De theeplantages van Java

gratis reisvoorstel aanvragen

Theeplantage Java
Theeplantage Java

In de zestiende eeuw is Java lange tijd een kolonie geweest van Nederland en bedreef het handel met de VOC. In die periode ging het vooral om specerijen en thee. Tegenwoordig zijn de theeplantages op Java nog steeds kenmerkend voor het Indonesische eiland. Tijdens een bezoek aan het Indonesische eiland Java is het zeker aan te raden om een kijkje te nemen op een van de vele theeplantages. 

Theeproductie

Op alle Indonesische eilanden wordt er op 122.000 hectare thee verbouwd, wat goed is voor 136 miljoen kilo thee. De belangrijkste plantages bevinden zich op de grootste eilanden van het land, namelijk Java en Sumatra. Vooral West-Java is een belangrijke plek voor het verbouwen van de theeplanten. Hier wordt namelijk 70 procent van de Indonesische thee geproduceerd. De rest van de thee wordt verbouwd op Centraal Java en Noord-Sumatra. Vroeger werd op Java alleen zwarte thee verbouwd, maar doordat de vraag groeide zijn veel plantages overgegaan op andere methodes. Zo begon de productie van groene thee in 1988 en komen er de komende jaren nog veel meer soorten bij. Opvallend is dat de thee uit Indonesië, in tegenstelling tot de thee uit andere Aziatische landen, voor het grootste deel geëxporteerd wordt. De thee uit Indonesië wordt veelal gebruikt in melanges.

Theevelden op Java
Theevelden op Java

Theeplanten

De theeplant die op alle theeplantages van Java te vinden zijn komen van oorsprong uit Zuidoost-Azië. Om thee te produceren worden de jonge scheuten van de plant gebruikt. Tegenwoordig wordt thee overal ter wereld geteeld. Er kan van de theeplant zwarte thee, oolong thee (een traditionele Chinese theesoort die tussen groene en zwarte thee in zit), groene thee en witte thee worden gemaakt. Opvallend aan de theeplant is dat het een groenblijvende struik is die wel zeventien meter hoog kan worden. Op de plantages worden de planten echter laag gesnoeid.
Gratis reisvoorstel aanvragen

Theeplukkers Java

In Indonesië en dus ook op Java is het plukken van thee echt een vrouwenwerk. Ze wonen en werken dan ook op de plantage. Meestal zit er rondom de plantage een dorp met alles er op en er aan. Zo zijn er woningen, een winkel, speelplaatsen en een moskee. De vrouwen van de theeplantages zijn de hele dag in de weer met een schaar, om de juiste theeblaadjes te knippen en in een mand te stoppen. Deze mand kan soms wel twintig kilo wegen. Ze beschermen zich tegen de zon met een kenmerkende grote hoed.

theeplukkers java
theeplukkers java

Theeplantages

Niet alle theeplantages in Java zijn interessant voor toeristen om te bezoeken. Wel zijn er een aantal plantages in West-Java die ook nog hun eigen thee produceren, in plaats van dat ze de bladeren alleen exporteren naar het buitenland. West-Java produceert namelijk zo'n 70 procent van de totale theeproductie in Indonesië. Er liggen net buiten de stad Bandung prachtige theeplantages. Hier zijn ook diverse theefabrieken te vinden, waar je kan zien en proeven hoe het maken en verwerken van thee in zijn werk gaat. In Brebes, een gebied in Java, ligt de Kaligua theeplantage die opgericht werd in 1889. De plantage ligt op een hoogte tussen de 1.500 en 2.050 meter en er wordt voornamelijk zwarte thee verbouwd.

Reisexpert Indonesië: Patricia

Patricia is reisexpert voor Indonesië 'Wil je naar Indonesië? Stuur me je reiswensen en ik maak gratis een reisvoorstel op maat. Je kunt dit onderaan de pagina aanvragen.' ,
Patricia - reisexpert Indonesië

Puncak Pass

Een veelgebruikte weg is de Puncak Pass. Via deze weg rij je van Bogor naar Bandung. Het hoogste punt van de pas is 1.500 meter, waar de pas zijn naam ook aan heeft te danken. Puncak betekent namelijk top. Bijzonder aan de pas is dat je tijdens de reis dwars door een groene vallei van theeplantages rijdt. Onderweg zul je dan ook nog vele scooters en auto's zien met stapels theebladeren achterop. Zij brengen de bladeren naar de fabriek. Mocht je de theeplantages van Java willen bezoeken, dan is een rit over deze pas ook zeker aan te raden.

Reisgraag.nl is aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. We staan voor kwaliteit en doen alles voor onze klant. We scoren een 9,6 in reviews.

Heb je vakantieplannen? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan gemaakt door een expert.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen