Australische gewoontes

Aboriginal dansers
Aboriginal dansers

Australië is een land met een eeuwenoude geschiedenis. In de loop van de afgelopen eeuwen zijn veel verschillende volkeren naar Down Under vertrokken om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Hierdoor kent Australië een unieke en rijke mix aan nationaliteiten, gewoonten en tradities. Zo hebben de Aboriginals hun geboorterituelen en de echte Aussies hun barbies. Lees hier wat enkele van de Australische gewoontes inhouden.

Heb je weinig kennis van AustraliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Inwoners

Australië bestaat uit een unieke mix van nationaliteiten en diens gevestigde tradities en nieuwe invloeden door de eeuw(en) heen. De oorspronkelijke bewoners van Australië, de Aboriginals en de Straat Torres-Eilanders, zijn tot op heden de bewaarders van een van de oudste culturen ter wereld. Beide volkeren zijn al ruim 40.000 tot zelfs 60.000 jaar woonachtig in Australië. De overige Australiërs zijn migranten of afstammelingen van migranten uit zo'n tweehonderd verschillende landen. Dit begon in 1788 met een grote groep Britten, waarna de overige landen volgden. Hierdoor kende Australië verschillende Britse gewoonten sinds de 18e eeuw. Door de jaren heen zijn deze Britse gewoonten echter vrijwel verdwenen, mede dankzij de instroom van de grote hoeveelheden verschillende immigranten en nationaliteiten in de jaren '80. In 1945 telde Australië ongeveer 7 miljoen inwoners en dit is tegenwoordig uitgegroeid tot meer dan 24 miljoen. Ongeveer 2,3% van de totale bevolking behoort tot de inheemse stammen. Veel van deze stammen is ook nog in de Australische cultuur terug te vinden, zoals het muziekinstrument de didgeridoo, rotstekeningen en boemerangs. Deze staan tevens symbool voor Australië.

Aboriginal die traditionele muziek maakt
Aboriginal die traditionele muziek maakt

Geboorterituelen van Aboriginals

De Aboriginals kennen nog verschillende rituelen, zoals het geboorteritueel. Tijdens deze plechtigheid staat de verbintenis met de voorouders centraal. De moeder en de grootmoeder van de baby voeren een rookceremonie uit. Hierbij worden takken van een konkerberrystruik in een kuil gelegd. Daarnaast worden er natgemaakte boomschorsen en allerlei groene bladeren in de kuil gelegd en aangestoken. Hierdoor gaat het geheel flink roken. De baby wordt door de rook heen van de moeder op de grootmoeder overhandigd. Na het overhandigen, sprenkelt de moeder melk, dat direct uit de borst komt, over het vuur terwijl de grootmoeder de baby in de rook wiegt. Hiermee wordt de baby door de aardmoeder en de stammoeders gezegend en gaat het een gezond leven tegemoet.
Vraag gratis een offerte aan

Eten en drinken

Dankzij de vele nationaliteiten die zich Down Under bevinden, heeft Australië een zeer gevarieerde keuken en is er vrijwel van elke cultuur iets terug te vinden. Iets dat typisch is voor heel Australië is, is de traditionele Australische Kangoeroebiefstuk. Australiërs zijn echte vleeseters en houden veel van barbecueën, de barbie genoemd. Wat drinken betreft kent Australië veel verschillende soorten bier en wijn. In de outback is bier onder de mannen zeer populair, terwijl er in de verstedelijkte gebieden vaker wijn gedronken wordt. Australië is namelijk de laatste jaren steeds meer in opkomst als wijnland. Bovendien zijn thee, koffie en frisdranken ook erg populair. Thee is mede populair vanwege de Britse achtergrond van de meeste immigranten. Uniek voor Australië is het concept 'BYO', Bring Your Own. BYO houdt in dat je je eigen alcoholische dranken mee kan en mag nemen naar restaurants waar je gaat eten.

Barbie
De Australische barbie is een groot en bekend fenomeen in Australië. Menig Australiër hecht hier veel waarde aan. De barbie wordt in Australië ook als een echte traditie gezien. Zodra het mooi weer is komen familie en vrienden tezamen om met zijn allen te barbecueën. De barbies vinden plaats in de tuin, op de veranda of ergens op een openbare plaats. Verspreid over het hele land vind je openbare gelegenheden met barbecues, waar iedereen vrij gebruik van kan maken. Tijdens een barbie neemt iedereen iets te eten en drinken mee.

Australische barbie met vrienden en familie
Australische barbie met vrienden en familie

Open en gastvrij

Een van de gewoontes waarover bijna elke Australiër wel beschikt is gastvrijheid. Australiërs zijn erg open en gastvrij. Zo nodigen al snel mensen uit voor een etentje, een barbie of een avond uit. Iedereen is altijd welkom. Hartelijkheid en gastvrijheid staan daarom niet voor niets hoog in het vaandel bij hen. Zoals gezegd, zijn Australiërs erg open. Er zijn dan ook weinig taboes. Over vrijwel alles wordt er openlijk gesproken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

79 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,2

Gerelateerde artikelen