Het koningshuis van Engeland
gratis reisvoorstel aanvragenEngeland is een voormalig koninkrijk en behoort samen met Schotland, Wales en Ierland tot het Verenigd Koninkrijk. Engeland heeft hiervan het grootste aantal inwoners (61,4 miljoen) en de grootste oppervlakte (130.395 km²). Het land grenst aan Wales en Schotland. Op het moment ligt de macht van het land bij een koningin. De koninklijke familie van Engeland is erg groot. In dit artikel lees je de belangrijkste punten over het koningshuis van Engeland.
Britse Monarchie
Engeland is een Monarchie, wat een regeringsvorm is waarbij één persoon de macht heeft; de monarch. Het leiderschap is dan vaak erfelijk. Rond het jaar 1000 is de Britse monarchie ontstaan. De Schotse koningen en de koningen van Angel in Denemarken zijn hiermee begonnen. De aparte landen van het Verenigd Koninkrijk hebben sinds 1707 geen eigen koning meer, tegenwoordig is er één monarch die over heel Groot-Brittannië heerst.
Eerste Normandische koning
De eerste koning van Engeland was Willem I, oftewel Willem de Veroveraar. Hij heeft van 1027 tot 1087 geleefd en was een bastaardzoon van de Normandische hertog Robert I en Herleve van Conteville. Zijn bijnaam was destijds dan ook Willem de Bastaard. Hij heeft de slag rond zijn hertogdom gewonnen toen hij twintig jaar oud was, waardoor hij aanspraak maakte op de troon van Engeland. Het bleek echter dat zijn zwager Harold zich al laten uitroepen tot koning van Engeland. De ongekroonde Edgar Ætheling volgde hem op en na acht weken moest hij zijn troon afstaan aan Willem de Veroveraar. Willem I is van 1066 tot zijn dood in 1087 koning van Engeland geweest.
Gratis reisvoorstel aanvragen
Koningin Elizabeth II
De huidige monarch van het Verenigd Koninkrijk is Elizabeth II. Zij zit sinds 6 februari 1952 op de troon. Ze werd geboren op 21 april 1926 in Londen. Ze is met haar man Prins Philip getrouwd op 20 november 1947 in de abdij van Westminster, Londen. Samen hebben ze vier kinderen gekregen, waaronder het oudste kind prins Charles.
Prins Charles
Prins Charles is de oudste zoon van koningin Elizabeth II. Hij trouwde op 29 juli 1981 met de 20-jarige Lady Diana Spencer. Samen kregen ze twee zoons: William en Harry. Het huwelijk werd geen succes omdat Charles een buitenechtelijke relatie met een jeugdliefde Camilla Parker Bowles had. Een aantal jaar leefden zij gescheiden en het huwelijk werd officieel ontbonden in 1996. Op 1997 kwam Diana om het leven bij een auto-ongeluk in de Almatunnel in Parijs. In 2004 werd er een monument voor haar in Hyde Park, Londen geopend. Dit is een fontein in de vorm van een ovale ring van steen. In 2005 trouwt Charles met Camilla.
Reisexpert Reisgraag.nl
William en Harry
De zoons van prins Charles zijn William en Harry. Prins William is de oudste en is in 2011 getrouwd met Catherine (Kate) Middleton. Samen hebben zij drie kinderen: George (2013), Charlotte (2015) en Louis (2018). Prins Harry van Wales trouwt in mei 2018 met de Amerikaanse actrice Meghan Markle, bekend van tv-serie Suits.
Troonopvolging
In Engeland wordt het oudste kind koning(in), nadat de voormalige koning(in) aftreedt of overlijdt. Het verschil met Nederland is, dat mannen in Engeland altijd voor gaan. De oudste zoon wordt automatisch koning, ook al heeft hij oudere zussen. Een vrouw kan slechts koningin worden als zij geen broers heeft.
Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.
Buckingham Palace
De officiële residentie van de Britse monarch is Buckingham Palace, in Londen. De oorspronkelijke naam hiervan is Buckingham House, omdat deze voor John Sheffield, graaf van Buckingham, werd gebouwd in 1705. Het gebouw doet sinds 1837 al dienst als woonplaats. Als de koningin aanwezig is, wappert de Koninklijke standaard op het middelste paviljoen. Als zij er niet is, wordt de Union Jack gehesen.
Meerdere landen
De Britse monarch staat aan het hoofd van het Gemenebest van Naties, wat betekent dat deze naast Groot-Brittannië ook van de volgende landen (symbolisch) staatshoofd is: Nieuw-Zeeland, Australië, Canada, Jamaica, Papoea-Nieuw-Guinea, Beliza, Antigua en Barbuda, Bahama's, Barbados, Grenada, Saint Kitts and Nevis, Saint Lucia, Solomonseilanden, Saint Vincent and the Grenadines en Tuvalu.