10 redenen om AustraliŽ te bezoeken

Sydney harbour Bridge
Sydney harbour Bridge

1. Inwoners

Australië is een veelzijdig land met een grote veelzijdigheid aan inwoners. De meerderheid van de bevolking bestaat uit immigranten uit Europa en tegenwoordig ook uit Azië. Er zijn echter op een aantal plaatsen in Australië nog authentieke bewoners van het land te vinden, namelijk de aboriginals. Deze stammen hebben een rijke geschiedenis, en leven zelfs nog volgens de oorspronkelijke levenswijze in een aantal reservaten, wat op zichzelf natuurlijk zeer bewonderenswaardig is. Een andere factor die dit tot een geldige reden maakt, is dat de Australiërs over het algemeen bekend staan om hun gastvrijheid, nuchterheid en relaxte omgang met mensen. Het is over het algemeen erg makkelijk contact te leggen met deze gastvrije en sociale Australiërs. Bovendien is het Australische taaltje alleen al een plezier om naar te luisteren met hun bijzondere afkortingen en uitdrukkingen!

Heb je weinig kennis van AustraliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

2. Natuurparken

In 1879 vestigde het Royal National Park in Australië, ten zuiden van Sydney, en was daarmee het eerste National Park van Australië, en het tweede ter wereld. Tegenwoordig zijn er meer dan 3200 nationale parken, reservaten en bossen in Australië en Tasmanië. In totaal omvat dit ruim 40 miljoen hectaren en zodoende 5,3% van de gehele Australische landmassa. Deze parken worden door ruim 4 miljoen toeristen per jaar bezocht, daardoor hebben vrijwel alle parken goede wandelpaden, picknickplaatsen en sommige zelfs een campings. De ligging van de parken verschilt per park, sommige zijn te bereiken met de auto, helikopter of soms met de trein. In 2005 had Australië 14 werelderfgoederen, onder welke de Kakadu, Uluru-Kata Tjuta en Purnululu National parks.

Royal National Park
Royal National Park

3. BYO

Australië kent veel typische eetgewoonten en gelegenheden. Zo zijn er namelijk veel BYO restaurants te vinden. BYO staat voor Bring Your Own, ofwel breng je eigen drinken (alcohol). In de vele stedelijke gedeelten van Australië vind je kleine, goedkope restaurants die geen vergunning hebben om alcohol te schenken, maar wel om de gasten zelf alcohol mee te laten nemen. Dit is vaak veel goedkoper dan een fles wijn in een restaurant bestellen. In sommige BYO restaurants is het alleen toegestaan om wijn mee te nemen, in sommigen ook bier. Er wordt vaak wel gevraagd om een vergoeding, verschillend van $2 of $3 tot $15. In restaurants waar ze wel een vergunning hebben is het gewoonlijk niet toegestaan zelf drank mee te nemen. Vraag gratis een offerte aan

4. Backpacken

Australië met diens schitterende diversiteit in landschappen, vriendelijke inwoners en veiligheid is al vele jaren een van dé backpack-landen ter wereld. Backpacken houdt in dat je met een backpack (rugzak) van plaats naar plaats trekt, overal overnacht en zoveel mogelijk bezoekt om een heel gebied te verkennen. Afhankelijk van het te besteden budget en tijdsbestek per persoon zal er een reis gepland kunnen worden. Backpackers kunnen veelal terecht in de grote aantallen hostels, hotels, motels en campings die Australië kent.

Backpacken Australië
Backpacken Australië

5. Watersporten

Omringd door verschillende schitterende zeeën heeft Australië ontzettend veel te bieden op het gebied van watersport. Er is voor ieder wat wils en voor elk niveau, van gevorderden tot beginneling wel wat te doen. Een aantal watersporten die in Australië bedreven kunnen worden zijn de volgende:
– Duiken
– Snorkelen
– Surfen
– Zeilen
– Waterskiën
– Raften
– Kooi duiken met haaien

6. Cultuur

Australië kent een multiculturele samenleving, en vrijwel elk geloof en levensstijl is er te vinden. De meest multiculturele steden zijn Melbourne en Sydney. Beide steden zijn bekend om diens variëteit en kwaliteit van de wereldgerechten in de vele restaurants. Melbourne wordt daarnaast gezien als de kunststad. Hoewel het land vrij 'nieuw' en modern is, kent het een rijke historie dankzij de vele stammen aboriginals. Hier is nog veel van terug te vinden door het hele land, evenals de juist moderne kunst in de vele musea.

7. Ayers Rock

Ayers Rock, ook wel Uluru genoemd, is een van de bekendste en herkenbare natuurlijke iconen van Australië. Deze gigantische zandstenen rotsformatie gelegen in het zuidelijke deel van het Noordelijk Territorium bevat vele waterbronnen, grotten en schilderingen uit de oudheid en is dan ook een Werelderfgoed. Dit icoon is te bezichtigen door het te beklimmen, eroverheen te vliegen met een helikopter of er langs te lopen.

Ayers Rock, Uluru
Ayers Rock, Uluru

8. Outback

Het Australische begrip voor binnenland en afgelegen gebied is “Outback”. In de Outback is het mogelijk om de schitterende natuurlijke staat van grote delen van Australië te bezichtigen en te beleven en zelfs diersoorten te observeren die alleen op dit continent voorkomen. Een aantal hoogtepunten van de Australische Outback zijn o.a.:
– Kakadu National Park
– Uluru (Ayers Rock)
– The Kimberly
– Kununrra

9. Fauna

De Australische fauna bestaat uit zeer veel bijzondere en diverse diersoorten. Circa 83% van de zoogdieren, 89% van de reptielen, 90% van de vissen en insecten en 93% van amfibieën die op dit continent leven, komen alleen in Australië voor. Dit komt mede door de eeuwenlange isolatie van het land, de tektonische stabiliteit en de effecten van een ongewoon en veelal wisselend klimaat.

Fauna Australië
Fauna Australië

10. Grote Dingen / Big Things

Overal in Australië, maakt niet uit waar je heen gaat, kom je deze grote dingen tegen. Desalniettemin is er een bepaald type 'big thing' wat uniek lijkt te zijn voor kleine toeristische dorpen: dit zijn op enorme schaal gebouwde dagelijkse voorwerpen. Zo zijn er veel “big” fruitsoorten en diersoorten te vinden, zoals de Big Apple, Big Banana, Big Pineapple, Big Merino en de Big Prawn. Andere voorbeelden van Big Things zijn de Big Tap, Big Cigar, Big Ned Kelly en de Big Coffee Pot.

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

2,7

Gerelateerde artikelen