Borneo, uniek eiland

Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus)
Borneose orang-oetan (Pongo pygmaeus)

Borneo is het op twee na grootste eiland ter wereld. Gelegen in Zuidoost-Azië wordt het eiland omringd door de Zuid-Chinese Zee, de Suluzee en de Celebeszee. Het eiland is 740.000 km² groot en is verdeeld over drie landen: het noordelijke Maleisische deel, het Indonesische deel Kalimantan in het zuiden en het kleine Brunei dat slechts 1% van het oppervlak beslaat. Het eiland behoort tot de archipel van de Grote Soenda-eilanden, waartoe ook Java, Sumatra en Sulawesi behoren.

Borneo
Borneo

Patricia '', Patricia - reisexpert IndonesiŽ gratis reisvoorstel >>

Steden op Borneo

Borneo heeft ruim 15,8 miljoen inwoners, waarvan de meesten leven in de kustgebieden van het eiland. De inwoners van Borneo zijn voornamelijk van oorsprong Maleisiërs, Chinezen en Dajaks. De grootste steden op Borneo zijn Kuching (632.500 inwoners), Banjarmasin (598.518 inwoners) en Kota Kinabalu (543.765 inwoners).

Bevolking Borneo

Het eiland kent drie bevolkingsgroepen. Het grootste deel van de bevolking behoort tot het Dajaks, die op het Indonesische deel van het eiland wonen. De andere bevolkingsgroepen zijn de Maleisiërs en de Chinezen. De drie etnische groepen bevatten veel subgroepen, met ieder een eigen taal en cultuur. Zodoende worden er wel 201 verschillende talen gesproken op Borneo. Er is dan ook geen officiële taal die op het hele eiland gesproken worden. Vraag gratis een offerte aan

Biodiversiteit

Borneo heeft een tropisch klimaat dat geen seizoenen kent. Het hele jaar door valt er veel regen, in totaal zo'n 2.500 millimeter. Dankzij deze unieke omstandigheden heeft Borneo een bijzonder grote biodiversiteit, met wel 15.000 plant- en boomsoorten. Regelmatig worden er in het onontdekte bladerdak nog nieuwe soorten aangetroffen. Uiteraard leven op het eiland ook meer dan 1.000 soorten dieren. Unieke dieren op Borneo zijn de Borneodwergolifant, de Sumatraanse neushoorn en de nevelpanter.

Barracuda
Barracuda

Bedreigingen

Deze rijke flora en fauna wordt echter ernstig bedreigd. Borneo was ooit volledig bedekt met tropisch regenwoud, maar sinds de jaren '60 is 80% van het primaire woud gekapt en platgebrand. Vooral de dipterocarp, de grootste regenwoudboom ter wereld, wordt veel gekapt omwille van zijn hardhout. Als gevolg van de grote houtkap is het regenwoud extra gevoelig voor bosbranden.Tip: Wil je apen zien, kan je ook naar het eiland Sulawesi, dat zie je in dit filmpje. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

0,0

Gerelateerde artikelen