Gratis reisvoorstel aanvragen

Lissabon

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Lissabon (Portugal)
Periode: juni 2006
Vervoer: Vliegtuig
Accommodatie: Hotel

Foto van deze vakantie

Alweer 20 jaar geleden maakten wij voor het eerst kennis met Lissabon, de hoofdstad van Portugal, en wij zijn er gelijk van gaan houden. Daarvoor waren wij al wel in Portugal geweest maar aan de Algarve maar in Lissabon krijg je echt het gevoel er met open armen te worden ontvangen. Sinds 1986 zijn wij meerdere malen in de havenstad op vakantie geweest, en iedere keer voelt het als thuiskomen, ook al spreken wij geen woord Portugees.

Lissabon kenmerkt zich door Barrio Alto, de bovenstad en Baixa, de benedenstad. In beide gedeelten vind je gezellige bars en mooie winkels. In dit gedeelte van Lissabon is de Fado-muziek geboren. In de stad vind je veel terrasjes met vrolijk mozaïekplaveisel en diverse beelden. Op Rossio, een groot plein i/h centrum komen lotenverkopers, schoenpoetsers, handelaren en muzikanten hun diensten en producten verkopen. Vanaf Rossio kun je via verschillende winkelstraten lopend naar de Taag (Rio de Tejo). Vanaf hier kun je met een veerboot naar de overkant van de rivier varen.

Wil je naar de boven- of benedenstad dan kun lopend gaan via de trappen. Maar het meest bijzondere is om met een van elavadores (kabeltrams) te gaan. De dalende tramwagen trekt de stijgende tramwagen omhoog. Een leerling van Gustav Eiffel heeft de 'Elevador de Santa Justa' ontworpen, dit is heuse lift en geen kabeltram. Met deze lift ga je 30 m omhoog en kom je uit in de wijk Chiado. Een leuke ervaring!

De volkswijk Alfama ook een oud gedeelte van de stad. In deze wijk vind je een prachtig labyrint van hoekige trappen en smalle steegjes met scheefgezakte huizen. In deze huizen bevinden zich restaurantjes, kleine bars en winkeltjes.

Naast de oude wijken met zijn mooie straatjes heeft de stad ook veel interessante bezienswaardigheden. De Torre de Belêm is een middeleeuwse burcht die boven de Taag uitsteekt. De burcht stamt uit de tijd van de Portugese ontdekkingreizigers. Padrão dos Descobrimentos is een wit monument dichtbij Torre de Belêm. Maar ook Cristo Rei, het enorme Christusbeeld is een van de blikvangers van de stad. Het beeld ontvangt iedereen met open armen. De Ponte 25 de Avril is ok zo`n blikvanger. Deze brug lijkt veel op de Golden Gate Bridge in San Francisco. Maar ook de vele musea en parken mogen niet overgeslagen worden. Op zaterdag kun je naar de 'markt v/d dievegge' in Feira da Ladra. Hier kun je heerlijk rondstruinen. Tram 28 brengt je erheen. Als je uitgekeken bent op de markt kun je bij Restaurante Kome Ká even tot rust komen en een heerlijk hapje eten. Dit restaurant bevindt zich in de Rua das Escolas Gerais op nummer 57 A. Vanaf de markt loop je na ongeveer 600 meter naar beneden, en in de bocht naar rechts zit het. De eigenaren zijn Fatima en Fatima`s moeder maar op drukke dagen komt ook oma te hulp schieten. De keuken is prima, de wijn lekker en de bediening uitstekend.

In 2006 hadden we het geluk om met het 'Fado-festival' in de stad te zijn. Het begon al met Fado in tram 28, echt uniek om mee te maken. Er heerste een geweldige sfeer, met prachtige zang en veel emoties van de oudere inwoners v/d stad. Wij hebben tevens een concert van Dulce Pontes bijgewoond op de binnenplaats van São Jorge, een mooi kasteel.

Als je een bezoek brengt aan de stad neem dan eens een glaasje 'ginjinha' een morellenlikeur. Bestel hem met kers en drink ginjinha het in één keer leeg. De kers spuug je vervolgens uit op straat en zo ben je echt één van hen. Makkelijker kan het niet.

Wij zijn echt van Lissabon en vooral de Fado muziek gaan houden terwijl wij dus geen Portugees spreken. Toen de Portugese Fado-zangeres Amalia Rodriques overleed heeft dat ons erg aangegrepen, daarom zijn wij naar de musical gegaan die over haar leven is gaat. Ook al verstonden we er niets van, de emotie voelde we zeker. Uiteraard zijn wij ook naar haar huis geweest, dit is tegenwoordig net een bedevaartsoord. Haar graf bevindt zich in de Igreja de Santa Engrácia Panteão Nacional.

Ieder jaar gaan wij een paar dagen naar deze stad, heerlijk struinen door de leuke straatjes en luisteren naar de prachtige Fado-muziek in een van de vele restaurants in de stad. Laat je vooral niet door je hotel ergens heen brengen waar Fado wordt gezongen. Vaak zijn dit commerciële restaurants, waar je niet de 'echte' Fado hoort en waar je wel veel voor betaald. Ga zelf op zoek naar een echt Fado-restaurant. Wij kunnen in ieder geval Restaurante Típico de Fado 'Canto do Camões aanraden, gelegen in de wijk Barrio Alto. Hier wordt al ruim 10 jaar de echte, authentieke Fado vertolkt door Alzira Canede, José Luis en Idalia Maria. Gabriel en Maya zijn de eigenaars en maken goed eten en de Fado is er traditioneel, de perfecte combinatie dus. In Barrio Alto vind je kleine steegjes waar achter de houten deuren muziek klinkt.

Heb je interesse in een reis naar Portugal? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Portugal, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen