Akureyri

Skyline Akureyri aan het water, IJsland
Skyline Akureyri aan het water, IJsland

Akureyri ligt in het noorden van IJsland. Akureyri wordt wel de "hoofdstad van het Noorden" genoemd. De stad staat bekend om zijn mooie botanische tuin. Ook de vele goed onderhouden particuliere tuinen zijn bijzonder; zeker gezien de geografische ligging (net beneden de poolcirkel) van de stad. Akureyri ligt aan de westelijke zijde van de basis van de Eyjafjörour fjord. Het wordt omgeven door bergen, waarvan de Súlur (1213 m) de hoogste is, gevolgd door de Hlíoarfjall (1116 m). Waar o.a. een skigebied ligt. In 1987 is de Universiteit van Akureyri opgericht.

Sandra 'In de 20 jaar dat ik als reisspecialist werk heb ik veel reizen uitgestippeld in IJsland en gelukkig ook het voorrecht gehad om er zelf heen te gaan. IJsland moet je op je gemak bezoeken. Neem de tijd. De Golden Circle, uitgestrekte gletsjermeren en waanzinnige watervallen vind je er. Of ga snorkelen tussen twee continenten in de Silfra kloof, een onvergetelijke ervaring!', Sandra - reisexpert IJsland gratis reisvoorstel >>

Landkaart Akureyri
Plaatsen in de buurt van Akureyri (IJsland) :
 • Siglufjordur (64 km)
 • Saudarkrokur (71 km)
 • Neskaupstadur (213 km)
 • Isafjordur (233 km)
 • Hveragerdi (237 km)
 • Hvolsvöllur (238 km)
 • Selfoss (238 km)
 • Reykjavík (248 km)
 • Ervaringen

  J. raatjes op 5 mei 2018 plaats: Akureyri, reisperiode: maart 2018

  Mooie plaats, zeer vriendelijke mensen. Iedereen spreekt uitstekend Engels. Restaurants voldoende aanwezig. Voor ieder wat wils, ook voor vegatariers. Leuke winkeltjes en in de wijde omgeving genoeg te zien en te ondernemen.

  • Algemeen 9
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
  Desiree op 21 oktober 2014 plaats: Akureyri, reisperiode: mei 2012

  Akureyri is een mooi gelegen noorderlijke stad op IJsland.

  • Algemeen 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Akureyri

  Akureyrarkirkja (Akureyri)

  Akureyrarkirkja
  Akureyrarkirkja
  Kaart met locatie Akureyrarkirkja

  Akureyrarkirkja is een prominente Evangelisch-Lutherse kerk in Akureyri en wordt ook wel de IJskerk genoemd. De kerk ligt in het centrum van de stad, hoog op een heuvel, en werd ontworpen door Guðjón Samúelsson. De kerk werd afgerond in 1940. Bijzonder aan het gebouw is de enorme pijporgel. Ook de grote ramen, die ooit toebehoorden aan de Coventry Cathedral in Engeland, zijn prachtig om te zien.

  Akureyri Botanical Gardens (Akureyri)

  Akureyri Botanical Gardens
  Akureyri Botanical Gardens
  Kaart met locatie Akureyri Botanical Gardens

  De Akureyri Botanical Garden is een botanische tuin in de stad. Listagarour Akureyrar, zoals de botanische tuin ook wel wordt genoemd, is bijzonder vanwege de zeer noordelijke locatie. In 1910 werd het park opgericht door vrouwen uit de stad om de stad wat te verfraaien. Het was tevens het eerste openbare park in IJsland. De tuin is een plaats van rust en stilte en tevens een belangrijke plek voor wetenschappelijk onderzoek. Het is namelijk bewezen dat deze struiken, planten en bomen kunnen overleven op de rand van het noordpoolgebied. Er zijn ongeveer 400 soorten IJslandse planten in het zuidoostelijke deel van de tuin. Er zijn nu meer dan 7.000 soorten planten te vinden. Toegang tot het park is gratis, het is altijd geopend. 

  Nonnahús (Akureyri)

  Nonnahús
  Nonnahús
  Kaart met locatie Nonnahús

  Nonnahús is het huis en museum van de schrijver Jón Sveinsson. Hij woonde er in zijn jonge jaren, waardoor het huis nu bekend is geworden. Het is daarnaast een van de oudste gebouwen van de stad. Het werd door een goudsmid gebouwd in 1850, die er daarna 8 jaar heeft gewoond. Het huis dient tegenwoordig als verzamelplaats waar de boeken van Jón bewaard worden. Diverse boeken kunnen worden gekocht in verschillende talen in dit museum.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.

  Vervoer

  Door de ligging is Akureyri een transportcentrum voor de regio. De ringweg loopt door Akureyri en verbindt het met de rest van het eiland. Akureyri heeft een vliegveld dat voornamelijk voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt. Zo vliegt Air Iceland dagelijks regelmatig naar Reykjavík, maar er vertrekken ook vluchten naar Grímsey, Vopnafjördur en Pórshöfn. Vanaf Akureyri wordt ook op Groenland gevlogen, en sinds 2006 ook op Kopenhagen en Londen. De haven van Akureyri is van groot belang voor de stad en de omliggende regio. Zo meren hier de vissersboten af en leveren de vangst aan de visverwerkende industrie. De haven is ook belangrijk voor het toerisme omdat meerdere cruiseschepen in de zomermaanden Akureyri aandoen. Daarnaast wordt er veel vracht en goederen via de haven verhandeld.

  Geschiedenis

  De eerste bewoner van het gebied rondom Akureyri was de viking Helgi de magere Eyvindarson. Hij was een van de vele Noren die aan het eind van de 9e eeuw Noorwegen verlieten om zich op IJsland te vestigen. Hij vestigde zich bij Kristnes. Akureyri wordt voor het eerst genoemd in 1562 toen daar een vrouw voor overspel werd veroordeeld. In de 17e eeuw gebruikten Deense handelaars de landtongen die in de Eyjafjörour uitstaken, voor hun pakhuizen. De Deense handelaars woonden alleen tijdens de zomermaanden in Akureyri; in de winter sloten ze hun bezittingen af en vertrokken ze naar huis. Permanente bewoning van Akureyri begon in 1778 en de plaats verkreeg in 1786 stadsrechten door de toenmalige Deense koning. Hij hoopte daarmee de leefomstandigheden in IJsland te verbeteren, omdat in die tijd stedelijke bewoning in IJsland vrijwel afwezig was. Desondanks steeg het permanente inwonerstal niet hoger dan 12. In 1836 verloor Akureyri zijn rechten, maar in 1862 kreeg het die terug. Vanaf die tijd begon de plaats te groeien, o.a. door de aanwezigheid van goede havenfaciliteiten en mogelijk meer door de productieve agroculturele groei van de omgeving. Met de komst van de bijbehorende industrie kwam de groei in een stroomversnelling en werd het de voornaamste inkomstenbron van de stad. Gedurende de Tweede Wereldoorlog was Akureyri de basis voor de Catalina watervlieguigenvloot van de Noors-Britse RAF Squadron, die konvooien van de Verenigde Staten naar Engeland en Moermansk tegen aanvallen van Duitse onderzeeërs beschermde. In de 20e eeuw voltrok zich ook in IJsland het proces van de urbanisatie. Handel en dienstverlening werden de belangrijkste bronnen van inkomsten in Akureyri. In het begin van de 21e eeuw is de visverwerkende industrie in Akureyri in opkomst, en verwacht wordt dat deze zich verder zal ontwikkelen.

  Heeft u interesse in een reis naar IJsland? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Akureyri