Reisadvies: Is IndonesiŽ een veilig vakantieland?

Raja Ampat eilanden in IndonesiŽ
Raja Ampat eilanden in IndonesiŽ

Indonesië bestaat uit meer dan 17.000 eilanden met een totaal landoppervlak van bijna twee miljoen vierkante kilometer. Van al die eilanden zijn er slechts duizend bewoond. De hoofdstad van het land is Jakarta. Het land ligt in de 'Ring of Fire'. Dit is een gebied rondom de Grote Oceaan waarbij een verhoogde kans is op vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Het gevolg hiervan is dat Indonesië prachtige flora en fauna heeft. In combinatie met het heerlijke klimaat en de vele bezienswaardigheden zorgt het ervoor dat Indonesië een geliefde vakantiebestemming is. In heel Indonesië gelden veiligheidsrisico's maar je kunt prima naar het land reizen. Alleen de oranje en rode gebieden kun je beter niet bezoeken vanwege onder andere vulkaanuitbarstingen en natuurrampen.

Aanbieders van vakanties naar IndonesiŽ
Riksja Family (familiereizen) Klik
Sawadee Reizen (rondreizen) Klik
Kras (allround) Klik
Riksja IndonesiŽ (landenspecialist) Klik
Booking.com (hotel) Klik
Better Places (Lokale reisexperts) Klik
PANGEA Travel (rondreizen) Klik
OutSight Travel (landenspecialist) Klik

Huidig reisadvies

Bijna voor heel Indonesië geldt een geel reisadvies. Dit betekent dat er veiligheidsrisico's zijn, maar je kunt wel naar het land reizen. Op de kaart staan een aantal oranje puntjes. Naar deze gebieden mag je alleen reizen als het echt noodzakelijk is. Dit is het gebied rondom de vulkaan Soputan en de plaatsen Palu, Sigi en Donggala. Deze plaatsen zijn in oktober 2018 getroffen door een aardbeving en vervolgens door een tsunami. Op de kaart zijn ook een aantal rode punten te vinden. Het wordt afgeraden te reizen naar het gebied rondom de vulkaan Mount Merapi, rondom het gebied van de vulkaan Mount Agung, naar de berg Puncak Jaya en naar de stad Timika.

Reisadvies
Reisadvies

Onveilige gebieden

Door politieke spanningen tussen de Indonesische autoriteiten en de onafhankelijkheidsbeweging zijn regelmatig geweldsincidenten in Papua en West-Papua. Vermijd demonstraties en contacten met groepen die geassocieerd worden met onafhankelijkheidsbewegingen. Wereldwijd is er een verhoogd risico op terrorisme, houd hier rekening mee. Verder kunnen vulkaanuitbarstingen zorgen voor asregens die verstoringen in het vliegverkeer kunnen veroorzaken. De autoriteiten stellen na een vulkaanuitbarsting vaak veiligheidszones in. 

Bromo vulkaan
Bromo vulkaan

Houd hier ook rekening mee 

 • Tijdens de Ramadan en tijdens het Suikerfeest wordt er veel gereisd. Houd rekening met volle wegen en transportmiddelen. 
 • In de Aceh provincie moet je belediging van het geloof voorkomen door gepaste kleding te dragen, geen alcohol te drinken, niet te gokken en publiekelijke aanraking te vermijden. Homoseksualiteit is in deze provincie strafbaar. 
 • Zorg voor een geldig reisdocument. Je paspoort moet minimaal nog zes maanden geldig zijn op het moment dat je aankomt in Indonesië. Zorg dat je altijd een geldig paspoort met visum of verblijfsvergunning bij je hebt. Er vinden namelijk regelmatig controles plaats door de immigratiedienst. Word je gecontroleerd en heb je geen geldig paspoort, dan kan je gearresteerd worden. 
 • Het verkeer is chaotisch en er zijn veel files. Bootvervoer kan zelfs gevaarlijk zijn tijdens de regentijd. 
 • In Indonesië is veel (kleine) criminaliteit zoals overvallen en berovingen. 
 • Neem meerdere betaalmiddelen mee naar Indonesië. Neem bijvoorbeeld een pinpas en contant geld mee. 
 • In veel delen van Indonesië staan hoge straffen op het bezit en gebruik van (soft)drugs.
 • Drink geen illegaal gestookte alcohol. Het is mogelijk dat deze 'alcohol' insectenverdelger, spiritus of methanol bevat. 
 • Het is verboden om foto's te maken van militaire objecten. 
 • Van november tot en met april kunnen tropische orkanen voorkomen, houd hier rekening mee. 
 • Het regenseizoen is van december tot en met april. Er zijn in deze periode regelmatig overstromingen waardoor sommige gebieden nauwelijks of niet bereikbaar zijn. 

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Heb je interesse in een reis naar IndonesiŽ? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar IndonesiŽ, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Jouw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen