Akureyri

Akureyri, gelegen aan het Eyjafj÷rour fjord
Akureyri, gelegen aan het Eyjafj÷rour fjord

Akureyri ligt in het noorden van IJsland. Akureyri wordt wel de "hoofdstad van het noorden" genoemd en is populair vanwege de prachtige landschappen en bezienswaardigheden die je in de omgeving vindt. De plaats vind je in het langste fjord van IJsland, namelijk het Eyjafjörour fjord. Akureyri wordt omgeven door bergen, waardoor het tevens een populaire plek in IJsland is voor een skivakantie. Daarnaast staat de plaats bekend om het meer van Myvatn en de Diamond Circle.

Wat te doen in Akureyri

Akureyri heeft een leuke hoofdstraat met restaurants en verschillende winkeltjes, ook heb je er een aantal musea, een botanische tuin en is de haven het vertrekpunt voor diverse excursies in de omgeving. Zo kun je vanuit Akureyri een walvistour boeken om de walvissen te spotten. Vanaf de pier van Akureyri vertrekt de excursie, waarna je met een boot de zee op gaat. Bultruggen komen het meeste voor in het noorden, maar je hebt ook de kans om de witsnuitdolfijn, de orka en de vinvis te spotten. Deze excursie wordt aangeboden van mei tot en met november. 

Walvissen spotten bij Akureyri
Walvissen spotten bij Akureyri

Diamond Circle vanuit Akureyri

Voor toeristen is Akureyri de perfecte beginplek voor een rondreis langs de Diamond Circle. Officieel maakt de stad geen onderdeel uit van de Diamond Circle, maar het is wel de plek waar je heen vliegt als je deze rondreis wilt gaan maken. De Diamond Circle is een route van ruim 260 kilometer langs het ruige noorden van IJsland. In tegenstelling tot de Golden Circle in het zuiden is deze route een stuk onbekender. Hierdoor is het er een stuk rustiger, wat aangenaam kan zijn als je het wat drukkere zuiden zat bent. De Diamond Circle ligt ten westen van Akureyri en brengt je onder andere langs het meer van Myvatn, de gletsjerkloof Asbyrgi, de indrukwekkende waterval Dettifoss en de Aldeyjarfoss.

Husavik is de walvishoofdstad van IJsland
Husavik is de walvishoofdstad van IJsland

Landkaart Akureyri
Plaatsen in de buurt van Akureyri (IJsland) :
 • Siglufjordur (64 km)
 • Saudarkrokur (71 km)
 • Neskaupstadur (213 km)
 • Isafjordur (233 km)
 • Hveragerdi (237 km)
 • Hvolsv÷llur (238 km)
 • Selfoss (238 km)
 • ReykjavÝk (248 km)
 • Ervaringen

  J. raatjes op 5 mei 2018 plaats: Akureyri, reisperiode: maart 2018

  Mooie plaats, zeer vriendelijke mensen. Iedereen spreekt uitstekend Engels. Restaurants voldoende aanwezig. Voor ieder wat wils, ook voor vegatariers. Leuke winkeltjes en in de wijde omgeving genoeg te zien en te ondernemen.

  • Algemeen 9
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
  Desiree op 21 oktober 2014 plaats: Akureyri, reisperiode: mei 2012

  Akureyri is een mooi gelegen noorderlijke stad op IJsland.

  • Algemeen 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Akureyri

  Akureyrarkirkja (Akureyri)

  Akureyrarkirkja
  Akureyrarkirkja
  Kaart met locatie Akureyrarkirkja

  Akureyrarkirkja is een prominente Evangelisch-Lutherse kerk in Akureyri en wordt ook wel de IJskerk genoemd. De kerk ligt in het centrum van de stad, hoog op een heuvel, en werd ontworpen door Guðjón Samúelsson. De kerk werd afgerond in 1940. Bijzonder aan het gebouw is de enorme pijporgel. Ook de grote ramen, die ooit toebehoorden aan de Coventry Cathedral in Engeland, zijn prachtig om te zien.

  Akureyri Botanical Gardens (Akureyri)

  Akureyri Botanical Gardens
  Akureyri Botanical Gardens
  Kaart met locatie Akureyri Botanical Gardens

  De Akureyri Botanical Garden is een botanische tuin in de stad. Listagarour Akureyrar, zoals de botanische tuin ook wel wordt genoemd, is bijzonder vanwege de zeer noordelijke locatie. In 1910 werd het park opgericht door vrouwen uit de stad om de stad wat te verfraaien. Het was tevens het eerste openbare park in IJsland. De tuin is een plaats van rust en stilte en tevens een belangrijke plek voor wetenschappelijk onderzoek. Het is namelijk bewezen dat deze struiken, planten en bomen kunnen overleven op de rand van het noordpoolgebied. Er zijn ongeveer 400 soorten IJslandse planten in het zuidoostelijke deel van de tuin. Er zijn nu meer dan 7.000 soorten planten te vinden. Toegang tot het park is gratis, het is altijd geopend. 

  De Aldeyjarfoss (Akureyri)

  De Aldeyjarfoss
  De Aldeyjarfoss
  Kaart met locatie De Aldeyjarfoss

  De Aldeyjarfoss is een waterval in het noorden van IJsland, op ongeveer 70 minuten rijden van Akureyri. De waterval is zo’n 20 meter hoog en is erg geliefd bij toeristen vanwege het contrast tussen de zware rotsen van basalt en het witte water wat erdoorheen stroomt. De waterval is in de zomer te bezoeken en aangeraden wordt deze met een 4WD te bezoeken, omdat de wegen onverhard zijn. Heb je de weg eenmaal afgelegd dan kun je wel de prachtige waterval aanschouwen. 

  Geisers van Hverir (Akureyri)

  Geisers van Hverir
  Geisers van Hverir
  Kaart met locatie Geisers van Hverir

  Op ongeveer 6 kilometer afstand van het Myvatn meer liggen de geisers van Hverir. Dit geometrische gebied bestaat uit verschillende soorten landschappen, met onder andere spuitende stoomgaten, velden met bubbelende modderpoelen en fumarolen. Er loopt een wandelpaden over een van de bergen en weer terug naar de parkeerplaats. Vanaf hier heb je goed zicht op het bijzondere landschap. De zwavel die aan het oppervlak komt zorgt ervoor dat het landschap mooi gekleurd word, maar ook dat het er behoorlijk kan stinken. 

  Godafoss waterval (Akureyri)

  Godafoss waterval
  Godafoss waterval
  Kaart met locatie Godafoss waterval

  De Godafoss waterval is een van de grootste watervallen van het land en ligt op ongeveer drie kwartier rijden van Akureyri. De waterval is zo’n 30 meter breed en is gelegen in het gebied rondom het Myvatn meer. De waterval kreeg in 2020 een beschermde status en is zowel in de zomer als in de winter te bezoeken. Je kunt de waterval van twee verschillende plekken aanschouwen, namelijk de oost- en de westzijde. De meeste mensen bekijken de waterval vanaf de westzijde, waardoor het hier ook het drukste is. Wil je een wat rustigere plek? Rijd dan door naar de oostelijke kant, zo’n 300 meter verder dan de westelijke afrit.

  Nonnah˙s (Akureyri)

  Nonnah˙s
  Nonnah˙s
  Kaart met locatie Nonnah˙s

  Nonnahús is het huis en museum van de schrijver Jón Sveinsson. Hij woonde er in zijn jonge jaren, waardoor het huis nu bekend is geworden. Het is daarnaast een van de oudste gebouwen van de stad. Het werd door een goudsmid gebouwd in 1850, die er daarna 8 jaar heeft gewoond. Het huis dient tegenwoordig als verzamelplaats waar de boeken van Jón bewaard worden. Diverse boeken kunnen worden gekocht in verschillende talen in dit museum.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van IJsland bekijken.

  Vervoer

  Akureyri wordt door de meeste toeristen gekozen als startpunt voor de Diamond Circle. Je kunt ervoor kiezen om een roadtrip naar deze noordelijk gelegen plaats te maken, maar het is ook mogelijk om het vliegtuig vanuit Reykjavik te pakken naar Akureyri Airport. Deze luchthaven wordt voornamelijk gebruikt voor binnenlandse vluchten, binnen 45 minuten bereik je de luchthaven dan. In de zomer worden er ook vanuit Nederland directe vluchten naar aangeboden. Vanaf Akureyri vertrekken er ook vluchten naar Grímsey, Vopnafjördur, Pórshöfn en Nuuk (Groenland). Wat betreft de wegen is de plaats zeer centraal gelegen. Zo loopt de ringweg door de stad en verbindt het zo met de rest van het eiland. Ook de haven is erg belangrijk, de vissersboten meren hier aan om de visvangst af te leveren de visverwerkende industrie. Ook is de haven een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen in de zomermaanden.

  De luchthaven van Akureyri
  De luchthaven van Akureyri

  Geschiedenis

  In de 17e eeuw gebruikten Deense handelaars de landtongen die in de Eyjafjörour uitstaken, voor hun pakhuizen. De Deense handelaars woonden alleen tijdens de zomermaanden in Akureyri; in de winter sloten ze hun bezittingen af en vertrokken ze naar huis. Permanente bewoning van Akureyri begon in 1778 en de plaats verkreeg in 1786 stadsrechten door de toenmalige Deense koning. Hij hoopte daarmee de leefomstandigheden in IJsland te verbeteren, omdat in die tijd stedelijke bewoning in IJsland vrijwel afwezig was. Desondanks steeg het permanente inwonerstal niet hoger dan 12. In 1836 verloor Akureyri zijn rechten, maar in 1862 kreeg het die terug. Vanaf die tijd begon de plaats te groeien, o.a. door de aanwezigheid van goede havenfaciliteiten en mogelijk meer door de productieve agroculturele groei van de omgeving. Met de komst van de bijbehorende industrie kwam de groei in een stroomversnelling en werd het de voornaamste inkomstenbron van de stad. In de 20e eeuw voltrok zich ook in IJsland het proces van de urbanisatie. Handel en dienstverlening werden de belangrijkste bronnen van inkomsten in Akureyri. In het begin van de 21e eeuw is de visverwerkende industrie in Akureyri in opkomst, en verwacht wordt dat deze zich verder zal ontwikkelen.

  Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?á

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Ontvang gratis een reischeque
   Flexibele voorwaarden
   ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Akureyri