Autobaanvignet Zwitserland

Autobaan in Zwitserland
Autobaan in Zwitserland

Ons advies voor 2016: koop het vignet in de grensstreken van de omringende landen. Zo'n 50 km voor de grens bieden de grotere tankstations de vignetten aan voor rond de 40 euro.

Als je met de auto naar Zwitserland op vakantie gaat, is de aanschaf van een autobaanvignet verplicht. Dit is een tolsticker die je op de ruit van je auto plakt. Door het aanschaffen van een vignet betaal je automatisch tol voor de snelwegen. Bij het gebruik van een autobaanvignet spelen enkele factoren een rol, zoals verschillende tarieven en het goed bevestigen van het vignet.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het autobaanvignet

Met een autobaanvignet mag je op alle nationale snelwegen van Zwitserland rijden. Zwitserse huurauto's beschikken al over een vignet, hiervoor hoef je het vignet dus niet apart aan te schaffen. Voor motorrijders, aanhangwagens en caravans is een autobaanvignet ook verplicht. Een autobaanvignet is een kalenderjaar geldig met inbegrip van de maand december ervoor en de maand januari erna. Vignetten die in 2016 zijn gekocht, zijn dus geldig van 01-12-15 tot en met 31-01-17. Als je vignet is beschadigd, is deze niet meer geldig en zul je een nieuwe moeten aanschaffen. Het vignet is overal geldig in Zwitserland, met uitzondering van de Grote-Sint-Bernardtunnel. Hier moet je aparte tolheffingen voor betalen.

Tarieven

Je kunt ervoor kiezen om het vignet in Nederland, aan de Zwitserse grens of in de omringende landen te kopen. Vanaf 50 km voor de grens met Zwitserland kun je bij de grotere tankstations in Duitsland ook de vignetten kopen. In Nederland is het autobaanvignet verkrijgbaar voor ongeveer €39 exclusief verzend- en administratiekosten. In Zwitserland kost een vignet CHF 40. Je kunt betalen in franken of in euro's, maar het wisselgeld krijg je in franken terug tegen een ongunstige koers. Met een creditcard betalen is daarom handiger. De genoemde tarieven gelden voor 2016 en voor voertuigen onder de 3.500 kg. Voor zwaardere voertuigen gelden andere tarieven. De prijs van een autobaanvignet is de afgelopen jaren flink gestegen. Vraag gratis een offerte aan

Bevestigen vignet

Het is belangrijk dat je vignet goed zichtbaar is. Zo is het makkelijk te controleren bij de grenscontrole of je een vignet hebt aangeschaft. Bij een auto moet het vignet op de linkerzijde van de binnenkant van de ruit worden geplakt. Op de motor plak je het vignet op de tank, kuip of het windscherm. Voor een aanhangwagen gelden andere regels. Omdat het niet snel te zien is of er een vignet op een aanhangwagen is bevestigd, moet je deze binnenin aan de linkerkant van de aanhangwagen plakken. Als je gecontroleerd wordt, moet je dit vignet laten zien. Bij het vignet zit een handleiding met instructies over hoe je het vignet goed moet vastplakken. Volg deze instructies goed op en gebruik geen tape of plakband o.i.d.

Snelweg van Zwitserland
Snelweg van Zwitserland

Boetes

Het is belangrijk dat je alle instructies opvolgt en het vignet juist bevestigt. Als je het vignet namelijk niet juist bevestigt, krijg je een boete. Dit doet de douane om fraude en het doorverkopen van vignetten te voorkomen. Er zit een speciaal teken in het vignet, waarmee de douane kan controleren of het vignet al eens gebruikt is. Mocht je een boete krijgen, moet je behalve de boete ook nog eens de aanschafprijs van een nieuw vignet betalen. Als je op een tolweg zonder (juist bevestigd) autobaanvignet rijdt, riskeer je een boete van 200 CHF. Dit is exclusief de 40 CHF die je betaald voor een nieuw autobaanvignet. Als je auto ruitschade oploopt en het vignet beschadigd wordt, neem dan contact op met je verzekering. Als je je verzekering het vignet niet dekt, kun je contact opnemen met de Zwitserse douane voor een nieuw vignet. Zij kunnen je dan meer informatie geven over de procedure om een nieuw vignet te krijgen.

Verkrijgbaarheid

Om zo goed mogelijk voorbereid op vakantie te gaan, kun je het autobaanvignet het beste in Nederland kopen. Dit scheelt je tijd en geld: je hoeft niet te wachten bij de grensovergang en het vignet is goedkoper in Nederland dan in Zwitserland. In Nederland is het vignet alleen online verkrijgbaar bij de ANWB en Swiss Railways.  In Zwitserland kun je het vignet kopen bij postkantoren en tankstations bij de grensovergang. Houd er rekening mee dat ze hier geen muntgeld aannemen. Ook online kun je het vignet kopen bij Car-go.

Denk er dus aan om een autobaanvignet aan te schaffen als je met de auto naar Zwitserland op vakantie gaat. Zolang je een autobaanvignet koopt en je aan de regels houdt, kun je onbezorgd over de nationale snelwegen van Zwitserland rijden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

10 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,6

Gerelateerde artikelen