Eilanden van IndonesiŽ

Gili eilanden
Gili eilanden

Indonesië ligt in Zuidoost-Azië en beslaat het grootste deel van de Indische Archipel. Een archipel is een cluster of ketting van vaak vulkanische eilanden. De Indische Archipel is een eilandengroep die bestaat uit 20.000 tot 25.000 eilanden, waarvan er 17.508 tot Indonesië behoren. Hiermee is het land de grootste eilandstaat ter wereld. Van alle eilanden zijn er 'slechts' 6.000 bewoond, deze zijn dan ook erg dichtbevolkt. Indonesië heeft in totaal 240 miljoen inwoners en heeft daarmee het drie-na-grootste inwoneraantal ter wereld. Met name de vijf grootste eilanden, Java, Nieuw-Guinea, Kalimantan, Sumatra en Sulawesi hebben veel inwoners. Het grootste deel van de bevolking woont op Java, waar ook hoofdstad Jakarta ligt.

Patricia '', Patricia - reisexpert IndonesiŽ gratis reisvoorstel >>

Diversiteit in Indonesië

Indonesië staat bekend als het land van diversiteit. Door de verspreiding van de eilanden zijn er grote verschillen in de bevolking, bijvoorbeeld op het gebied van taal, cultuur en religie. Er zijn meer dan 300 etnische groepen, die in fysieke kenmerken duidelijk van elkaar verschillen. Verreweg de grootste religie in Indonesië is de islam, ongeveer 87% van de bevolking is moslim. Daarnaast is ongeveer 10% van de bevolking christelijk en ongeveer 2% is hindoe. Bali is het enige eiland waarop het hindoeïsme domineert.

Op Bali overheerst het hindoeïsme
Op Bali overheerst het hindoeïsme

Planten- en dierenwereld

Ook in de flora en fauna van Indonesië, dat de op één na grootste biodiversiteit ter wereld heeft, vind je grote verschillen. Miljoenen jaren geleden stond het land in directe verbinding met Australië, waardoor er veel overeenkomsten in planten en dieren te vinden zijn. Deze hebben zich echter volledig geïsoleerd van elkaar kunnen ontwikkelen. Tegenwoordig biedt het tropische klimaat ruimte voor 28.000 soorten bloemen, planten en bomen. Enkele inheemse en ook unieke dieren zijn de oerang-oetang, de komodovaraan, de Sumatraanse tijger en talloze vogels, vissen en insecten. Helaas moeten zowel flora als fauna zich de laatste jaren steeds meer terugtrekken door de continue uitbreiding van de bevolking.

Komodovaraan
Komodovaraan
Vraag gratis een offerte aan

Java

Java ligt ten zuidoosten van Sumatra, en ten westen van Bali. Java heeft 4 provincies: Bantam, Oost-Java (Jawa Timur), West-Java (Jawa Barat) en Midden-Java (Jawa Tengah). Jakarta ligt aan de noordwestkust van Java en is de hoofdstad van Indonesië. Jakarta is een speciaal hoofdstedelijk gebied, dat tevens de status van provincie heeft.

Java
Java

Nieuw-Guinea

Nieuw-Guinea bestaat uit een westelijk Indonesisch deel (Papoea en West-Papoea), en een oostelijk deel gevormd door Papoea-Nieuw-Guinea. Met een oppervlakte van 786.000 km² is Nieuw-Guinea, na Groenland, het grootste eiland ter wereld.

Nieuw-Guinea
Nieuw-Guinea

Kalimantan

Kalimantan beslaat het centrale en zuidelijke deel van het eiland Borneo, wat het op twee na grootste eiland ter wereld is. Het zuidelijke, grootste deel van het eiland behoort tot Indonesië. De bevolking van Kalimantan verschilt per gebied. De dayak zijn de oorspronkelijke bewoners van de provincie Kalimantan en zij wonen vooral in het binnenland.

Kalimantan
Kalimantan

Sumatra

Sumatra ligt ten noordwesten van het eiland Java en ten westen van Kalimantan, het Indonesische deel van Borneo. De bevolking van Sumatra bestaat grotendeels uit verschillende groepen Maleisiërs. Het Barisan-gebergte ligt in het midden van het eiland. Hier vind je prachtige natuur en een vruchtbare bodem wat het dankt aan de vulkanische activiteit. Een ander hoogtepunt van Sumatra is het Toba meer met Samosir. 

Sumatra
Sumatra


Sulawesi

De eilandengroep Sulawesi heeft veel te bieden op het gebied van cultuur wat met name te danken is aan de lokale bevolking. De Toraja is waarschijnlijk de meest bekende etnische groep van Sulawesi. Zij zijn vooral bekend door hun bijzondere begrafenisrituelen en offers. Het noorden van Sulawesi is hoofdzakelijk christelijk in tegenstelling tot het islamitische zuiden wat niet wil zeggen dat de oude tradities zijn losgelaten.

Sulawesi
Sulawesi


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen