Het klimaat van IndonesiŽ

Kalimantan
Kalimantan

Indonesië is een geliefd land voor zowel een strandvakantie als een culturele vakantie. Dit komt omdat de temperatuur in Indonesië het hele jaar hoog ligt. Het land kent echter ook een lang regenseizoen en buiten het regenseizoen vallen er zeker ook nog flink wat buien. Het is daarom handig om te weten in welke maanden je welke weersomstandigheden kunt verwachten., zodat je je reis in de beste periode kunt plannen. Wanneer is het regenseizoen en welke temperaturen kun je verwachten? Het antwoord op deze vragen lees je in dit artikel.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert IndonesiŽ gratis reisvoorstel >>

Klimaat

In vrijwel geheel Indonesië heerst een tropisch regenwoudklimaat. Dit komt door de ligging van het land, vrijwel rond de evenaar. Het tropisch regenwoudklimaat kenmerkt zich door warmte en redelijk veel neerslag. De temperatuur komt niet onder de 18 graden Celsius en in de droogste maand valt er gemiddeld meer dan 60 millimeter neerslag. Alleen de kleinere eilanden, die ten oosten van Java liggen, en bepaalde delen van Java hebben geen tropisch regenwoudklimaat, maar een tropisch moessonklimaat. Het tropisch moessonklimaat kent een duidelijker onderscheid tussen de natte en droge seizoenen dan het tropisch regenwoudklimaat. In het tropisch moessonklimaat blijft de gemiddelde neerslag in de droogste maand onder de 60 millimeter.

Meisje aan het schuilen voor de tropisch regen
Meisje aan het schuilen voor de tropisch regen

Temperaturen

De temperaturen in Indonesië liggen vrij hoog dankzij het tropische klimaat. Overdag worden vrijwel continu hoge temperaturen waargenomen van circa 29 tot 33 graden Celsius. In de nacht worden temperaturen rond de 23 graden Celsius gemeten. De maximale temperaturen die gemeten worden in Indonesië beperken zich tot zo'n 37-38 graden Celsius. Extreme warmte blijft hiermee dus vrij beperkt. De gevoelstemperatuur kan echter wel naar ruim boven de 40 graden Celsius oplopen. Dit komt door de combinatie van de al hoge temperatuur en de hoge luchtvochtigheid, welke zeer benauwend en drukkend kunnen aanvoelen. Vraag gratis een offerte aan

Regenseizoen

Het tropische regenwoudklimaat en het tropische moessonklimaat van Indonesië kenmerkt zich met veel regenval. Jaarlijks valt er gemiddeld 1.500 tot 2.500 millimeter regen. Het regenseizoen (de moesson) van Indonesië begint in september (in het westen) of oktober. Het regenseizoen houdt ongeveer tot en met maart aan. De grootste hoeveelheid neerslag valt in de vorm van flinke regenbuien, die vaak gepaard gaan met onweersbuien. In april wordt het in vrijwel heel Indonesië weer droger. In het noorden van Indonesië krijgt men tijdens de droge periode in de maanden juni en juli nog wel te maken met een kleine regenperiode. De meeste neerslag valt op Borneo, Java en Sumatra. Deze drie eilanden zorgen op jaarbasis voor circa honderd dagen met onweer en regen.

Zonzekerheid

De zonzekerheid in Indonesië is het hele jaar door zeer groot, zo ook op Bali. Bovendien is de UV-straling van de zon het hele jaar door erg sterk. Dit komt doordat het land rondom de evenaar ligt. In juni en juli is de kracht van de zon iets lager dan de rest van het jaar. In deze maanden staat de UV-index namelijk op 8-10 ten opzichte van 10+ in de overige maanden. Dit betekent dat de zon veel schade aan je huid kan doen. Om dit te voorkomen is het dus noodzakelijk om je goed in te smeren met een zonnebrandcrème met hoge factor. Dit geldt voor alle huidtypes.

Van de zon genieten
Van de zon genieten

Beste reistijd

Wanneer je naar Indonesië op reis wil zonder al te veel regenbuien dan kun je het beste reizen tussen april en oktober. In april begint het regenseizoen af te lopen en neemt de kans op hevige buien al flink af. Mei, juni en juli zijn betere maanden om te reizen. De maanden augustus en september zijn de twee beste maanden om naar het land af te reizen. In oktober begint in sommige delen van Indonesië het regenseizoen alweer, dus deze maand leent zich minder goed voor een vakantie in Indonesië.

In deze video krijg je een indruk van al het moois wat Indonesië te bieden heeft. 

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen