Jodhpur

Jodhpur in India
Jodhpur in India

Jodhpur ligt in het midden van de deelstaat Rajasthan in het noordwesten van India. Vroeger was Jodhpur de hoofdstad van een vorstenstaat met dezelfde naam. Tegenwoordig is de stad een populaire toeristische trekpleister, vanwege zijn vele paleizen, forten en tempels en het omringende tot de verbeelding sprekende woestijnlandschap. De stad heeft de bijnamen blauwe stad vanwege de indigokleurige muren van de huizen in de oude binnenstad en sunny city vanwege het zonnige woestijnklimaat.

De oude binnenstad is volledig omringd door een 16e eeuwse stadsmuur. De handnijverheid is tegenwoordig de belangrijkste industriële sector van de stad. De export van meubels is erg belangrijk, ongeveer 200.000 mensen vinden direct of indirect werk in deze industrie. Andere producten uit Jodhpur zijn textiel, metalen onderdelen, fietsen, inkt en sportassessoires. Kleine bedrijfjes produceren uiteenlopende producten zoals glazen bangles (traditionele sieraden van Rajasthaanse vrouwen), bestek, tapijten en marmeren beeldjes.

Heb je weinig kennis van India? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Jodhpur
Plaatsen in de buurt van Jodhpur (India) :
 • Bikaner (197 km)
 • Jaisalmer (221 km)
 • Jaipur (286 km)
 • Delhi (482 km)
 • New Delhi (489 km)
 • Agra (503 km)
 • Bhopal (555 km)
 • Lucknow (790 km)
 • Bombay (Mombai) (794 km)
 • Varanasi (Benares) (1004 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Jodhpur

  Mehrangarh Fort (Jodhpur)

  Mehrangarh Fort
  Mehrangarh Fort
  Kaart met locatie Mehrangarh Fort

  Op een heuvel ergens aan de rand van het oude gedeelte van de stad ligt het Mehrangarh Fort. Dit fort is een van de grootste en bekendste vestigingswerken van India. Onder Rao Jodha, de stichter van Jodhpur, begon de bouw van het fort in 1459. Het grootste deel van wat je tegenwoordig kunt bezichtigen stamt echter uit de tijd van Maharadja Jaswant Singh, die leefde van 1638-1678. De muren van het Mehrangarh Fort zijn 21 meter breed en 36 meter hoog.

  Tempel van Osiyan (Jodhpur)

  Tempel van Osiyan
  Tempel van Osiyan
  Kaart met locatie Tempel van Osiyan

  Het dorpje Osiyan ligt ongeveer 60 kilometer buiten Jodhpur. Hier staat de tempel van Osiyan, dit is een oude Jaintampel. De tempel is zo bijzonder door de verschillende bouwstijlen die erin verwerkt zijn. De verschillende delen van de tempel zijn allemaal in andere periodes gebouwd. Deze periodes brachten verschillende en karakteristieke bouwstijlen met zich mee, waardoor de tempel van Osiyan een divers en interessant geheel vormt.

  Umaid Bhavan Paleis (Jodhpur)

  Umaid Bhavan Paleis
  Umaid Bhavan Paleis
  Kaart met locatie Umaid Bhavan Paleis

  Ondanks dat het nog niet erg oud is is het Umaid Bhavan Paleis een van India's bekendste paleizen. Dit paleis werd in 1929 gebouwd voor Maharadja Umaid Singh. In dit jaar was het erg droog in India, de bouw van het paleis werd dan ook gezien als een project om mensen tijdens deze periode aan het werk te helpen. Het gebouw bevat ontzettend veel marmer, naast lokaal zandsteen. Om deze reden heeft het gebouw de bijnaam 'Chitra paleis' gekregen. Tegenwoordig functioneert het paleis als museum, hotel en woonruimte van de koninklijke familie van Jodhpur.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van India bekijken.

  Geschiedenis

  Jodhpur werd in 1459 gesticht door Rao Jodha, de Rajput leider van de Rathorestam. Rao Jodha breidde zijn macht uit over het omringende gebied en was daarmee de grondlegger van de vorstenstaat Marwar (vaak naar de stad Jodhpur genoemd). De stad lag strategisch gunstig aan de belangrijke weg van Delhi naar Gujarat. Daardoor groeide Jodhpur uit tot een handelscentrum voor opium, koper, zijde, sandelhout, dadels en koffie. Al snel werd Marwar een vazalstaat van het Mogoelrijk, waarbij de maharadja van Jodhpur belasting betaalde aan de Mogol-keizer en daarvoor terug een bepaalde mate van autonomie mocht houden. Een aantal bekende generaals uit het Mogoelrijk waren afkomstig uit Jodhpur, zoals maharaja Jaswant Singh. De Engelse koloniale overheersers zorgden voor een nieuwe periode van vrede, waardoor het gebied economisch weer opbloeide. De handelaren uit Jodhpur, de Marwari's, genoten bekendheid over het hele Indiase subcontinent. In 1947, toen India onafhankelijk werd, werd Jodhpur opgedeeld in de deelstaat Rajasthan.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Jodhpur