AustraliŽ van A tot Z

Kangaroo AustraliŽ
Kangaroo AustraliŽ

A van Aboriginals

De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië, en tegenwoordig bestaat ca. 1,5% van de Australische bevolking uit Aboriginals. Een klein deel daarvan leeft nog volgens de traditionele levensstijl. De naam Aboriginals, aborigines, is afgeleid van het Latijnse ab origine, wat “van oorsprong” betekend en staat dus voor “oorspronkelijke bewoners”. Oorspronkelijk zijn Aboriginals nomaden die in groepen van 40 personen leefden. Veelgebruikte jacht instrumenten van de Aboriginals zijn de boomerang en de woomera in plaats van het pijl en boog.

Heb je weinig kennis van AustraliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Blue Mountains

De Blue Mountains National Park op 1,5 uur rijden vanaf Sydney is een absolute aanrader tijdens een bezoek aan Australië. Dit indrukwekkende natuurgebied dankt zijn naam aan de blauwe waas die de grote aantallen eucalyptus bomen voortbrengen. Het ontstaan van de Blue Mountains dateert van ca. 250 miljoen jaar geleden, en er zijn vele legendes over deze bergketens te vinden. Zo zijn er drie rotspieken naast elkaar te vinden welke de Three Sisters genoemd worden. Volgens de legende van de Aboriginals zijn het drie opgesloten zussen die daar behoed worden voor een bunyip, een mythisch monster.

C van Celebs

Door de jaren heen heeft Australië al veel bekende Hollywood figuren voortgebracht. Bekende Australiërs zijn onder meer de acteurs Mel Gibson, Russell Crowe en Nicole Kidman, en natuurlijk de inmiddels overleden documentairemaker Steve Irwin, alias de Crocodile Hunter. Ook de zangeressen Kylie Minogue en Nathallie Imbruglia zijn van Australische bodem. Vraag gratis een offerte aan

D van Duiken

Omringd door de vele verschillende zeeën kent Australië vele uitzonderlijke duikspots welke zowel door beginnelingen als ervaren duikers bezocht kunnen worden. Voor de beginnelingen worden er overigens veel duikcursussen aangeboden in Australië. Met het behaalde duikdiploma kan overal ter wereld gedoken worden en zijn alle duikspots toegankelijk. De bekendste en mooiste duikspots van Australië zijn onder meer het Great Barrier Reef en Ningaloo Reef.

Great Barrier Reef
Great Barrier Reef

E van Eetgewoonten

De Australische keuken is door de eeuwen heen gevormd door de vele verschillende volkeren en culturen die het land bezochten. Zo zijn er nog vele Britse tradities terug te vinden in de huidige Australische keuken, zoals taarten en fish and chips. Bovendien wordt er over het algemeen in de warmere delen van Australië lichter ontbeten, met toast en fruit, terwijl er in de koudere regionen vaak een Engels ontbijt met o.a. ei, bonen, worst en tomaten genuttigd wordt. Er wordt in Australië gezien de ligging veel vis gegeten, maar ook veel vlees, waaronder lam, varkens- en rundvlees. Kangoeroevlees is tegenwoordig nog wel veel te koop, maar in populariteit sterk gedaald de afgelopen jaren. Een zeer populair en beroemd fenomeen op eetgebied zijn de Australische Meat Pies.

F van Flying Doctors

De Flying doctors zijn voornamelijk bekend als succesvolle dramaserie uit de jaren '90, maar is in de realiteit een belangrijk onderdeel in de Australische gezondheidszorg. De officieel “Royal Flying Doctors Service” geheten groepering is speciaal opgezet voor personen in de Outback, waar men niet zomaar gebruik kan maken van de reguliere gezondheidszorg. Er staan ca. 40 vliegtuigen klaar in de twaalf gesitueerde bases in de outback, en helpen jaarlijks ruim 100.000 mensen.

G van Godsdienst

In Australië is sprake van vrijheid van godsdienst, en er zijn dan ook veel geloven terug te vinden door het hele land. Zo'n driekwart van de Australiers is Christelijk, maar het kerkbezoek loopt gestaag terug. Ook de Joden en Moslims worden hier vertegenwoordigd, en de groep Moslims neemt de laatste jaren enigszins toe. Bovendien is er een grote groep van ruim een miljoen inwoners helemaal niet gelovig.

De G staat ook voor de Great Ocean Road. 

H van Highlights

De vele cultuuraspecten, natuurlijke gebieden, landschappen, bezienswaardigheden en activiteiten die het land te bieden heeft zijn vrijwel onnoemlijk. Daarom hier een aantal hoogtepunten op een rijtje:
– Opera House Sydney
– Atherton Tablelands in Cairns
– Nambung National Park, nabij Perth
– Aboriginal Cultuur in Arnhemland
– Ningaloo Reef, nabij Exmouth
– Monkey Mia Dolphin resort nabij Denham
– Federation Square in Melbourne
– Kangaroo Island, South Australia
– Great Barrier Reef
– Whitsunday Islands Australië, Queensland
– Kakadu National Park, Northern Territory
– Uluru-Kata Tjuta National Park
– Reconciliation Place in Canberra

I van Informatie Australië

Nederlandse ambassade in Australie
120 Empire Circuit
Yarralumla
ACT 2600
Canberra
Tel.: 0061 2 62 733111
www.netherlands.org.au

Australische ambassade in Nederland
Carnegielaan 4
2517 KH Den Haag
Tel.: 070-3108200
www.australian-embassy.nl

J van Jaargetijden

De jaargetijden in Australië zijn precies omgekeerd in verhouding tot Nederland. Wanneer het in Nederland zomer is, is het in Australië winter en andersom. In september begint de lente in Australië en in december begint daar de zomer. In maart begint de herfst en in juni begint de winter. In het noorden is het nauwelijks winter te noemen, maar in de maanden november tot april heerst de regentijd. In het zuiden is het daarentegen voor Australische begrippen wel koud, met name in het binnenland. Bovendien zijn niet alleen de jaargetijden anders, maar ook de stand van de zon is anders dan in Europa; 's middags staat de zon in het noorden. Dit is zeer belangrijk om te weten wanneer men zich moet oriënteren in de wildernis van de Outback.

K van Kangaroo Island

Kangaroo Island is het derde grootste eiland van Australië, na Tasmanië en Melville Island. Er leven hier veel bijzondere diersoorten die zich door de eeuwen heen hebben ontwikkeld op dit eiland. Kangaroo Island dankt zijn naam aan de ontdekker Matthew Flinders, welke zijn tocht mede dankzij kangoeroevlees overleefd heeft. Bijzondere dieren die op dit eiland te spotten zijn, zijn kleine blauwe pinguïns en Australische zeeleeuwen. De vele verschillende flora en fauna die het eiland kent kan bekeken worden in o.a. het Seal Bay Conservation Bay en het Flinders Chase National Park. Er kan op Kangaroo Island bovendien prachtig gewandeld, gefietst en gedoken worden.

L van Long Island

Long Island behoort tot de paradijselijke eilandengroep Whitsundays, en er bevinden zich drie resorts op het eiland. Het is een zeer populaire vakantiebestemming voor jong en oud, families en koppels op huwelijksreis. Het vredige en rustige paradijs kan alleen per helikopter, watervliegtuig of helikopter bereikt worden, met een maximum van 20 personen tegelijk. Er kan hier bovendien gereisd worden naar de andere eilanden met privéjachten en schippers. Er bevinden zich in deze omgeving veel dolfijnen, schildpadden, schitterende vissen en vogels.

Whitsundays
Whitsundays

M van Melbourne

Melbourne is de hoofdstad en dichtstbevolkte stad gelegen in de staat Victoria, en is na Sydney de grootste stad van Australië. Melbourne heeft ruim 3,4 miljoen inwoners. De metropool is gelegen aan de grote natuurlijke baai, ook bekend al Port Phillip. Vandaag de dag is Melbourne een centrum voor kunst, commercie, onderwijs, entertainment, sport en toerisme en wordt dan ook wel de Culturele hoofdstad van Australië genoemd.

N van National Parks

De schitterende natuur die Australië bezit zijn tegenwoordig veelal beschermde reservaten en nationale parken. Een aantal zeer bekende en belangrijke natuurparken in Australië zijn het Kakadu National Park, een gebied bestaande uit ruige hellingen, en weelderige moerassen en is internationaal bekend om diens Aboriginal cultuur, natuurlijke wonderen en de plaats op de Werelderfgoedlijst. Het Uluru - Kata Tjuta National Park is ook een zeer beroemd nationaal park en ook genoteerd op de Werelderfgoedlijst en biedt een zeldzaam zicht in hoe de traditionele Anangu grondbezitters leven en leefden in het verleden. Daarnaast heb je nog het Booderee National Park, Norfolk Island National Park, Christmas Island en Pulu Keeling National Park.

O van Outback

De term Outback wordt in Australië gebruikt om de afgelegen, dorre gebieden aan te duiden welke ver buiten de stedelijke gebieden liggen. Zo'n 45% van de Australië bestaat uit Outback, en bevindt zich voornamelijk in het noorden en westen van het land. De verschillende Outback gebieden verspreid over het hele land kennen uiteenlopende landschappen, klimaten en diersoorten. Te midden van deze gebieden liggen o.a. de Nationale parken Uluṟu–Kata Tjuṯa en het Kakadu.

P van Politiek

Australië is een constitutionele monarchie met federale machtsdivisies. De voormalige Britse Koloniën werden in één federale staat verenigd. Elke deelstaat heeft een eigen regering, grondwet, rechterlijke macht en overheid. Daarnaast is Australië ook nog een parlementair (constitutioneel) koninkrijk, met Elizabeth II van Australië als koningin als staatshoofd. De zes voorheen Britse staten van Australië zijn Nieuw-Zuid-Wales, Queensland, Tasmanië, Victoria, West-Australië, Zuid-Australië.

Q van Queensland

Queensland, de Sunshine state, is na Sydney de meest geliefde vakantiebestemming met diens uitgestrekte gouden stranden en ongerepte natuur. De hoofdstad en tevens grootste stad van de staat Queensland is Brisbane. Queensland is indirect vernoemd naar Koningin Victoria, en was van oorsprong een Britse kolonie; Brisbane was een strafkolonie.

Queensland
Queensland

R van Rivieren

Het uitgestrekte landschap van Australië kent naast de droogte ook vele rivieren die het land doorkruisen. De langste rivier van Australië is de Murray Rivier met zijn 2375 km lengte. De Murrumbidgee van 1485 km bezet een goede 2e plaats, en de Darling rivier met 1472 km een goede 3e plaats. Deze rivieren zorgen ervoor dat er genoeg vruchtbare grond in Australië te vinden is, wat erg belangrijk is met de verschillende klimaten en temperaturen waarmee het land te kampen heeft.

S van Surfen

Surfen kan gezien worden als de nationale sport van Australië; langs de oneindig lange kust zijn de beste surfspots te vinden. Er worden dan ook het hele jaar door vooral in het zuiden, oosten en westen veel surfevenementen gehouden op de perfect hoge golven. Jaarlijks bezoeken zo'n anderhalf miljoen surfers naar Australië om hun kunstje op de surfplank te laten zien. In heel Australië kun je zowel als beginner als ervaren surfer terecht en er worden veel excursies en lessen aangeboden. Er is zelfs het veelbelovende Surfers Paradise te vinden in Australië.

T van Tiwi

De Tiwi's zijn een van de vele inheemse volkeren in Australië. Circa 2500 Tiwi's leven op de Bathurst en Melville Islands, en worden dan ook de Tiwi eilanden genoemd. Tiwi kunst en taal kunnen duidelijk worden onderscheiden van de omgeving. Tiwi is vaak abstract en geometrisch, begeleid door sterke patronen en gebruik van kleur. Engels wordt als tweede taal gegeven op de scholen, de Tiwi's communiceren over het algemeen in hun eigen taal. Zij hebben bovendien nog erg veel traditionele gebruiken.

U van Uluru (Ayers Rock)

Uluru, ook wel bekend als Ayers Rock is een gigantische zandstenen rots in het zuidelijke deel van het Noordelijk Territorium, centraal Australië. Kata Tjuta en Uluru zijn de twee belangrijke gedeelten van het Uluṟu-Kata Tjuṯa National Park. Uluru bezit vele bronnen, waterputten, grotten en oude schilderingen en staat genoteerd op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ayers Rock, Alice Springs
Ayers Rock, Alice Springs

V van Victoria

De staat Victoria is relatief klein met diens oppervlakte van ruim 227.000 km² en heeft een bevolking van ongeveer 5 milijoen mensen, waarvan 70% in de hoofdstad Melbourne vertoeft. Victoria is evenals Queensland vernoemd naar koningin Victoria. Hoewel de staat vrij klein is, bezit het toch een groot aantal attracties, zo zijn er plezierige badplaatsen te vinden aan de oostkust, schitterende valleien en zelfs perfecte wintersportgebieden.

W van Wagga Wagga

Wagga Wagga is een stad gelegen in Nieuw Zuid Wales, en is met diens ruim 46,500 inwoners de grootste binnenlandse stad. Bovendien is Wagga Wagga een belangrijke agrarische, militaire en infrastructureel centrum van Australië, mede dankzij de ligging precies tussen Sydney en Melbourne.

X van X-Factor Australië

X-Factor is een oorspronkelijk Britse televisieshow, en werd ook in Australië gehouden in 2005 en 2010. Voorheen waren de Australische Idol Mark Holden, Music Manager John Reid en zangeres Kate Cebrano de juryleden, in 2010 waren dit Natalie Imbruglia, Guy Sebastian, Ronan Keating en radio DJ Kyle Sandilands. De winnaars tot dusver was de groep Random.

Y van Yackandandah

Yackandandah is een klein toeristenplaatsje in noordoost Victoria en is gelegen naast de industriële steden Wodonga en Albury, en vlakbij de toeristenstad Beechworth. In 2006 had Yackandandah zo'n 663 inwoners. Het commerciële centrum van de stad is opgenomen in het Register of National Estate, een lijst van natuurlijke en culturele erfgoederen van Australië. Er zijn hier veel bed en breakfasts te vinden om alle bezoekers onder te brengen.

Z van zeeën

Als grootste eiland ter wereld wordt Australië door vele zeeën omsloten. In het noorden bevinden zich de Timorzee, de Arafurazee, de Golf van Carpentaria en de Straat Torres. De Koraalzee en de Tasmanzee begrenzen Australië in het oosten, de Straat Bass en Grote Australische Bocht in het zuiden en de Indische Oceaan in zowel het zuiden als het westen. Deze zeeën zijn rijk aan verschillende diersoorten als zeehonden, walvissen, haaien en dolfijnen. Ook bevinden zich hier de meest giftige kwallen ter wereld. Gelukkig zijn er voor zowel haaien als deze kwallen zeer goede voorzorgsmaatregelen getroffen zodat men er rustig kan zwemmen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,8

Gerelateerde artikelen