Koala's in AustraliŽ

Koala in AustraliŽ
Koala in AustraliŽ

Welk schattige, zachte, zilvergrijze knuffelbeertje staat als nationaal symbool voor het land Down Under en zijn buiten Australië nergens anders in de vrije natuur te vinden? Natuurlijk... de koalabeer! Maar wat weten we nu echt van dit beestje? En waar kunnen we hem vinden?

Heb je weinig kennis van AustraliŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Naamgeving van de koala

Om mezelf meteen maar even te corrigeren, de koala is géén beer. De eerste Europeanen noemden de koala een koalabeer omdat zij in het beestje veel overeenkomsten zagen met een beer. Echter, de koala is net als de wombat en de kangoeroe een buideldier. De naam 'koala' komt van de oorspronkelijke bewoners van het land, de Aboriginals, wat in deze taal Dharuk 'Niet drinken' betekent. Dharuk is inmiddels een uitgestorven taal en werd alleen in de omgeving van Sydney gesproken. De naam die de Aboriginals het dier gaven komt waarschijnlijk van het feit dat de koala zelden drinkt, maar leeft van vrijwel alleen de bladeren van een eucalyptusboom. Deze bladeren bevatten veel vezels en vocht, en zelfs een gif wat voor de meeste dieren juist gevaarlijk is.

Wat slapen ze veel!

Koala's lijken erg luie dieren, maar omdat ze een langzaam metabolisme hebben slapen ze wel zo'n 18 tot 22 uur per etmaal. Wanneer ze wel wakker zijn, besteden zij hun tijd vooral aan eten zoeken, eten en het vinden van een partner. Vraag gratis een offerte aan

Koala`s hebben handen

Naast hun behoeften lijken zij in nog veel meer opzichten op de mens; zo hebben koala's zelfs vingerafdrukken, als een van de zeer weinige zoogdieren. Zij gebruiken hun handen dan ook op een vergelijkbare manier, ze zijn erg sterk en hebben net als wij 10 vingers waarvan 2 zeer flexibele vingers, vergelijkbaar met onze duim.

Gevaar

Ongeveer een eeuw geleden werd er zelfs nog op dit beestje gejaagd, vooral vanwege de vacht. De koala was namelijk een erg makkelijk doelwit gezien zijn reactievermogen en snelheid. Tegenwoordig is de koala echter goed beschermd, maar liggen er weer andere gevaren op de loer als bosbranden, ziektes en dingo's.

Koala bord in Australië
Koala bord in Australië

Koala's bezoeken

Omdat het vrij moeilijk is deze slaperige beestjes in het wild te spotten, zijn er speciale nationale parken en opvangen voor koala's door heel Australië te vinden. Lone Pine Koala Sanctuary gelegen in Brisbane behoort tot een van de top 10 dierentuinen over de wereld, benoemd door het AOL. Het is de eerste en grootste koala-opvang ter wereld met ruim 130 koala's. Hier kun je tevens kennismaken met de rest van de rijke Australische flora & fauna. Langs de Great Ocean Road zijn ook een aantal reservaten te vinden met koala's en andere bijzondere inheemse dieren! Het is echter altijd leuk om toch op zoek te gaan, en er blijken in de omgeving van Port Stevens inderdaad wilde koala's te leven.

Koala's adopteren

Via het Koalaziekenhuis in Port Macquarie is het mogelijk om een koala te adopteren. Het is het oudste ziekenhuis gespecialiseerd in opvang en verzorging van wilde koala's. In het gebied rond het ziekenhuis leven ruim 500 koala's waarvan er per jaar zo'n 200 tot 300 door het ziekenhuis behandeld worden. Wanneer er een bosbrand is proberen reddingswerkers van het ziekenhuis zoveel mogelijk overlevende koala's te redden. Het is zelfs mogelijk om voor ongeveer 35 euro een wilde koala te adopteren, het gaat dan om koala's die na herstel teruggeplaatst worden in het bos. Zo draag je je steentje bij om deze bijzondere dieren te helpen!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

14 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,7

Gerelateerde artikelen