Coimbra

De universiteit van Coimbra
De universiteit van Coimbra

Coimbra staat bekend om de oude universiteit en de levendige, gezellige sfeer. De universiteit is de oudste van Portugal en een ware bezienswaardigheid. Het is zelfs een van de oudste en bekendste universiteiten van Europa. Doordat hier nog steeds veel studenten studeren en wonen, heeft Coimbra een levendig centrum. In de stad zijn gebouwen in verschillende soorten bouwstijlen te vinden.  Daarnaast zijn de oude kathedraal Se Velha, de nieuwe kathedraal Se Nova en de imposante stadsbibliotheek ook zeker een bezoek waard. Coimbra staat bovendien bekend om Fado, het Portugese levenslied. De muziek vertelt over de geschiedenis van de stad en het vroegere leven hier. Deze zangkunst kun je in veel cafés en restaurants van Coimbra horen, het wordt gezien als echte feestmuziek.

Heb je weinig kennis van Portugal? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Coimbra
Plaatsen in de buurt van Coimbra (Portugal) :
 • Aveiro (52 km)
 • Viseu (65 km)
 • Nazaré (88 km)
 • Castelo Branco (90 km)
 • Guarda (104 km)
 • Porto (106 km)
 • Portalegre (132 km)
 • Vila Real (133 km)
 • Braga (149 km)
 • Viana do Castelo (169 km)
 • Ervaringen

  W. Twente op 1 september 2017 plaats: Coimbra, reisperiode: augustus 2017

  Een echt gat. Niks te beleven. Je kunt beter naar Coimbra gaan. Niet duur, erg leuke stad, daar spreekt men wel Engels, gastvrij, heerlijk.

  • Algemeen 1
  • Uitgaan 1
  • Cultuur 1
  • Restaurants 2
  • Bezienswaardigheden 1
  • Inwoners 1
  • Ligging 1
  Floris Scheelings op 16 juli 2015 plaats: Coimbra, reisperiode: juni 2015

  Coimbra is een studentenstad. Met name in de bovenstad, waar de universiteit zetelt en ook de campus en de diverse studentenhuizen zich bevinden, zie je veel jonge mensen rondlopen. Benedenstad is redelijk klassiek en tikkeltje toeristisch. Mooie huisjes, smalle straatjes, veel keus in restaurantjes om te lunchen of te dineren. Vriendelijke mensen. Ook wel veel winkeltjes op toeristen gericht.

  • Algemeen 7
  • Cultuur 7
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 7
  • Inwoners 7
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Coimbra

  Fado van Coimbra (Coimbra)

  In tegenstelling tot de fado uit Lissabon, is de fado van Coimbra intellectueel, heeft het een andere interval en klinkt het wat betreft stemgebruik anders. Fado is het Portugese levenslied en wordt vooral gebruikt om over het studentenleven te vertellen, de wilde nachten zonder slapen, de onbeantwoorde liefdes en voor de serenades bij het raam. Tijdens 'Queima das Fitas', het feest van de afsluiting van het schooljaar in mei brengen mannelijke groepen studenten, gekleed in zwarte traditionele kleding de fado ten gehore. Dit wordt gezien als het beste moment om de fado van Coimbra te horen.

  Nationaal Museum Machado de Castro (Coimbra)

  Nationaal Museum Machado de Castro
  Nationaal Museum Machado de Castro
  Kaart met locatie Nationaal Museum Machado de Castro

  Het Nationaal Museum Machado de Castro is een van de belangrijkste musea voor Schone Kunsten in Portugal. Het museum is vernoemd naar de gerenommeerde beeldhouwer Joaquim Machado de Castro. Zijn nalatenschap bevat belangrijke stukken zoals schilderijen en decoratieve kunstwerken. Het is gevestigd in het voormalige pand van het bisschoppelijk paleis van Coimbra en werd, na een verbouwing, heropend in 2012.

  Universiteit van Coimbra (Coimbra)

  Universiteit van Coimbra
  Universiteit van Coimbra
  Kaart met locatie Universiteit van Coimbra

  De universiteit van Coimbra (velha universidade) is een van de oudste universiteiten van de wereld en de oudste universiteit van Portugal. De instelling werd op 1 maart 1290, kort na de stichting van Portugal, opgericht door koning Dionysius en heeft sindsdien onafgebroken bestaan. Vandaag de dag studeren er ruim 20.000 studenten aan de UC, verdeeld over acht faculteiten. Een van de mooiste schatten die de universiteit met zich meebrengt is de oude bibliotheek, gebouwd begin 1700. Het is een prachtig voorbeeld van de barokstijl. Er worden nog ongeveer 300.000 boeken, allen daterend van vóór 1800, bewaard. De bibliotheek is openbaar en dus door iedereen te bezoeken.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Portugal bekijken.

  Vervoer

  Coimbra is per vliegtuig niet gemakkelijk te bereiken, omdat de stad niet over een eigen luchthaven beschikt. De makkelijkste manier om Coimbra te bereiken is door een vlucht naar Porto of Lissabon te boeken. Vanuit hier kun je per trein, bus of huurauto naar Coimbra reizen. De hogesnelheidstrein die rijdt tussen Lissabon en Porto, gaat via Coimbra en Aveiro. Coimbra had vroeger een tramnet maar dat is vervangen door een netwerk van trolleybussen. Net zoals in de rest van Portugal heeft de stad een goed en uitgebreid busnetwerk.

  Geschiedenis

  Coimbra is gesticht door de Romeinen als een nederzetting die destijds de naam Aeminium droeg. Uit deze periode kun je nog een aquaduct en cryptoporticus, een fundament voor een forum, bewonderen. De nabijgelegen nederzetting Coímbriga werd door de Sueben binnengevallen, waarna Aeminium de naam en de bisschopszetel van de nederzetting overnam. Zo is de huidige naam Coimbra ontstaan. In het verleden was Coimbra een belangrijke en machtige stad, waardoor het een rijke geschiedenis heeft. In de Middeleeuwen werd de stad zelfs door de eerste Portugese koning tot hoofdstad van Portugal benoemd, waardoor er nog veel historische overblijfselen te bewonderen zijn. Voor iets meer dan honderd jaar heeft Coimbra gediend als hoofdstad. De welbekende oude universiteit van Coimbra werd in het jaar 1290 opgericht. In eerste instantie werd de universiteit in Lissabon opgericht, maar 18 jaar later werd het bouwwerk naar Coimbra verplaatst.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Ontvang gratis een reischeque
   Flexibele voorwaarden
   ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  1Bekijk onze reizen naar Coimbra