Gratis reisvoorstel aanvragen

Malta’s missie

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Mellieha Bay (Malta)
Periode: maart 2015
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Ramla Bay Resort

Foto van deze vakantie

Een badgast doet zijn jas uit en stroopt de mouwen op. De palmen wuiven. We zijn te gast in ‘Rambla Bay Resort’, op het eiland Malta. Het is begin maart 2015; afwisselend zon en zeebries zorgen voor kippenvel. We hebben via RSD (voluit: Reise Service Deutschland) een hotelkamer in een ‘resort’ geboekt, voorzien van balkon, strandterras en goed gevulde dis. De locatie laat niets te wensen over, je kan de omgeving in eigen tempo verkennen. Wanneer de wind aanwakkert, verschijnen er schuimkoppen op de golven en vertonen kite-surfers hun capriolen.

Malta is het kleinste lid van de Europese Unie, een eiland ter grootte van Texel in de Middellandse zee, strategisch gelegen tussen Sicilië en Tunesië. Op deze voormalige Britse kolonie woont een half miljoen Malteesen en verblijven tijdens het vakantieseizoen meer dan een miljoen toeristen, verspreid over luxe ‘resorts’ en appartementen. Er wordt naast Engels ook een eigen taal gesproken. Het Maltees bestaat uit een mix van Arabische keelklanken en bekend klinkende leenwoorden uit het Engels, Italiaans, Spaans en Frans.


tekening Rambla Bay Resort, Malta
tekening Rambla Bay Resort, Malta


Het heuvelachtige landschap is opgebouwd uit zandsteen, muurtjes en terrassen met veldjes, waarop voedselgewassen worden geteeld, aangewakkerd door irrigatie. De velden zijn zo klein, dat ze op volkstuintjes lijken. Hemelsblauwe baaien worden omgeven door steile kliffen van okerkleurig zandsteen. Rotskusten en zandstranden wisselen elkaar af. Vissersdorpjes en vestingsteden verwijzen naar een geschiedenis van vissers en piraten, waaronder Noormannen, Arabieren en kruisvaarders.

Zonaanbidders zweren bij kamers met zicht op zee, in de buurt van het strand. Aan de noordkust van Malta zijn de laatste decennia grote betonkolossen en uitgestrekte vakantiedorpen verrezen, compleet met palmstranden. Ramla Bay is een blauwe baai aan de noordwestkust. De voorkant van het resort kijkt uit over de baai. Het hotel biedt beschutting tegen koude zeewind. Achter het resort liggen smalle terrassen, die met muurtjes zijn verankerd in de steile hellingen. Daarop staan allerlei tuinbouwgewassen. Vrijwel iedere bewoner heeft zo’n veldje voor eigen gebruik en boeren en tuinders verdienen er hun brood mee. Een kasteel, compleet met hoektorens, kantelen en kanonnen om de vijand af te schrikken, staat als een groot uitgevallen uitroepteken op de top van de heuvel. Na een stevige klim kan je vrijwel het hele eiland overzien. Het uitzicht over de terrassen, kliffen en baaien is om kippenvel van te krijgen.

tekening Matla veld Ramla Bay, Malta
tekening Matla veld Ramla Bay, Malta


De terrassen zijn vol in bedrijf. Vooral in het weekend is er werk aan de winkel. Groenten liggen aan het infuus, aardbeien rijpen onder plastic koepels en aardappelen vormen het hoofdgewas. Die komen in de winter als ‘poters’ uit Nederland, worden in tien weken op het eiland klaargestoomd en verschijnen in april als vroege aardappelen terug op de Hollandse markt, omgedoopt tot ‘Malta’s’.

tekening Malta Rdum Dikkiena veldjes
tekening Malta Rdum Dikkiena veldjes


Verspreid op het eiland staan plastic kassen met tomaten en paprika's. Ook wijn- en olijfgaarden sieren de veldjes. De wijnranken blijven laag aan de grond en de olijfbomen zijn jong. Kenmerkend voor de tuinbouwterrassen zijn de bijgebouwtjes en waterreservoirs. Zonder irrigatie is tuinbouw op Malta onmogelijk. Door gebrek aan bos en grote bomen oogt het landschap erg kaal en valt elke rimpel in het maaiveld op. Bloeiende planten leveren in het voorjaar opvallende accenten van kleur en geur. Vogels fluiten en kwetteren erop los, zonder hun schuilplaats prijs te geven.

De hoofdstad Valletta ligt aan de zuidkant van het eiland. De haven is een fort, de huizen grenzen aan steile straten, staan strak in het gelid en zijn versierd met religieuze symbolen, erkers en balkons. Religie heeft een missie op Malta. Grote koepelkerken domineren kleine dorpen. Honderden kerkjes en kapelletjes wijzen op een godsvruchtige bevolking.

tekening vissershaven Marsaxlokk, Malta
tekening vissershaven Marsaxlokk, Malta


Marsaxlokk is een vissershaven aan de zuidkust, een ‘must’ voor elke toerist. Kleurrijke vissersboten meren er aan. Nergens wordt de vis verser opgediend dan hier aan de kade. Daarnaast werpen grote containerschepen een schaduw over het eiland. De aanpalende containerhaven demonstreert dat Malta amper in staat is om in de behoeften van de eigen bewoners te voorzien. Wanneer het eiland wordt overlopen tijdens vakanties, kan grootschalige import niet uitblijven.

Aan de rand van de klif lijkt het eiland ver verwijderd van de rest van de wereld en over de rand, op het verweerde puin, waan je je in een volkstuin van een dichtbevolkte metropool. Begin maart 2015 nodigt het weer uit tot klimmen over de kliffen, wandelen door de velden en gluren naar het strand. We stropen de mouwen op en genieten van de lente.

Johan Meeus (tekst en tekening)

Heb je interesse in een reis naar Malta? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Malta, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen