Zwitserse tuinen

Bloem in botanische tuin
Bloem in botanische tuin

Zwitserse tuinen, zul je denken... Zwitserland is toch één grote natuurtuin?! Ondanks dat daar een kern van waarheid in zit omdat je in de bergen en langs de alpenweide al veel moois kunt ontdekken wil ik met dit artikel laten zien dat Zwitserland ook beschikt over prachtig aangelegde tuinen, verdeeld over het hele land. De geografische en klimatologische omstandigheden zijn bepalend voor de flora in Zwitserland. Het land is daardoor in drie grote landschapsgebieden te verdelen: de heuvelachtige, bosrijke Jura in het westen, het relatief vlakke Mittelland in het noorden en de Alpen. In ieder gebied zijn prachtig aangelegde tuinen te vinden.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Botanische tuinen

In de grote steden als Lausanne en Zürich zijn de botanische tuinen meestal verbonden met de universiteit van die stad. Op de site van de universiteit van Basel vind je een compleet overzicht. De idyllisch gelegen botanische tuin op een van de eilanden van Brissago in het Lago Maggiore wil ik extra toelichten. De botanische tuin is met de boot bereikbaar vanuit Locarno en Ascona. Je vindt hier een oase van rust in een mediterraan klimaat, waar subtropische planten het uitstekend doen. In deze botanische tuin zijn planten verzameld uit de subtropen van Azië, het Middellandse-Zeegebied, Noord- en Zuid-Amerika, Zuid-Afrika en Oceanië.

Alpentuinen

In een alpentuin kun je ontdekken hoe planten in berggebieden overleven. Een van de bekendste alpentuinen van Zwitserland is die op de Schynige Platte in het Berner Oberland. In de zomer kun je hier met een tandradbaantje naartoe. In deze alpentuin zijn honderden verschillende plantensoorten te bezichtigen. De alpentuin Rambertia op Rochers-de-Naye vlakbij Montreux is ook per tandradbaan te bereiken. Vanuit deze alpentuin heb je een geweldig uitzicht op het Meer van Genève en de omringende bergen en er zijn nog meer verschillende plantensoorten te vinden. Even verderop in het alpengebied van het Meer van Genève is de alpentuin La Thomasia. Hier vind je inheemse alpenplanten en planten uit berggebieden op andere continenten. Op het Aletschplateau in het gebied Wallis ligt het steunpunt ProNatura Aletsch van de Zwitserse Bond voor natuurbescherming. Hier kun je van alles leren over de natuur en het belevenispad door de alpentuin volgen. Vraag gratis een offerte aan

Kruidentuinen

Wie kent ze niet, de Zwitserse kruidenbonbons van Ricola? Zwitserland kent inmiddels al 6 Ricola-kruidentuinen, van Zermatt in het Wallis tot Pontresina in Graubünden. Op zoek naar nostalgie? Breg eens een bezoek aan het Zwitserse openluchtmuseum Ballenberg, hier vind je een (medicinale) kruidentuin tussen de eeuwenoude boerderijen. Diverse vakantieplaatsen organiseren in het zomerseizoen kruiden-, en bloemenwandelingen, zoals o.a. in Beatenberg en in het UNESCO biosfeerreservaat Entlebuch. Er worden zelfs vakantieweken rond dit thema aangeboden, zoals rond Bettmeralp op het autovrije Aletschplateau, waar je eind juni op pad gaat met kruidenvrouw Lisa Engler.

Onverwachte pracht

De Ermitage in Arlesheim ligt op slechts enkele kilometers van Basel. Deze tuin werd al in 1785 aangelegd en heeft een unieke Engelse uitstraling. Dat zou je absoluut niet verwachten in Zwitserland, maar met zijn 40 hectare is dit een van de belangrijkste historische landschapstuinen van het hele land. In de botanische tuin aan het Lago Maggiore, Parco Botanico vind je de beroemde camelia`s, die vooral in de maanden april en mei in volle bloei staan. In Morges bij Lausanne vind jaarlijks het Tulpenfestival plaats van eind maart tot half mei. De oever van het Meer van Genève is het decor voor prachtige muzikale evenementen. Van juli tot oktober is hier de promenade langs het meer omzoomd met dahlia’s.

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen