Portalegre

Kasteel Marvao in Portalegre, Portugal
Kasteel Marvao in Portalegre, Portugal

Portalegre is een stad en gemeente in het oosten van Portugal, in het gelijknamige district Portalegre, wat tegen de Spaanse grens aan ligt. De voormalige zijde-, textiel- en wandkleden industriestad heeft een oude stadskern. Zo vind je er er veel barokarchitectuur uit de renaissancetijd. Een bezoek aan het Mosteiro klooster en Sé kathedraal is absoluut de moeite waard. Je kunt er ook een bezoek brengen aan de wandkleden fabriek die heden ten dage nog steeds in gebruik is. In het tapijtmuseum vind je prachtige, wisselende exposities. Zomers vind je elke donderdag in de kloostertuin een muzikaal programma met vrolijke Portugese muziek. De omgeving bestaat uit een ruig berglandschap en leent zich uitstekend voor een wandeltocht. Vanaf de hoogste toppen heb je een wijds uitzicht over de omgeving waar je hier en daar een kleine witte dorpjes vindt. Verhongeren doe je in Portalegre niet, er zijn restaurants in overvloed waar je heerlijk kan lunchen of dineren. De prijzen voor een maaltijd zijn ook nog eens schappelijk.

Patricia 'Wil je op vakantie naar deze bestemming? Vraag dan een gratis reisvoorstel aan en ik help je graag!', Patricia - reisexpert Algarve gratis reisvoorstel >>

Landkaart Portalegre
Plaatsen in de buurt van Portalegre (Portugal) :
 • Castelo Branco (59 km)
 • Évora (91 km)
 • Coimbra (132 km)
 • Guarda (139 km)
 • Nazaré (145 km)
 • Viseu (157 km)
 • Lissabon (162 km)
 • Sintra (178 km)
 • Aveiro (182 km)
 • Sines (194 km)
 • Ervaringen

  op 17 november 2017 plaats: Portalegre, reisperiode: juli 2017

  Portugal, wat een diversiteit aan landschappen, kurk -eiken , olijfbomen, wijnstreek rond de Douro, Eucalyptus, serra de marmede, echt mooi. De mensen op het platte land zijn veelal arm maar ozo vriendelijk, trots en enorm gastvrij. Een heel fijn land, aangenaam klimaat en heerlijke frango's !! Zo blij dat ik weer met de kerst dit jaar 2 weken van dit alles mag genieten. Op zoek naar een klein huisje om nog heel vaak naar toe te gaan !! WE LOVE IT.

  • Algemeen 9
  • Cultuur 6
  • Restaurants 7
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 10
  • Ligging 10

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Portalegre

  Casa Museu José Régio (Portalegre)

  In Casa Museu José Régio woonde de beroemde schrijver José Maria dos Reis Pereira (pseudoniem José Régio) maar liefst 34 jaar. Naast schrijver was bij leraar, dichter, verzamelaar, toneelschrijver en criticus. Hij was hoogleraar Portugees bij de toenmalige Nationale Portalegre High School (nu Secondary School Mouzinho da Silveira), van 1928 tot 1967. Een van zijn bekendste gedichten is de 'toada van Portalegre', waar Casa Museu José Régio in vermeld wordt.

  Klooster Convento de São Bernardo (Portalegre)

  Klooster Convento de São Bernardo
  Klooster Convento de São Bernardo
  Kaart met locatie Klooster Convento de São Bernardo

  Het vrouwenklooster van de Orde van Sint Bernardus, toegewijd aan Nossa Senhora da Conceição, werd in 1518 gesticht op initiatief van de bisschop van Guarda, D. Jorge de Melo. In 1910 werd het klooster aangepast als kazerne en in de jaren '60 werd de kerk ingericht als gemeentelijk museum. De oude kloosterlijke dependances worden tegenwoordig gebruikt als praktijkschool van de Guarda Nacional Republicana, maar de kerk is behouden gebleven en toegankelijk voor het publiek.

  Wandkledenfabriek (Portalegre)

  De textiel-, zijde- en wandkledenindustrie zorgden in de 16e en 17e voor welvaart in Portalegre. Nog steeds zie je in de hoofdstraat van Portalegre herenhuizen in renaissance- en barokstijl uit die tijd. Er is tevens een werkende wandkledenfabriek die je, op afspraak, kunt bezoeken in het voormalige Jezuïtenklooster Rossio. Het is een klein atelier waar 10 kleden tegelijk gemaakt kunnen worden.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Portugal bekijken.

  Vervoer

  Het openbaar vervoer in Portugal is goed maar niet regelmatig. Verblijf je in Lissabon en wil je naar Portalegre dan rijdt er een bus om 17:00 uur en 18:00 uur. De trein gaat 2 maal per dag heen en terug. Ga je naar Castelo de Vide? Dan rijdt er 3 keer per dag een bus. Het kost wel wat tijd, je doet er namelijk 3 uur over.

  Geschiedenis

  Tijdens de Romeinse bezetting werd de stad gedoopt als "Amoea". In de eeuwen na het stichten van de stad heeft het veel militaire overnames en bezettingen door verschillende legers gekend.
  In de 16e eeuw kreeg de tapijtindustrie grip op de stad waarna in de 17e eeuw de zijde industrie ook zijn intrede deed. Nog steeds is deze nijverheid belangrijk voor de stad. Ook is de kurk - en houtindustrie voor de stad belangrijk.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Portalegre