Rabat

Rabat is een badplaats in Marokko, gelegen aan de Atlantische Oceaan en tegenover de plaats Salé. Rabat is de hoofdstad van Marokko en tevens de vierde koningsstad van het land. Er wonen ongeveer 1,6 miljoen inwoners en Rabat is daarmee de op een na grootste stad van Marokko. Casablanca is namelijk de grootste stad van het land.

Een greep uit ons assortiment

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Landkaart Rabat
Plaatsen in de buurt van Rabat (Marokko) :

Ervaringen

John van den Hoogen op 20 maart 2017 plaats: Rabat, reisperiode: maart 2017

Indrukwekkende poorten en onderaardse gevangenissen. Deze stad bezocht met gids die er veel over kon vertellen.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 9
  • Inwoners 9
  • Ligging 8

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Rabat

Archeologisch Museum in Rabat (Rabat)

Het Archeologisch Museum in Rabat is gebouwd op de Citadel heuvel. Het museum bezit veel voorwerpen die gevonden zijn tijdens verschillende opgravingen in Marokko. Er zijn voorwerpen van o.a. glas en metaal gevonden. Ook zijn er enkele juwelen gevonden die nu in het museum worden tentoongesteld. Er zijn verschillende periodes die in het museum veel aandacht krijgen. Een deel van de collectie is afkomstig uit Volubilis, dat bij Mèknes ligt.

De Hassantoren (Rabat)

De Hassantoren
De Hassantoren
Kaart met locatie De Hassantoren

De Hassantoren is een minaret die deel uitmaakt van de moskee van Almohadenvorst Yakoub el-Mansour die nooit voltooid is. In 1195 werd begonnen met de bouw van de toren, waarmee het de grootste minaret van de wereld zou moeten worden. Toen in 1199 kalief Yaqub al-Mansur was overleden was werd de bouw stilgelegd, omdat toen ook de financier verdween. De toren was toen nog maar 44 meter hoog, de helft van wat hij uiteindelijk had moeten worden.

Medina (Rabat)

Medina
Medina

De leukste straten van Rabat vind je in de medina. De medina is de oude binnenstad van Rabat en staat vol met marktkraampjes, winkeltjes en diverse werkplaatsen. De echte Marokkaanse goederen en souvenirs zijn hier te vinden. Aardewerk, meubelen, lampen, kruiden en leren producten kan je er allemaal vinden. Ondanks dat de medina wat minder pittoresk is als die van Fès of Marrakech, is het toch zeker een aanrader.

Oudaļa Kasbah (Rabat)

Oudaļa Kasbah
Oudaļa Kasbah

De ommuurde vesting van Rabat ligt in het noorden van de stad en werd gesticht door Moulai Ismaïl tijdens het bewind van de Almohaden. De Oudaïa Kasbah is een kasbah, gelegen aan de monding van de Bou Regreg rivier, tegenover Salé. Na de dood van Yaqub al-Mansur werd de kasbah verlaten.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Marokko bekijken.

Vervoer

Het vervoer in Rabat verloopt vooral via de taxi, de bus en de tram. Onlangs is er een nieuw tramsysteem aangelegd in de stad, waarmee het het eerste tramsysteem in Marokko is. Er rijden op het moment vier lijnen die je naar de belangrijkste plekken in de stad brengen. Het busnetwerk in Rabat is goed, je kunt werkelijk overal komen. Wel is het zo dat de bussen vaak overvol zijn, maar je weer zeer weinig betaald voor een kaartje. Als je wat verder moet reizen wordt aangeraden de trein te nemen, die in Marokko zeer goed zijn.

Geschiedenis

In de Romeinse tijd werd de plek waarop nu Rabat is gevestigd 'Sala' genoemd. Hieruit is ook op te maken dat dit stuk grond al heel lang bewoond wordt door de mensheid. In 700 werd er een versterking gebouwd, een paar honderd jaar later (1150) werd er door de Almohadische sultan (Abd al-Mumin) een burcht gebouwd. Dit zou later de Kasbah van Oudaïa worden, een verblijf en een moskee. Dit alles bij elkaar werd een ribat genoemd, wat een vesting is. Hier heeft de plaats zijn huidige naam ook aan te danken, de vesting werd namelijk Ribat Al Fath genoemd. Dit betekent 'het kamp van de overwinning'. De kleinzoon van Abd al-Mumin, Ya'qub al-Mansur liet deze vesting vervolgens uitbreiden. De achteruitgang van de stad begon in 1253, toen werd Fès namelijk tot hoofdstad gekozen. De Moren werden uitgewezen in 1609 door de Spaanse koning Filips III, waardoor duizenden van hen een schuilplaats in Rabat vonden. Een periode van groei begon uiteindelijk onder de dynastie van de Alawieten. Rabat werd weer de hoofdstad van het Franse protectoraat Marokko in 1912. Marokko werd in 1956 onafhankelijk, waarna Rabat de belangrijkste stad bleef.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Rabat? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Rabat, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Marokko? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

1Bekijk onze reizen naar Rabat