Waaruit bestaat Groot-BrittanniŽ?

Kasteel Leeds Engeland Groot-Brittannie
Kasteel Leeds Engeland Groot-Brittannie

Groot-Brittannië is een eiland dat bestaat uit een aantal landen. Groot-Brittannië is het oostelijke deel van het Verenigd Koninkrijk. Het westelijke deel met Ierland en Noord-Ierland behoort niet tot Groot-Brittannië. Groot-Brittannië ligt ten noorden van Frankrijk en ten oosten van Ierland. Tevens wordt dit grote eiland omringd door zo’n 1.000 kleinere eilanden. De naam Brittannië stamt nog af van de Romeinen, want die noemden het eiland Brittannia. Sinds het jaar 1707 werd het eiland Groot-Brittannië genoemd, omdat toen het Act of Union goed gekeurd werd. Dit was een wet waarmee de koninkrijken van Engeland en Schotland officieel verenigd werden onder één troon. Behalve Engeland en Schotland behoren ook Wales en de kleinere eilanden Anglesey, Wigh, Hebriden en de Scilly-eilanden, Orkney-eilanden en Shetlandeilanden tot Groot-Brittannië.

Heb je weinig kennis van Engeland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Praktische informatie

Groot-Brittannië is een gebied dat al sinds 1973 lid is van de Europese Unie. Waar in veel landen van de Europese Unie de euro ingevoerd is, hanteren ze in de landen die tot Groot-Brittannië horen nog steeds de Britse Pond. Dus voor een bezoek aan landen als Engeland, Schotland en Wales zul je geld moeten wisselen. Groot-Brittannië heeft in totaal meer dan 58 miljoen inwoners die op een totaal oppervlakte van 242.429 km2 wonen. De bevolking bestaat voor 80% uit Engelsen, 10% uit Schotten, 4% uit Ieren en 2% uit Welshmen. Op het gebied van godsdienst zijn er drie grote godsdiensten die eruit springen. Ongeveer 57% van de bevolking hanteert het Anglicaans geloof, 15% is protestants en 13% katholiek. Groot-Brittannië is een monarchie en momenteel is het staatshoofd Koningin Elisabeth II. Over het algemeen wordt er in heel Groot-Brittannië Engels gesproken, maar ieder gebied kent zo wel zijn dialecten of uitspraken. Vooral de Welshmen die dialect spreken zijn vaak erg lastig te verstaan.

Stedentrip

In Groot-Brittannië zijn een flink aantal grote steden die prima geschikt zijn voor een stedentrip. Deze steden beschikken stuk voor stuk over een eigen prachtige cultuur, architectuur en bezienswaardigheden. Ook bevinden zich in vrijwel alle steden genoeg mogelijkheden voor overnachting of om een hapje te eten. Daarnaast bevindt zich in bijna iedere stad wel een grote voetbalclub, dus liefhebbers hiervan komen ook niets te kort. De steden zijn prima te bereiken door middel van het vliegtuig, de boot, de trein of per auto. Reisgraag.nl heeft een aantal steden die zich prima lenen voor een stedentrip op een rijtje gezet:
* Londen
* Birmingham
* Manchester
* Newcastle
* Edinbrugh
* Glasgow
* Cardiff
Vraag gratis een offerte aan

Lokale gerechten

In heel Groot-Brittannië wordt er regelmatig in een pub gegeten. Voor deze mensen is de pub feitelijk hun ‘woonkamer’. De naam pub is overigens ook afkomstig van ‘public house’. Voor de mensen in Groot-Brittannië is het ook doodgewoon om met het hele gezin naar de pub te gaan. De gerechten die in een pub geserveerd worden staan meestal bekend als ongezonde, vette hap. Een paar van deze bekende gerechten zijn English Breakfast en Yorkshire Pudding. Een English Breakfast bestaat uit toast, eieren, gebakken worstjes en champignons, bloedworst, witte bonen in tomatensaus, bacon en tomaat met zwarte thee. Je kunt je het haast niet voorstellen, maar zo’n ontbijt schijnt zelfs een wondermiddel tegen een kater te zijn. Een ander bekend lokaal gerecht is de Yorkshire Pudding. Aan de naam zou je verwachten dat dit een pudding is, maar dat is het niet. Het is vet dat tijdens het bereiden van rundvlees opgevangen wordt en als een soort deeg bij het rundvlees geserveerd wordt. Om de smaak van deze en andere lokale gerechten te proeven is het zeker de moeite waard om een stedentrip of een rondreis door Groot-Brittannië te maken en in een lokale pub te gaan eten.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen