Aboriginals van AustraliŽ

Aboriginal rotstekeningen in Kakadu National Park
Aboriginal rotstekeningen in Kakadu National Park

De aboriginals worden gezien als de eerste bewoners van het Australische content. De naam die het volk draagt komt van het latijnse 'Ab Origine', dat 'van oorsprong' betekent. Naar alle waarschijnlijkheid zijn de aboriginals afkomstig uit Zuidoost-Azië en hebben zij 60.000 jaar geleden de oversteek naar het Australische continent gemaakt. Er bestaat nog wel enige onduidelijkheid over hoe ze deze tocht hebben gemaakt. Het zeeniveau lag weliswaard vele malen lager dan tegenwoordig, maar niet laag genoeg om de oversteek zonder vaartuig te kunnen maken.

Heb je weinig kennis van AustraliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Verschillende stammen

Alhoewel men de aboriginals vaak als één volk ziet, erkennen de inheemse bewoners zelf honderden stammen. Deze stammen leefden in groepen van ongeveer 40 man, die al rondtrekkend in hun eigen gebied jaagden met behulp van boomerangs. Enkele grote stammen zijn de Tiwis, de Gagaduju, de Mutijulu en de Koories. Vrijwel iedere stam had een eigen dialect en eigen gebruiken. Vandaag de dag zijn de meeste dialecten echter verloren of bedreigd en spreken de meeste aboriginals Engels. Naar verloop van de tijd is hieruit het zogenaamde Australisch Aboriginal Engels onstaan.

Stolen generation

De komst van de blanken heeft de aboriginals weinig goed gedaan. Mede door ziektes en geweld daalden de aantallen van de populatie aanzienlijk. Uit onbegrip voor de levensstijl van de inheemse bewoners besloten de blanken rond het jaar 1920 aboriginal kinderen weg te halen bij hun biologische ouders om deze vervolgens bij pleeggezinnen onder te brengen. Dit werd in de aboriginal cultuur als zeer ernstig beschouwd, omdat de familieband erg belangrijk was. De ontvreemde kinderen staan bekend als de 'stolen generations'. In 2007 heeft de overheid van Australië in naam van de regering en niet-inheemse bevolking officieel zijn verontschuldigingen aangeboden voor deze gebeurtenissen.

Een aboriginal vrouw van nu
Een aboriginal vrouw van nu


Tegenwoordig telt Australië nog zo'n 445.000 aboriginals. Hiermee vertegenwoordigen zij ongeveer 2,7% van de totale bevolking van Australië.

Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen