150 jaar wintertoerisme in Zwitserland

De ski-uitrusting in 1907
De ski-uitrusting in 1907

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!


De grondsteen voor het wintertoerisme werd volgens de legende in Zwitserland gelegd. Het begon ooit allemaal in 1864, toen een groepje Britse zomertoeristen uitgedaagd werden door een hotelier uit St. Moritz. De hemel op aarde werd ze beloofd als ze terugkwamen in de winter. En dat deden ze, waarmee de wintervakantie in de Alpen geboren was.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Johannes Badrutt

Johannes Badrutt was een hotelier in St. Moritz. Eind september 1864 zat Johannes op een avond samen met een paar Engelse gasten voor de open haard. De whisky vloeide rijkelijk en er volgden vele interessante gesprekken. Zo kwam Johannes Badrutt op het idee om zijn gasten uit te nodigen om in de winter terug te komen. Het klimaat zou dan namelijk mild en zonnig zijn. Je zou zelfs in een hemd buiten kunnen zitten in de zon. Indien hij geen gelijk had, zou hij de reis van de Engelsen vergoeden. De Engelsen hielden wel van een gokje en gingen de weddenschap daarom aan. Per paardenkoets kwamen ze in december weer terug onder een stralende blauwe hemel. Ze waren er niet meer weg te slaan en bleven maar liefst tot en met de paasdagen. Uitgerust en wel keerden ze terug naar Engeland. Dit is hoe het volgens de legende is gegaan, al is het nooit helemaal zeker geweest of het ook echt Badrutt was die 150 jaar geleden het wintertoerisme heeft uitgevonden.

Johannes Badrutt
Johannes BadruttDavos

Of het verhaal dus helemaal zo gegaan is, weet men niet zeker. Wat wel zeker is, is dat er rond die tijd iets ontstond dat nooit meer weg zou gaan. Ook in het plaatsje Davos (Graubünden) gebeurde namelijk iets opmerkelijks in de winter van 1865. Davos was een bekend zomer kuurkoord. In de winter kwamen twee verzwakte patiënten uit Duitsland aan in Davos. Ze hadden hun laatste hoop gevestigd op de hoogtelucht van Davos. Ze kregen een warme kamer in Hotel Strela en begonnen tot verbazing van de bewoners direct aan hun kuur. Dit bleek succesvol en de heren voelden zich snel weer fit genoeg. Schaatsen op het meer van Davos was de eerste winterse activiteit die ze ondernamen, waarmee het de eerste wintergasten waren geworden.

Hockey Club Davos opende in 1956
Hockey Club Davos opende in 1956
Vraag gratis een offerte aan

Two seasons in Switserland

IJssporten waren voornamelijk populair in de beginjaren van het wintertoerisme. De Engelsen waren degenen die het wintertoerisme op gang brachten. Naast dat ze de omgeving zo mooi vonden, hadden ze ook de gekste ideeën om zich te vermaken. Zo ontstond ijssleeën, sneeuwschopduwen, eierblazen, gymkhanas en allerlei andere behendigheidsspelletjes. Daarop volgde sporten zoals we ze nu kennen, namelijk curling, kunstschaatsen, ijshockey en bobsleeën. De eerste schaatsclub ontstond in 1870 in Davos en twee jaar later werd in St. Mortiz de eerste kunstijsbaan geopend. Zo'n twintig jaar later bleef echter pas het eerste hotel gedurende de winter open in Graubünden, namelijk Hotel Baer in Grindelwald (1888/1889). Het wintertoerisme was eigenlijk pas definitief populair toen een Engelse reisgids 'Two seasons in Switserland' aanprees, naar aanleiding van de opening van de eerste bobsleebaan in 1904, van St. Moritz naar Celerina.

Het alpineskiën was geboren

Volgens geschriften zou de Zwitser Johann Josef Imseng in 1849 al op de eerste ski's hebben gestaan. Van Saas-Fee skiede hij naar Saas-Grund. Het duurde echter nog ruim een halve eeuw voordat de skisport doorbrak. Daarvoor was de wintersport voornamelijk voorbehouden aan de elite. Dit veranderde toen het skiën populair werd. De eerste skiwedstrijd in de Alpen vond plaats in 1911. Het werd steeds populairder en daarmee openden eind jaren '20 de eerste skischolen in St. Moritz en Zermatt. In Davos opende zelfs de eerste sleeplift in 1934, om de mensen naar de hooggelegen plekken te brengen. De eerste ontkoppelbare stoeltjeslift in Flims (1945) volgde.

Skiën in Arosa
Skiën in Arosa


Met de komst van de eerste skiliften en pisten in de jaren '60 en '70 volgde pas een echte groei. De reden hiervoor was dat veel skigebieden werden ontsloten van de klassieke bestemmingen. Dankzij de liften en de pistes werd het gebied toegankelijk voor het grote publiek. Wintersport werd razend populair.

Wintersport van nu

De natuur, de unieke bergwereld, vele meren, gletsjers en skifliten maken Zwitserland een unieke bestemming voor het wintertoerisme. Er is hieraan ook niets veranderd sinds het idee van Johannes Badrutt 150 jaar geleden. Er zijn vele manieren van wintersport bijgekomen sinds die tijd, denk maar aan langlaufen en snowboarden. Als je de Zwitserse bergen nu bezoekt, zal je versteld staan van de manier waarop je naar de wintersportgebieden wordt vervoerd. Alle transportsystemen zijn kwalitatief erg hoogstaand en bovendien zeer innovatief. Het sluit allemaal naadloos op elkaar aan. Er zijn bijna 1.800 kabelbanen, skiliften en bergtreinen te vinden die iedere winter en zomer weer mensen naar de prachtige bergen van Zwitserland brengen.

Het skiën van tegenwoordig
Het skiën van tegenwoordig


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

7,0

Gerelateerde artikelen