Mooiste plekken IndonesiŽ

De Balinese kust
De Balinese kust

De grootste archipel ter wereld: 17.000 eilanden en eilandjes waarvan er 6.000 bewoond worden. Indonesië is werkelijk een bijzonder land en met recht een zeer populaire bestemming onder reizigers. Het land heeft alles waar je als reiziger over droomt: een fijn klimaat, fascinerende cultuur, lekker eten en prachtig natuurschoon. Het allermooiste van deze 17.000 eilanden opzoeken is een zeer moeilijke maar leuke taak. Na hard 'zwoegen' hebben we een selectie gemaakt. In dit artikel lees je welke plekken je echt niet mag missen tijdens je bezoek aan Indonesië.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert IndonesiŽ gratis reisvoorstel >>

Borobudur (Java)

De lijst wordt afgetrapt met de bekendste bezienswaardigheid van het land. Borobudur is de toeristische trekpleister van het land en het is ook wel duidelijk waarom. De gigantische boeddhistische tempel is op een bijzondere manier gebouwd. De onderste zes etages zijn in piramidevorm gebouwd en de bovenste drie etages zijn rond. Het geheel is opgebouwd als een stoepa, een boeddhistisch bouwwerk waarin relikwieën van heiligen bewaard liggen. Ieder onderdeel van de Borobudur heeft zijn eigen symboliek, hoe klein of groot ook. Zo staat de bovenste stoepa symbool voor het Nirwana en is elke etage een representatie van de boeddhistische kosmos. Deze enorme samenvoeging van symboliek resulteert in een indrukwekkende en machtig visueel spektakel dat niet gemist mag worden.

De Borobudur
De Borobudur

Prambanan (Java)

Net als de Borobudur is ook Prambanan een indrukwekkende tempel. Waar de Borobudur echter van boeddhistische aard is, daar vertegenwoordigt de Prambanan de Indonesische hindoes. Karakteristiek voor Prambanan zijn de drie puntige torens welke typerend zijn voor het hindoeïsme. De belangrijkste en dus grootste tempel reikt wel 47 meter de hoogte in. Rondom de drie hoofdtempels staan weer een aantal kleinere en deze kleinere worden opnieuw omringt door overblijfselen van een honderdtal mini tempels. Bedenk echter dat deze mini tempels nog steeds een kleine veertien meter hoog waren. Zowel de binnen- als buitenkant van de tempels zijn versierd met bijzondere reliëfs uit de hindoeïstische symboliek. Goden als Ganesh, Shiva en Vishnoe zijn alom vertegenwoordigd in de versieringen.

De indrukwekkende torens van de Prambanan
De indrukwekkende torens van de Prambanan
Vraag gratis een offerte aan

Yogyakarta (Java)

Vanuit Yogyakarta worden vele tripjes naar tempels in de buurt gehouden. De stad zelf is echter ook zeker de moeite waard. Waar Jakarta het economische hart van Java is, wordt Yogyakarta soms gezien als de culturele ziel. Yogyakarta is in tegenstelling tot Jakarta nog iets minder aangetast door de moderne ontwikkelingen en zodoende komt hier de Javaanse cultuur nog prachtig tot uiting. In het hart van de overweldigende cultuur vind je het Kraton, het paleis van de sultan. Dit gigantische paleis kent enkele markten, scholen en musea en huisvest nog steeds de sultan. De architectuur van het paleis is van ongekend hoog niveau.

Plataran Tamansari bad in het Kraton
Plataran Tamansari bad in het Kraton

Mount Bromo (Java)

Elke archipel ter wereld barst van de vulkanische activiteit en ook Indonesië is geen uitzondering op deze regel. Van alle vulkanen is Bromo de meest iconische. De Bromo, gelegen in het Tenggermassief, is een van de meest actieve vulkanen ter wereld en barstte recentelijk, in 2004, nog uit. De vulkaan is om meerdere reden zo immens populair. Allereerst de bijzondere zandzee welke om de vulkaan heen ligt. Dit levert een indrukwekkend maanlandschap en dito plaatjes op. De zonsopgang, welke vanaf de vulkaan zichtbaar is, wordt tevens geroemd om haar schoonheid. Het ver reikende uitzicht gecombineerd met de bijzondere locatie maakt van deze zonsopkomst een van de mooiste ter wereld. Bovenop de vulkaan komen is echter een hachelijke onderneming waar je soms aardig wat doorzettingsvermogen voor moet hebben. Desalniettemin is de beloning groots.

Mount Bromo
Mount Bromo

Ubud (Bali)

Uiteraard is Indonesië meer dan Java alleen. Ook Bali is een waar hoogtepunt van de eilandengroep. Ubud is een klein plaatsje op Bali maar wordt, ondanks haar minieme omvang, gezien als cultureel centrum. Het centrale paleis is zeker de moeite van het bezoeken waard. Met name in de avond, wanneer hier een traditionele dans wordt opgevoerd. Rondom Ubud liggen verschillende tempels van hindoeïstische afkomst als de Goa Gajah tempel. Verder wordt een van de tempels permanent bewoond door een grote groep grijze makaken. Deze inheemse apen zijn gewend aan de vele toeristen en laten geen kans schieten om bij de mensen wat voedsel te scoren. Ze zijn dan ook niet makkelijk af te schudden.

De Goa Gajah tempel
De Goa Gajah tempel

Tobameer (Sumatra)

Met haar oppervlakte van ongeveer 1.150 vierkante kilometer is het Tobameer het grootste meer in Zuidoost-Azië. Het meer is eigenlijk een volgelopen krater van een eeuwenoude supervulkaan. Mede hierdoor ligt er een bijzonder eiland in het meer dat door de meest recente uitbarsting, enkele tienduizenden jaren geleden, is gevormd. Onder meer dit eiland is een reden om dit fantastische meer te bezoeken. Prachtige uitzichten over de natuurvolle serene rust die er rondom dit meer hangt. Combineer dit met de aangename temperaturen welke een aantal graden lager liggen dan gebruikelijk in Indonesië, en je snapt dat het hier goed toeven is. Dit gebied is het thuis van de Batak, een inheemse bevolkingsgroep van Indonesië. Een kijkje in hun cultuur is zeker een bijzondere, onvergetelijke ervaring.

Het Toba meer
Het Toba meer


Komodo en Rinca

Samen met nog een handjevol andere eilanden en eilandjes vormen Komodo en Rinca het Komodo National park. De natuur in dit park is van prachtniveau en siert zeker vele fotoboeken. Wat het park echter zo bijzonder maakt zijn haar bewoners. Dit is een van de weinige plaatsen ter wereld waar de komodovaraan nog in het wild voorkomt. Deze beschermde hagedis is met zijn soms wel drie meter lengte en zeventig kilo, de grootste in zijn soort. Komodovaranen leven voornamelijk van al gedode dieren maar schromen zeker niet om zelf iets te doden. Scherpe klauwen, dito tanden en ook nog eens een gemeen gif zijn de wapens die het reptiel kan inzetten om de honger te stillen. Gelukkig maar dat mensen niet op het menu staan.

Komodovaraan op Komodo
Komodovaraan op Komodo

Gili-eilanden

De Gili-eilanden bestaan uit drie kleine eilandjes die vlak voor de Balinese kust liggen. Deze eilanden verschillen sterk van elkaar. Bali is sterk toeristisch en daardoor soms best druk. De Gili eilanden zijn het tegenovergestelde. Hier kun je heen voor ultieme rust en het heerlijke langzame leven. Zonnen, snorkelen, zwemmen, dit tropische paradijs is er ideaal voor. De wateren zijn warm en kraakhelder. Duiken en snorkelen kan bijna nergens beter dan hier. Auto's, vrachtwagens en zelfs scooters schitteren door afwezigheid wat een unicum is voor Indonesië. Enkel de bootjes kunnen de rust verstoren met hun prutellende motortjes. De eilanden winnen de laatste tijd sterk aan populariteit onder de toeristen dus het is onzeker hoe lang deze eilanden nog zo mooi en rustig blijven.

De Gili eilanden
De Gili eilanden

Mount Rinjani (Lombok)

Na Bromo en Toba is Rinjani de derde vulkaan in dit lijstje. Deze vulkaan ligt op het eiland Lombok en is de op een na grootste vulkaan van heel Indonesië. De lavaspuwende berg staat te boek als erg actief, maar houdt al sinds 2010 zijn mond. Je kunt er fantastisch hiken en genieten van de bijzondere natuur. Zoals altijd rondom vulkanen is de grond uiterst ruchtbaar waardoor er veel bijzondere planten en dus dieren wonen. Eenmaal boven aan de rand van de krater wordt je getrakteerd op een adembenemend uitzicht dat bijna nergens anders in heel Lombok of misschien zelfs Indonesië geëvenaard wordt.

Rinjani vulkaan
Rinjani vulkaan

Torajaland (Sulawesi)

Loop binnen in het dorpje van de Toraja's en gelijk vallen de bijzondere huizen op. Zowel voor als aan de achterkant staan de punten van de daken extreem ver omhoog. Neem eens een kijkje van dichtbij en je ziet dat de huizen rijkelijk zijn versierd met symbolen van waterbuffels of draken. Deze bijzondere huizen zijn echter niet het enige bijzondere aan Torajaland. Wat dit gebied helemaal zo bijzonder maakt zijn de rituelen rondom de dood. Wanneer iemand ter overlijden komt, wordt het lichaam gebalsemd. Nadat de familie voldoende geld heeft om de geliefde een gepaste uitvaart te geven, pas dan wordt het lichaam in een van de omliggende grotten geplaatst. Tijdens dit ritueel worden soms wel tientallen waterbuffels en varkens geofferd. Dit helpt de ziel van de overledene met het bereiken van het hiernamaals.

De bijzondere huizen van de Toraja
De bijzondere huizen van de Toraja


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,5

Gerelateerde artikelen