Duiken in AustraliŽ

Duiken in AustraliŽ
Duiken in AustraliŽ

Australië wordt omgeven door water, dus worden er veel watersportactiviteiten georganiseerd. Een voorbeeld hiervan is duiken. Ben je een gevorderde duiker of juist een beginneling? Er zijn voor beide genoeg plaatsen om te duiken. Langs de kust bevinden zich veel duikscholen waar je je uitrusting kunt huren. Ook zijn er genoeg plekken waar je de prachtige onderwaterwereld van Australië kunt aanschouwen. De plekken waar je goed kunt duiken zijn onder andere het Great Barrier Reef, Ningaloo Reef, Zuid-Australië en enkele Australische eilanden.

Heb je weinig kennis van AustraliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Brevet

Om te duiken in Australië dien je in het bezit te zijn van een PADI-brevet. Deze zijn er in verschillende klassen: open water, advanced, rescue en instructor. Tegenwoordig kun je ook zonder brevet duiken. Dit is een soort proefduik waarbij je met volledige uitrusting tot ongeveer 6 meter diepte duikt. Wil je dieper, dan heb je wel een brevet nodig.

Ben je nog niet in het bezit van een brevet, dan zijn er veel mogelijkheden om deze te halen. Bij de duikscholen worden genoeg cursussen gegeven waarbij je je brevet kunt halen. Voordat je aan een cursus mee mag doen, moet je medisch zijn gekeurd. Dit wordt vaak door de duikschool zelf gedaan. Als je bent goedgekeurd, begint de cursus die meestal vier of vijf dagen duurt. De eerste paar dagen krijg je theorie en ga je duiken in een zwembad. De laatste paar dagen ga je op een duiksite duiken, dus echt in zee. Tijdens deze cursussen leer je de basisbeginselen van het duiken zoals het op- en afdoen van je uitrusting en de gebaren die worden gebruikt. Heb je eenmaal je brevet, dan gaat het echte werk beginnen.

Great Barrier Reef

De bekendste duikplek van Australië is toch wel het Great Barrier Reef. Met zijn lengte van 2000 km is het het grootste koraalrif van de wereld. Het ligt ten noordoosten van Australië, in de koraalzee. Sinds 1981 staat het op de werelderfgoedlijst. Je kunt er wel duizenden verschillende dieren zien. Er zwemmen onder andere dolfijnen, walvissen, haaien en schildpadden door de riffen. Ook leven er prachtige tropische vissen zoals de clownbarbel en de pincetvis.

Great Barrier Reef Australië
Great Barrier Reef Australië


Je hoeft niet per se diep te duiken om het koraal van het Great Barrier Reef te zien. Je ziet het meestal vlak onder het zeeoppervlak, omdat het rif zich niet dieper dan 30 meter bevindt. Vraag gratis een offerte aan

Ningaloo Reef

Een kleiner rif dan het Great Barrier Reef is het Ningaloo Reef, ten westen van Australië. Het rif ligt in het Ningaloo Marine Park. Je vindt er meer dan 220 soorten koraal en veel verschillende felgekleurde vissen. Ook leven er pijlstaartroggen en schildpadden. Als je geluk hebt, kun je een walvishaai tegenkomen. Dit zijn haaien van wel 18 meter lang. In het Ningaloo Reef is het minder druk dan in het Great Barrier Reef waardoor duiken er iets rustiger is.

Duiken in het Ningaloo Reef is iets moeilijker. Er zijn sterke stromingen waardoor het duiken hier iets meer energie kost. Het duiken hier is dus geschikter voor de iets ervaren duiker.

Zuid-Australië

In het zuiden van Australië krijg je de kans om met de witte haai (of mensenhaai) te duiken. Omdat dit erg gevaarlijke haaien zijn, doe je dit niet zonder bescherming. Je gaat in een veiligheidskooi het water in, zodat de haaien niet bij je kunnen komen. Ook zijn er veel verschillende riffen met koraal die je kunt verkennen.

Bij Port Lincoln, ligt een scheepswrak, de HMAS Hobart, waar je ook mooi kunt duiken. Dit schip kun je verkennen tijdens het duiken.

Kangaroo Island

In de wateren rond Kangaroo Island kun je ook mooi duiken. In de wateren vind je meer dan 250 verschillende soorten vissen. Ook kun je er zeehonden en dolfijnen zien. Op het eiland worden duiksafari's georganiseerd waarbij je de zeehonden en dolfijnen tegen kunt komen. In het noordoosten vind je allerlei scheepswrakken. Het eiland is dus erg afwisselend.

Christmas Island

Christmas Island ligt iets ten zuiden van Java, maar hoort wel bij Australië. Je vindt er nog veel ongerepte natuur. Er is veel koraal en er leven mooie tropische vissen. Het uiterlijk van de duikspot is nogal dramatisch: het koraal gaat ineens over in een bodemloze diepte. In de zomer zou je de walvishaai hier ook tegen kunnen komen.

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen