Wondere wereld van Australische wereldrecords

Sydney Harbour Bridge.
Sydney Harbour Bridge.

Het boek der records, het Guinness World Records boek zorgt jaarlijks voor nieuwe, grote, snelle, opmerkelijke, lenige, fysiek begaafde dieren én mensen. De editie van dit jaar bevat ook een aantal zeer opmerkelijke recordhouders. In dit artikel zal Reisgraag.nl de wereldrecords uit Australië verder uitlichten.

Heb je weinig kennis van AustraliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Minst vulkanisch actief en platste continent

Op het vasteland van Australië hebben al meer dan 5.000 jaar geen uitbarstingen van vulkanen meer plaatsgevonden. Hiermee is Australië officieel het continent waar de minste vulkanische activiteit is. Australië ligt gemiddeld maar 200 meter boven de zeespiegel en het hoogste punt van Australië op het vasteland is 2.229 meter boven de zeespiegel. Het hoogste punt is namelijk de top van de berg Kosciuszko. Hierdoor is Australië tot platste continentale landmassa uitgeroepen.

Grootste zandeiland

Voor de kust van Queensland ligt Fraser Island. Het eiland heeft een duin van wel 120 kilometer lang die ongeveer 163.000 hectare beslaat. Hiermee is Fraser Island het grootste zandeiland van de wereld. Het eiland bestaat enkel en alleen uit zand, er zijn geen verharde wegen er is geen klei en geen aarde. Er is wel veel leven op het eiland, zo vind je er verschillende planten, bomen en allerlei dieren. Daarnaast zijn er zo'n 200 kleine aparte meertjes op het eiland te vinden. Er is daarnaast ook van alles te zien op het eiland, zo is er het scheepswrak van de Maheno aan de oostkust van het eiland. Indian Head waarvandaan je haaien, schildpadden, roggen en dolfijnen kunt zien zwemmen. En de Champagne Pools, deze heetten zo omdat de zee hier net champagne lijkt en met een mooie schuimkraag tegen de rotsen slaat. Vraag gratis een offerte aan

Breedste brug

In Sydney vind je de breedste brug ter wereld, de Sydney Harbour Bridge. De brug is 48,8 meter breed en 503 meter lang. Naast een fietspad, een voetpad en twee treinsporen met bovenleiding beschikt de brug over acht rijbanen waarvan één voor busverkeer. De brug werd, na zes jaar bouwen, voor het eerst voor verkeer en overig publiek geopend in 1932. Toen kostte het nog 6 pence om met de auto over de brug te gaan en met paard en wagen was het 3 pence. Tegenwoordig betaal je een retourkaartje dat ongeveer 3 Australische dollar kost, wandelaars en fietsers kunnen overigens gratis de brug over.

De geweldige toeristische ervaring is een wandeling over de Harbour Bridge, niet één die over het voetpad gaat, maar één over de boog van de brug. Je kunt met 200 treden naar boven en de wandeling duurt zo'n drieënhalf uur. Vanwege de zwaarte van de klim en de risico's ervan kun je alleen met speciale expedities mee. Daarnaast moet je voldoen aan bepaalde gezondheids- en conditionele eisen voldoen.

Sydney Harbour Bridge
Sydney Harbour Bridge

Hoogste woongebouw

Het hoogste woongebouw ter wereld vind je in Surfers Paradise, aan Clifford Street. Het Q1-gebouw is met zijn 323 meter hoogte niet alleen het hoogste woongebouw, maar ook de op één na hoogste wolkenkrabber van het zuidelijk halfrond. De vorm van het gebouw is ontworpen door Atelier SDG met als inspiratie de Olympische Spelen 2000. De naam van het gebouw komt van het Olympisch Australische roeiteam uit 1920, zij heette namelijk Q1. Op de 80 verdiepingen van het gebouw vind je 527 appartementen.

Surfers Paradise
Surfers Paradise

Grootste bouwers onder de insecten

In het oosten van Australië zijn verschillende termietenheuvels te vinden. Deze heuvels worden gebouwd door termieten van gemiddeld 1 cm lang en hun termietenheuvels zijn daardoor de grootste bouwwerken. Om een gelijkwaardig gebouw te bouwen zou een mens een toren van 1.400 meter moeten bouwen. Dit is bijna twee keer zo hoog als 's werelds hoogste gebouw. De grootste termietenheuvel die in Australië is gemeten (en daarmee de grootste ter wereld is) is 6 meter hoog en heeft een omtrek van wel 30,5 meter.

Grootste krokodil in gevangenschap

In wildpark Marineland Melanesia op Green Island vind je het grootste exemplaar van de Australische zeekrokodil. Cassius, zoals de krokodil heet, is 5,5 meter lang en daarmee het grootste exemplaar dat ooit gevangen is en in gevangenschap leeft. Deze soort krokodil kan wel 7 meter lang worden en honderd jaar oud worden. Daarnaast kunnen ze tot één ton wegen en zijn ze erg gevaarlijk.

Voor meer bizarre records moet je het boek echt zelf aanschaffen.

Titel: Guinness World Records 2012
ISBN: 9789026129186
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Prijs: € 24,95

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen