Mooiste films opgenomen in Engeland

Het Arundel Kasteel, een van de filmlocaties
Het Arundel Kasteel, een van de filmlocaties

Engeland is een prachtig land met veel leuke steden, indrukwekkende kastelen en mooie natuur. Het Engelse landschap is daarom vaak het decor van veel bekende films. Wij hebben vijf kaskrakers uitgezocht waarvan de scènes allemaal of gedeeltelijk in Engeland opgenomen zijn. Dit zijn Les Misérables, War Horse, Maleficent, Pride & Prejudice en The Young Victoria.

Let op! Dit artikel verraadt misschien een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de films.

Heb je weinig kennis van Engeland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Les Misérables

Les Misérables is een film uit 2012 die gebaseerd op de gelijknamige musical. De musical is weer gebaseerd op het boek van Victor Hugo. Wat opmerkelijk is, is dat hoewel het verhaal Les Misérables zich in Frankrijk afspeelt, maar een klein deel van de film is opgenomen in Frankrijk. Sterker nog, bijna de hele film is opgenomen in Engeland. De film is onder andere opgenomen in de regio Groot-Londen, Hampshire, Kent, Northamptonshire, Oxfordshire en Somerset. De openingsscène van de film, wanneer Jean Valjean (Hugh Jackman) samen met de andere veroordeelden onder het toeziend oog van Javert (Russel Crowe) een beschadigd schip oorlogsschip het droge dok intrekken, is opgenomen bij dok nummer 9 van de Portsmouth Historic Dockyard in Hampshire. De smalle, pittoreske College Street in de historische stad van Winchester in Hampshire, met de kleine ouderwetse huizen, werd gebruikt voor de scènes waarin Valjean en Cosette door de straten van 'Parijs' vluchten voor Javert. De rivier de Seine waar Javert later in zal duiken is eigenlijk de kenmerkende stuw van rivier de Avon, onder de Pulteny brug in het hart van de stad Bath in Somerset. Zo zijn er nog veel meer belangrijke scènes waarvan je de indruk hebt dat je in Frankrijk bent, maar die dus in Engeland zijn opgenomen.

Pulteny brug met rivier de Avon
Pulteny brug met rivier de Avon

War Horse

War Horse is een aangrijpende dramafilm uit 2011 en gaat over Albert (Jeremy Irvine) en zijn paard Joey in de tijd van de Eerste Wereldoorlog. De jongeman heeft een sterke band met zijn paard maar ze worden van elkaar gescheiden wanneer het paard wordt verkocht aan het leger. Albert besluit naar Frankrijk te gaan om zijn vriend te redden ondanks dat hij nog te jong is om zich officieel in te schrijven bij het leger. Regisseur Steven Spielberg heeft gebruik gemaakt van het prachtige landschap in Engeland en de film is geschoten in onder andere Devon, Wiltshire, Surrey, Hampshire en het platteland van Dartmoore. Hoewel er veel gefilmd werd in Devon zijn de scènes in het belangrijkste dorp in het verhaal gefilmd in Wiltshire bij Castle Combe. Dit komt door de architectuur van Devon die zeer verschillend is met die van de Wiltshire waar je meer stenen muren en stenen pannendaken vindt. De oorlogscénes zijn voornamelijk opgenomen in Surrey. De hele film, inclusief de scènes die zich afspeelden in Frankrijk, is opgenomen in het Verenigd Koninkrijk.

Het platteland van Dartmoore
Het platteland van Dartmoore
Vraag gratis een offerte aan

Maleficent

De film Maleficent uit 2012 is een live-action remake van de disneyfilm Doornroosje met Angelina Jolie in de hoofdrol. Angelina Jolie vertolkt de rol van Maleficent en de film toont het perspectief van de welbekende boze heks. Er zijn veel speciale effecten gebruikt in de film, maar er is ook veel opgenomen in Sussex en Hertfordshire. De film werd onder andere gefilmd in Petworth Park in West Sussex. De locatie is bijna uniek in het zuiden van Engeland, volgens de locatie manager van de film, Bill Darby. Het park is in de 18e eeuw door de beroemde landschapsarchitect Capability Brown ontworpen. In de film zijn de open grasvelden, heuvels en bossen gebruikt als het land rondom het kasteel van de koning. De Ashridge Estate in Hertfordshire fungeert als Maleficent's betoverde bos het 'Moors'. Het gebied heeft 5.000 hectare aan bossen en is het leefgebied van de oude bomen, zeldzame planten, vogels, insecten en zoogdieren. Beide locaties worden beschermd door de National Trust in Engeland, een organisatie die historische plaatsen en natuurgebieden niet alleen beschermd maar ook voor het publiek openstelt.

Het Ashridge bos in Hertfordshire
Het Ashridge bos in Hertfordshire

Pride & Prejudice

Deze remake uit 2005 met Keira Knightley en Matthew MacFayden in de hoofdrol gaat over de zusjes Bennet die door hun moeder opgevoed worden met één enkel doel voor ogen: een geschikte man vinden en trouwen. Dochter Elizabeth ontmoet echter de stugge en gesloten Mr. Darcy. Het verhaal speelt zich af in het klassenbewuste Engeland aan het einde van de 18e eeuw. De film is op veel mooie plaatsen in Engeland gefilmd. Filmlocaties van Pride & Prejudice zijn de graafschappen Berkshire, Derbyshire, Kent, Lincolnshire, Northamptonshire en Wiltshire. Zo is Longbourn, het huis van familie Bennet, eigenlijk een herenhuis in Kent. De meeste huizen in de film zijn bestaande herenhuizen die je kunt vinden in de Engelse graafschappen. De tuinen van de tempel van Apollo, waar Mr. Darcy zijn eerste mislukte huwelijksaanzoek aan Elizabeth doet, kun je vinden in Wiltshire. Daarnaast is de rots in de film, waar Elizabeth op staat, de rotsformatie Stanage Edge, ten noorden van Hathersage in Derbyshire. Zo zijn er nog veel meer mooie plekjes te noemen die te zien zijn in de film.

De rotsen bij Stanage Edge
De rotsen bij Stanage Edge

The Young Victoria

The Young Victoria uit 2009 is een film gebaseerd op de jeugd van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk. De film gaat over haar troonsbestijging en haar huwelijk met prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha. De producent van de film, Graham King, wilde in eerste instantie dat The Young Victoria opgenomen zou worden in Duitsland en Noord-Europa. Hij besefte echter dat de film voor de authenticiteit gefilmd moest worden in zijn geboorteland. Vanwege de status van de Hertogin van York, die meewerkte aan de film, en de connecties die ze had met de Britse koninklijke familie kon het team filmen in veel paleizen en bezienswaardigheden in Engeland. Het gaat hierbij om 17 locaties in Londen, Lincolnshire, Leicestershire, Hertfordshire, Oxfordshire, Surrey, Wiltshire enWest-Sussex. Zo is het 'Kensington Palace', waar prinses Victoria, is opgevoed door haar moeder en voogd, eigenlijk Ham House ten zuidwesten van Londen. Ook de tuinen waar Victoria samen met Albert rondloopt naar hun eerste ontmoeting hoort bij Ham House. Het operahuis waar Victoria naar haar favoriete operastuk gaat is het Novello theater in Londen.
Het Arundel kasteel in West-Sussex is in de film het Windsor kasteel en zo zijn er nog veel meer echte gebouwen gebruikt voor de film.

Ham House met een deel van de tuin
Ham House met een deel van de tuin


Tot slot mag natuurlijk Harry Potter niet ontbreken aan deze rij! Vanwege de grote hoeveelheid van locaties in Oxford, York en andere mooie plekken hebben we hier een apart artikel over geschreven, in de voetsporen van Harry Potter. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

5,5

Gerelateerde artikelen