Mooiste plekken Noord-Engeland

North Cliffs
North Cliffs

Engeland is een zeer populaire vakantiebestemming voor veel toeristen. Veel mensen komen er om te winkelen of populaire bezienswaardigheden te bezoeken in Londen, Bath en te proeven van de vele pubs die er te vinden zijn. Ook in Noord-Engeland is er ontzettend veel moois te vinden. Van gebouwen, natuurgebieden en leuke stadjes tot de leukste havens. Wij hebben de mooiste plekken van Noord-Engeland voor je uitgezocht en op een rijtje gezet.

Heb je weinig kennis van Engeland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Castle Howard

Dit prachtige huis gelegen in North Yorkshire hoort zeker in dit rijtje met ´mooiste plekken´ thuis. Het is geen echt kasteel maar een privé-woning. De Engelsen noemen het toch een kasteel, omdat het gebouwd is op het terrein van een voormalig militair kasteel. Het huis is al meer dan 300 jaar van de familie Carlise, een tak van de Howard familie. Vandaag de dag is dit prachtige huis een erfgoed. Het huis is in het jaar 1699 gebouwd door John van Brugh. De bouw van het huis duurde meer dan 100 jaar en is omgeven door een groot landgoed van zo'n 5.300 hectare. Castle Howard heeft meerdere tuinen die erg uitgebreid zijn en gevarieerd. Achter het huis ligt een grote formele tuin. Het huis ligt op een heuvelrug waar ze een mooie Engels landschapspark hebben gecreëerd. Ook is er een meer aan weerszijden van het huis. Dit is nog lang niet alles wat het huis zo mooi en bijzonder maakt.

Castle Howard
Castle Howard

De haven van Whitby

Het hart van de stad wordt gevormd door de haven van Whitby. Het is werkelijk waar en stad van contrasten en een zeer geliefde badplaats. De stad wordt in tweeën gedeeld door rivier de Esk. Een bijzondere oude draaibrug die zeer moeilijk geopend kan worden voor de scheepvaart verbindt de oevers. De schepen kunnen alleen worden doorgelaten wanneer er een uur hoogwater is geweest of een uur voordat het hoog water wordt. Vele vissersbootjes liggen aan de zeezijde van de brug voor anker. Wanneer je iets verder langs de brug loopt, vind je een kleine jachthaven en een loskade voor kleine handelsschepen. Het grootste deel valt hier ook droog bij laag water. Slechts bij een aantal steigers van de jachthaven blijft er bij de kade dan voldoende water staan. Er wordt voor gezorgd dat de vaargeul diep genoeg blijft, door af en toe met een klein baggerschip modder op te graven. De haven heeft dus een erg interessante vissersgeschiedenis. Ook zijn er de populaire Blue Flag stranden te vinden. Het is een perfecte vakantiebestemming met het gezin.

De haven van Whitby
De haven van Whitby
Vraag gratis een offerte aan

Muur van Hadrianus

Een mooi overblijfsel uit de Romeinse tijd is de Muur van Hadrianus. De muur werd gebouwd in opdracht van Hadrianus. Hadrianus was keizer van Rome van 117 tot 138 na Christus. Sinds 121 is hij het hele Romeinse Rijk doorgereisd omdat hij persoonlijk alle militaire apparaten wilden inspecteren en ook de provincies zelf wilde leren kennen. Na een bezoek aan Britannia liet hij er een muur bouwen. De muur is wel 117 km lang en is nu een prachtig wandelgebied met een mooi omliggend landschap.

Muur van Hadrianus
Muur van Hadrianus

The Lake District

Dit merengebied is een nationaal park in het noordwesten van Engeland en is deel van het graafschap Cumbria. The Lake District is een van de dertien nationale parken in het Verenigd Koninkrijk. De toppen van de bergen in Engeland liggen hoger dan 900 meter boven zeeniveau. Het allerhoogste punt is de top van de Scafell Pike, die wel 978 meter hoog is. In het Lake District zijn 16 meren te vinden waaronder de bekendste Windermere, Coniston Water en Derwent Water. De meeste meren zijn langwerpig van vorm. Je kunt hier niet alleen meren vinden maar ook ruige heuvels, die weer uitermate geschikt zijn voor lange wandelingen waarbij je veel van de mooie natuur ziet. Je moet echter wel uitkijken met het weer want als het weer omslaat beland je makkelijk in gevaarlijke omstandigheden.

The Lake District
The Lake District

Isle of Man

Dit 572 km² grote eiland heeft zo'n 86.866 inwoners die vooral in steden aan de kust wonen. De hoofdstad van dit eiland is Douglas en is ook meteen de grootste stad. Andere steden op het eiland zijn Peel, Castletown, Ramsey en Port Erin. Door de beschutte ligging heerst er een gematigd zeeklimaat. Omdat de winters er zacht zijn kunnen er mooie palmen groeien aan de zuidkust.

Isle of man
Isle of man

Manchester

Deze grote stad heeft een oppervlakte van wel 115,7 km² en bezit zo'n 502.900 inwoners. Met deze getallen is Manchester de vier na grootste stad in Engeland. Deze stad is gelegen in het ceremoniële graafschap Greater Manchester. De stad Manchester was erg belangrijk door de industriële revolutie die opkwam. Bij deze revolutie speelde rivier de Irwell, het Rochdale Canal, het Manchester Ship Canal en het Bridgewater en erg belangrijke rol. Ook is Manchester een bekende stad vanwege de beroemde voetbalclub Manchester United. In deze stad zijn ook vele mooie gebouwen te vinden zoals de Kathedraal van Manchester, die een bouwgeschiedenis heeft van 600 jaar. Ook is er de Beetham Tower te vinden, wat het hoogste gebouw is van Manchester.

Manchester
Manchester

National Park District

Dit heuvelrijke nationale park is gelegen in het noorden van Engeland. Het wordt meestal onderverdeeld in Dark Peak, wat het noordelijke gedeelte vertegenwoordigd, en White Peak, wat het zuidelijke gedeelte vertegenwoordigd. In White Peak wonen ook de meeste mensen. De White Peak is voornamelijk gelegen op kalksteen wat afkomstig is uit de Carboon-periode. Ook zijn hier veel grotten te vinden. Ook Dark Peak is gelegen op zand en leisteen, wat afkomstig is uit dezelfde periode.

National Park District
National Park District

Giants Causeway

De Giants Causeway is de meest bezochte bezienswaardigheid van Noord-Ierland. Deze rotsen zijn gelegen aan de noordkust van Noord-Ierland. De noordkust van Noord-Ierland wordt ook wel de Bushmills genoemd. De Bushmills bestaat uit ongeveer 40.000 basalt-zuilen. Sinds 1986 staat de informatie op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ongeveer 60 miljoen jaar geleden zijn deze rotsen ontstaan bij een vulkaanuitbarsting. Er gaat een legende dat de Ierse reus genaamd Finn McCool een pad door de zee heeft gebouwd om met zijn Schotse tegenstander te vechten.

Giants District
Giants District

Durham

In het noordoosten van Engeland vind je de stad Durham. Deze stad is gelegen in het gelijknamige graafschap van Durham. In de stad wonen zo'n 42.939 inwoners. De stad is vooral bekend vanwege de Kathedraal van Durham. Deze mooie kathedraal is gebouwd tussen 1093 en 1133, het is een zetel van de bisschop van Durham. De bisschop was een van de belangrijkste personen in de Anglicaanse kerk. De kathedraal en het kasteel staan beide op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Durham England
Durham England

Alnwick en het Harry Potter kasteel

In het Noorden ligt het graafschap Northumberland met het Alnwick kasteel. Het is een prachtig groot kasteel en is beroemd geworden omdat het gebruikt werd als filmlocatie voor de Harry Potter film. Ook werden er delen van Dowton Abbey gefilmd. Alnwick castle heeft speciaal voor Harry Potter fans "vlieglessen op een bezem" geintroduceerd. Voor meer details over deze leuke plek lees je ons artikel In de voetsporen van Harry Potter met alle bijzondere locaties in Engeland. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen