Het verloren Nederlands-IndiŽ

Specerijen IndonesiŽ
Specerijen IndonesiŽ

Nederlands-Indië is de naam van een Nederlandse kolonie, die bestond uit het gebied dat we nu kennen als Indonesië. De kolonie is ontstaan na de opheffing van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in 1798. De VOC was een handelsbedrijf dat meerdere eilanden, gebieden en steden in Zuidoost-Azië in zijn bezit had. Vanuit deze landen handelde de VOC voornamelijk in specerijen, zoals nootmuskaat, foelie, kruidnagel en kaneel. Later is er ook rubber en tabak vervaardigd. Als gevolg van hevige concurrentie van de Engelsen en de Fransen ging het bedrijf failliet. De gebieden die de VOC toen ter tijd in zijn bezit had vormden samen de Bataafse Republiek. Begin 1800 werden deze gebieden hernoemd tot Nederlands-Indië. De kolonie besloeg 1,9 miljoen km² en had ruim 60 miljoen inwoners.

Patricia '', Patricia - reisexpert IndonesiŽ gratis reisvoorstel >>

Franse overheersing

Tijdens de 19e eeuw was Nederland en daarmee ook zijn kolonies, in het bezit van Frankrijk dat op dat moment bestuurd werd door Napoleon Bonaparte. Frankrijk werd echter verslagen door Groot-Brittannië dat het gezag op Nederlands-Indië overnam. Een grote Indonesische opstand, bekend als de Java-oorlog, plaatste het gezag van de kolonie wederom in handen van de Nederlanders.

Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog

In maart 1942 vielen de Japanners Nederlands-Indië binnen. Nederland werd op dat moment zelf bezet door Duitsland en had niet genoeg strijdkrachten over om zich te kunnen verzetten tegen de Japanners. Hiermee kwam een einde aan de ruim 300 jaar durende Nederlandse bezetting. Lang zou de Japanse bezetting echter niet duren, in 1945 werden zij namelijk verslagen door geallieerden. Hierop volgende een 4,5 jaar durende strijd waarin Nederland vocht tegen de Indonesische opstand in een poging zijn oude kolonie te heroveren. De Indonesiërs waren in de jaren van Japanse bezetting echter getraind als soldaten en wonnen de strijd, beter bekend als de Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog. In 1949 trok Nederland zich terug uit Nederlands-Indië, waarmee er officieel een einde kwam aan de kolonie. Nederlands-Indië vestigde zich als het onafhankelijke land Indonesië. Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen