Beste reistijd IndonesiŽ: vliegtijd en beste maand

Bali, IndonesiŽ
Bali, IndonesiŽ

Indonesië strekt zich ongeveer 4.000 kilometer uit en telt 17.508 eilanden, waarmee het de grootste eilandenstaat ter wereld is. Wat is de beste reistijd voor een vakantie naar Indonesië? En hoe lang duurt een vlucht? In dit artikel lees je alle ins en outs waar je bij het plannen van je reis naar Indonesië rekening mee moet houden.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert IndonesiŽ gratis reisvoorstel >>

Klimaat en temperaturen in Indonesië

De eilandengroep van Indonesië bedekt een enorm gebied en als gevolg daarvan beschikt Indonesië dus ook over verschillende klimaten. In het grootste deel van het land heerst een tropisch regenwoud klimaat. Dit klimaat kenmerkt zich door warmte en redelijk veel neerslag. Door de ligging op de evenaar heeft Indonesië het hele jaar door een redelijk gelijkmatig klimaat. Het hele jaar door ligt de temperatuur gemiddeld tussen de 25 en 30 graden Celsius en in de droogste maand valt er gemiddeld meer dan 60 millimeter regen. Het regenseizoen, ook wel natte periode of moesson genoemd, loopt van december tot maart. Een tropische regenbui is vaak kort en hevig, waarna de zon weer schijnt. Soms is de dagelijkse regenbui een periode lang alleen 's nachts, 's avonds of aan het eind van de middag en heb je er overdag weinig last van. De maanden april, mei en november gelden als overgangsseizoen, maar zijn prima maanden om in te reizen. Let hierbij wel op dat dit niet geldt voor de Molukken en Papua. 
 

Gili Eilanden
Gili Eilanden

Beste reistijd Indonesië

In principe kun je Indonesië het hele jaar door bezoeken, maar de beste tijd om te gaan, is tussen april en oktober. Dan is het warm en over het algemeen droog, maar kan er wel af en toe een tropische bui vallen. Deze periode is ideaal voor een trekking door het binnenland en het hoogland. Juli en augustus zijn de drukst bezochte maanden. Ook rond de Ramadan en het Suikerfeest en tussen kerst en nieuwjaar kan het erg druk zijn in Indonesië.
Wil je niet in de drukste periode gaan maar toch lekker weer hebben? Mei is een ideale maand voor een bezoek aan eilanden als Bali en Lombok en zeker voor strandvakanties. Ook het begin van juni is een goede tijd om naar Indonesië te reizen, omdat je net buiten het hoogseizoen zit en bijna altijd verzekerd bent van mooi weer. Hetzelfde geldt voor september, ook dan is het heerlijk weer en heb je niet de drukte en de hoge prijzen van de maanden juli en augustus.
De minst goede reistijd voor Indonesië is in december en januari. Dan valt namelijk de meeste regen, wat ervoor kan zorgen dat wegen en wandelpaden gesloten zijn. Ook kunnen sommige eilanden minder goed bereikbaar zijn, omdat sommige boten niet varen vanwege de wilde zee.

Niet voor ieder eiland is tussen april en oktober de beste reistijd. Uitzonderingen zijn:

  • De Molukken en Papua hebben een omgekeerd seizoen. De droge periode valt in oktober t/m maart, terwijl het van april t/m september juist hevig regent.
  • Kalimantan heeft het hele jaar door een nat klimaat.
  • Sumatra heeft ook het hele jaar door een vrij nat klimaat. Van januari t/m juli is het droger en dus aangenamer om te reizen.

Kalimantan
Kalimantan
Vraag gratis een offerte aan

Reistijd naar Indonesië

Indonesië kent verschillende vliegvelden, waarvan negentien internationale vliegvelden. De meeste daarvan liggen in de dichtbevolkte gebieden en de meest toeristische gebieden van het land. De grootste en meest aangevlogen luchthaven van Indonesië is Soekarno-Hatta International Airpot bij Jakarta (CGK). Vanaf Amsterdam Schiphol Airport (AMS) vliegen meerdere luchtvaartmaatschappijen naar Jakarta. Garuda Indonesia vliegt als enige maatschappij direct, deze vlucht duurt ongeveer 14 uur. Bij KLM zijn vluchten te boeken met een duur van 15 uur en 30 minuten, waarbij een tussenstop gemaakt wordt in Kuala Lumpur. 

Sanur
Sanur
Tip! Het tijdsverschil tussen Nederland en Indonesië is 5 uur in de zomertijd en 6 uur in de wintertijd. 

Weten hoelang het vliegen is naar andere toeristische steden en eilanden? Wij hebben van de meest voorkomende luchthavens de vluchttijd van/naar AMS (allen met één tussenstop) op een rijtje gezet.
Jakarta 15 uur, 30 minuten
Bandung 17 uur
Yogyakarta 18 uur, 20 minuten
Surabaya 17 uur, 20 minuten
Surakarta 17 uur, 15 minuten
Bali 16 uur, 25 minuten
Lombok 20 uur

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen