Rondreis IJsland in hotels
Reykjavík ligt in het zuidwesten van IJsland, in de gemeente Reykjavíkurborg aan de fjord Kollafjördur, een uitloper van de grote baai Faxaflói. Reykjavík is de meest westelijk gelegen hoofdstad van Europa en 's werelds meest noordelijke hoofdstad. Het is een hippe stad met een uitgebreid winkelaanbod en bruisend nachtleven. De inwoners van Reykjavík zijn voornamelijk werkzaam in de visserij en fabrieksindustrie, naast de gebruikelijke handel en dienstverlening van een hoofdstad. Verder is er een grote variëteit aan lichte industrie. Reykjavík is het landelijk centrum voor handel en transport, overheidsinstellingen, onderwijs en sociale en gezondheidsdiensten, en is ook een van de belangrijkste vissershavens van het land.
Reykjavik is een uitstekende uitvalsbasis voor het begin van jouw reis door IJsland. In de stad zijn ontzettend veel leuke bezienswaardigheden te vinden. Zo heb je er de Laugavegur, een bekende autovrije winkelstraat waar je heerlijk kunt shoppen. In het centrum vind je daarnaast talloze bars en restaurants. In het centrum vind je ook de foodhallen, waar je heerlijke lokale gerechten kunt proberen. Ga je liever voor wat actie? Dan kun je een excursie boeken vanuit Reykjavik, denk bijvoorbeeld aan een walvistour of een bezoek aan de Blue Lagoon. Ook is Reykjavik de perfecte uitvalsbasis voor een rondreis over de Golden Circle.
Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Reykjavík
Het Árbaejarsafn in Reykjavík is een prachtig openluchtmuseum. In werkelijkheid is het een grootschalig dorp, waarin enkel historische gebouwen staan. Toen de IJslanders begonnen met het bouwen van nieuwe huizen zijn de oude huizen naar dit museum gebracht. Het belangrijkste gebouw is een oude boerderij, ook vind je er één van de twee locomotieven die IJsland rijk is. Deze locomotief werd gebruikt bij de aanleg van de haven. Je kunt er heerlijke traditionele lekkernijen proeven die door ambachtslieden zijn gemaakt. Het museum is alleen in de zomermaanden geopend omdat het anders te koud is.
Met een hoogte van 74,5 meter is Hallgrímskirkja de grootste kerk van IJsland. De kerk is het ontwerp van de staatsarchitect Gudjon Samúelsson en is gelegen op een heuvel. Wanneer je de kerk bezoekt is het interessant om helemaal naar boven te gaan. Vanaf de toren van de kerk heb je namelijk een prachtig uitzicht over de hoofdstad Reykjavík.
Als je op vakantie gaat naar de hoofdstad van IJsland, dan is een bezoekje aan de Imagine Peace Tower echt de moeite waard. Deze toren heeft als functie het herdenken van John Lennon. John was een beroemde vredesactivist, maar is bij de meeste mensen beter bekend als de leadzanger van The Beatles. Van 9 oktober tot 8 december wordt de toren verlicht aamgezien 9 oktober zijn geboortedag was en 8 december zijn sterfdag.
Een groot sport- en recreatiepark in IJsland is Laugardalur. Het park beschikt naast een jeugdherberg en een camping ook over het allergrootste thermale zwembad van heel Reykjavík, genaamd Laugarsdalslaug. Daarnaast zijn er bossen, wilde vogels, meertjes en een botanische tuin te vinden. Alsof dat nog niet genoeg is bevat het park ook nog een dierentuin, het grootste sportstadion van de stad en een schaatsbaan.
IJsland werd in 1944 onafhankelijk en heeft toen als symbool van zelfstandigheid het Nationaal Museum van IJsland gebouwd in Reykjavík. In het museum worden veel voorwerpen van de Vikingen tentoongesteld. Dit interessante museum geeft een goede kijk op de geschiedenis van IJsland.
Maak een dagtocht naar de hoofdstad Reykjavik. Deze hippe stad heeft een bruisend nachtleven, dat populair is om de grote kroegentochten die in het weekend worden gehouden. Winkelen doe je hier in de lange winkelstraat Lagarvegur. Maar ook op cultureel gebied heeft Reykjavik genoeg te bieden. Bezoek bijvoorbeeld het Nationaal Volksmuseum, met vondsten uit de Vikingtijd en het Parlementsgebouw, of het openluchtmuseum Árbaejarsafn. In werkelijkheid is dit een grootschalig dorp, waar enkel historische gebouwen staan.
In een oude havenloods in Reykjavík is de uitgebreide rommelmarkt Kolaportio te vinden. Hier stuit je niet alleen op oude producten, maar ook op typische IJslandse specialiteiten die er te koop worden aangeboden. Elke zaterdag en zondag is deze rommelmarkt geopend. De prijzen van de producten op deze rommelmarkt zijn voor IJslandse begrippen relatief laag.
Als je wilt winkelen in IJsland kun je het beste naar Reykjavík gaan. Zo is er het grote winkelcentrum Kringlan en de winkelstraat Laugarvegur met internationale designers te vinden en zijn er vele typische IJslandse winkeltjes. In IJsland is het over het algemeen gebruikelijk om 25% BTW te betalen over goederen. Het is echter wel zo dat wanneer je minimaal 4.000 kronen (circa 45 euro) uitgeeft, je in de winkeltjes met een taxfree sticker op de ruit 15% van het aankoopbedrag terug krijgt betaald.
Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.
IJsland heeft twee luchthavens: één vlakbij het centrum van Reykjavík voor vluchten naar binnenlandse bestemmingen en vluchten naar Groenland en de Faeröereilanden. En de luchthaven Keflavik, ongeveer 50 km ten zuidwesten van Reykjavík op het schiereiland Reykjanes. Deze wordt voor internationale vluchten naar de Verenigde Staten en Europa gebruikt. Reykjavík heeft twee havens: de oude haven Saebraut vlakbij het centrum. Deze is voor de vissersvloot, voor cruiseschepen en dagtochtschepen (bijvoorbeeld voor walvissafari's of voor het bekijken van papegaaiduikers op het eilandje Lundey vlak voor de kust). Sundahöfn is de grootste vrachttransportterminal van het land. Het openbaar vervoer wordt verzorgd door stadsbussen (Straetó), een goed uitgerust en eenvoudig te doorgronden (ook voor toeristen) netwerk van buslijnen die het busstation Hlemmur in het stadscentrum verbinden met alle uithoeken van de voorsteden.
Toen Ingólfur Arnarson de zuidkust van IJsland naderde, gooide hij, naar destijds heidens gebruik, twee heilige, aan de Noorse god Thor gewijde houten balken (de Öndvegissúlur) overboord en zwoer dat hij zijn boerderij zou bouwen op de plaats waar ze aan land zouden spoelen. Zijn slaven vonden ze een paar jaar later terug aan de zuidoostkust van de baai Faxaflói. Hij vestigde zich er omstreeks 877. Hij noemde de plek Reykjavík (Rookbaai), omdat hij stoom zag oprijzen uit de hete bronnen in de omgeving. De boerderij van Íngólfur stond waarschijnlijk ongeveer op de plek tussen het tegenwoordige stadhuis en de oude haven. Reykjavík bestond aanvankelijk als een dorp uit een handvol boerderijen, maar rond het midden van de 19e eeuw begon deze kleine gemeenschap zich uit te breiden rond de wolververij en -weverij en een touwfabriek. Toen Reykjavík in 1786 stadsrechten kreeg, waren er ongeveer 170 inwoners. Hierna groeide het stadje langzaam maar zeker. Binnen een paar decennia verhuisden de regeringszetels en de onderwijsinstanties erheen. In 1844 werd de enige drukpers in het land verplaatst van het eilandje Videy naar Reykjavík. De universiteit van IJsland werd in 1911 in Reykjavík opgericht. In 1900 waren er ruim 6300 inwoners.