Klimaat Engeland

Exmoor Nationaal Park
Exmoor Nationaal Park

Engeland staat bekend als een nat en regenachtig land waar het zelden droog is.33travel/"> Deze reputatie is niet helemaal waar, aangezien het land ook zeker droge en zonnige periodes kent. Schotland en Wales hebben wel aanzienlijk meer regenval dan Engeland, waardoor vaak geloofd wordt dat Engeland ook het hele jaar door regenachtig is. In dit artikel lees je alles over het klimaat van Engeland. 

Heb je weinig kennis van Engeland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het klimaat

Engeland heeft een gematigd zeeklimaat. Dit houdt in dat het land milde winters en warme zomers kent. Daarnaast is er het hele jaar door kans op neerslag. Toch hebben niet alle gedeelten van Engeland zo veel last van neerslag als je zou denken. In het zuidoosten van het land is het namelijk gemiddeld droger dan in Nederland en de gebieden Essex, Kent en Cambridgeshire kunnen zich qua hoeveelheid neerslag zelfs vergelijken met de Franse Rivièra, waar minder dan 500 mm neerslag per jaar valt. Het zuidwesten en het noordwesten van het land zijn echter een stuk natter. In het Lake District valt zo'n 2.000 mm neerslag per jaar en hiermee is dit het natste gebied van Engeland. De hoeveelheid neerslag kan dus heel erg verschillen per gebied.

The Lake District
The Lake District

Invloed van de zee

Engeland wordt omringd door de Noordzee, de Keltische Zee, de Ierse Zee en de Atlantische Oceaan. Deze omliggende zeeën hebben veel invloed op de temperaturen van Engeland. De golfstroom zorgt ervoor dat er relatief warm zeewater wordt aangevoerd. Dit heeft als gevolg dat de temperaturen in Engeland niet snel voorbij het nulpunt dalen, waardoor ook tijdens de winter de temperatuur vaak boven het vriespunt ligt. Engeland heeft daarom milde winters. 

St. Aubin op Jersey
St. Aubin op Jersey
Vraag gratis een offerte aan

Winter in Engeland

De milde Engelse winters zorgen ervoor dat er zelden sneeuw valt. Toch kan het zo zijn dat er flinke vorst ontstaat als er sprake is van een koude poollucht, afkomstig uit het noorden. De kans op sneeuw is vooralsnog erg klein door de temperatuur van de lucht, maar mocht er sneeuw vallen kan er een redelijke hoeveelheid vallen in lokale gebieden. Ondanks dat hoef je voor een wintersportvakantie dus niet naar Engeland te gaan. 

De zomermaanden

De zomer in Engeland is redelijk vergelijkbaar met de Nederlandse zomer. Zoals ook het geval is bij onze zomers worden langere periodes van mooi weer vaak abrupt beëindigd door zware regenval of zelfs onweersbuien. Ondanks dat is er wel kans op zonnige periodes. In Londen ligt de gemiddelde temperatuur tijdens de zomer zelfs iets hoger dan in Amsterdam. Zeker in het zuidoosten van het land kunnen de temperaturen tijdens de zomer zeer aangenaam zijn en heb je een minimale kans op regen. 

Essex
Essex


Laat je daarom zeker niet tegenhouden door de kans op regen als je Engeland een keer graag wilt bezoeken. Wil je de regen toch vermijden? Kies dan voor een reis naar het zuidoosten van het land. Hier valt gemiddeld de minste neerslag. Ook enkele plekken in het zuidwesten kunnen je verrassen. Het zuidwestelijke punt van Engeland lijkt namelijk meer op de Middellandse Zeekust dan op Engeland zelf! Engeland is een verrassend en uiteenlopend land met een wisselvallig, maar aangenaam klimaat.



6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

4,5

Gerelateerde artikelen