers aan wal zetten. Een boot trip rond Comino is de moeite waard, veel grotten en inhammen. Op de aankomst plaats staan verschillende snack en ijs wagens die daar het hele jaar blijven staan en de eigenaren gaan s avonds terug naar Malta of Gozo. De overtocht van Malta, het hoofdeiland, naar Gozo is gratis, maar als je terug wilt naar Malta moet je de ferry betalen. Redelijke prijs en bij de reis in begrepen. Het eten op Gozo is erg goed en gevarieerd en bevat natuurlijk veel vis gerechten. De kosten voor een maaltijd zijn redelijk en zijn goed verzorgt. In de meeste dorpen heb je een communitie centrum waar de dorps bewoners de gehele dag kunnen samen komen en koffie, thee gebak of iets anders kunnen gebruiken. Als toerist ben je welkom en de prijzen zijn zeer laag.

Gozo heeft vele kerken, Malta heeft er in totaal ongeveer 385 verdeeld over de twee hoofd eilanden. Ongeveer 1 kerk op 1000 inwoners. De bewoners gaan regelmatig naar de kerk, in ieder geval meer dan in Nederland en de kerken zijn meestal erg vol met publiek,(gelovigen). Dit bezoek aan de kerk gaat de gehele dag door. Tijdens ons verblijf waren er ook Paasprocessies op het eiland en de hele kruistocht die Christus heeft moeten maken wordt getoond. Vele mensen van Gozo komen kijken naar de processie. Er lopen ook zondaars en biechtelingen mee die boete doen en zij lopen met zware kettingen aan hun benen mee in de processie. Het is een ware Paasprocessie. Er zijn in verschillende dorpen Paasprocessies maar je kunt niet naar alle, die ter zelfde tijd beginnen.
Paasprocessie met toeschouwers
Paasprocessie met toeschouwers


Wij zijn ook aan de kusten geweest en hebben daar het witte strand gezien en de velen door erosie ontstane prachtige bogen aan de zee. Ook zijn er mooie steile rots wanden aan de zee en soms een klein dorpje aan een baai. Het kost wat moeite om er de komen maar het is de moeite waard. Het leven op Gozo gaat zo zijn eigen gang, veel mensen die een kleine wijngaard hebben en zelf wijn maken en verkopen. Zeer goede bus verbindingen en alle dorpen zijn per bus bereikbaar. Tevens is er op het eiland is kerk waar de Paus is geweest en die kerk wordt bezocht door vele eiland bewoners. Het is een prachtige kerk. Om te wandelen is het eiland minder geschikt, je raakt vaak de weg kwijt, maar er zijn genoeg mensen die je de weg weer wijzen, er zijn mooie kliffen en prachtige wandelroutes aan de kust en het is een beetje afzien, maar daar kom je voor.

Wij hebben in ieder geval genoten van de bus trajecten en de vele mogelijkheden die er zijn om overal te komen. Hebben veel vriendelijke mensen ontmoet en veel met de bevolking kunnen praten en overleggen. Tijdens een bezoek aan een dorps café had ik vergeten mijn cap mee te nemen. Ben terug gegaan de volgende dag maar helaas niemand had iets gevonden of gezien. Heb dit vermeld in het hotel en ook bij het dorps café.

Een week na onze thuis komst in Nederland kreeg ik een email dat mijn cap(zeer belangrijk voor mij want hij was gekocht in Etosha, een natuurpark in Afrika) was gevondeen dat ik deze tegen de porto kosten weer terug kon ontvangen. Zo iets maak je maar eenmaal mee, want in andere landen waar ik een cap had laten liggen was die direct weg.
Wij, mijn vrouw en ik hebben genoten van Gozo, veel gewandeld, veel met de bus gedaan en het gehele eiland voor zover mogelijk bezocht. Sommige bezienswaardigheden blijken niet meer toegankelijk vanwege instortingsgevaar of zeer moeilijk bereikbaar. Prachtige natuur, aardige mensen, zeer veel kerken en een oudheidkundig Romeinse nederzetting park en een gerestaureerde windmolen.

Geschreven door Frans Frietman

Heb je interesse in een reis naar Malta? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Malta, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen