Blauwe meren en hoge bergen in Zwitserland

Vierwoudstrekenmeer in Zwitserland
Vierwoudstrekenmeer in Zwitserland

Voor het eerst naar Zwitserland, wat staat je dan te wachten?! Kun jij opnoemen waar wat typisch Zwitsers is? Of waar je het eerste aan denkt als je het over Zwitserland hebt? Ik kom niet verder dan skiën, horloges, raclette en hun bankenstelsel. Dus ik ga, op uitnodiging van het verkeersbureau, zelf maar eens een kijkje nemen om het 'Zwitsers gevoel' te ervaren. Ik ga ontdekken hoe goed het nationale treinsysteem is en wat er te beleven valt in de steden Luzern, Montreux, Locarno en Zürich.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het land van de blauwe meren en hoge bergen

Het eerste wat mij opvalt op de luchthaven in Zürich is dat het er erg schoon is. En later blijkt dit niet alleen op de luchthaven het geval. Ik heb ze zelf met stoffer en blik de straat zien vegen... Mijn eerste treinervaring is trouwens uitstekend, je loopt vanaf de aankomsthal van de luchthaven zo het treinstation in en de treinen zijn erg schoon. Na een klein uurtje arriveren we in Luzern waar we een stadstour krijgen. Aangezien ik de avond voor vertrek een feestje had en uiteindelijk maar 4 uur heb geslapen kan ik me absoluut niet concentreren op het verhaal over de geschiedenis van de stad. Ik ga maar aan de slag met mijn fotocamera, zo valt het niet zo op dat ik het verhaal niet mee krijg... Wat overigens wel is blijven hangen is dat Luzern de stad van de vele festivals is.

Toegevoegde waarde

De eerste avond eten we rösti met kalfsvlees, iets typisch Zwitsers. Ja, ik heb iets gevonden wat ik in eerste instantie niet kon verzinnen. Maar voor de rest is het mij nog onduidelijk wat voor een toegevoegde waarde het land Zwitserland heeft. Het Duits-sprekende gedeelte had net zo goed bij Duitsland kunnen horen, Frans-sprekende gedeelte bij Frankrijk en het Italiaans-sprekende gedeelte bij Italië. Buiten raclette, fondue en rösti hebben ze geen unieke keuken en een eigen taal missen ze dus ook. Alle 26 kantons kent zijn eigen grondwet, parlement en regering. Officieel heeft Zwitserland niet eens een hoofdstad, Bern is namelijk eigenlijk een Bondsstad ofwel facto hoofdstad.
Vraag gratis een offerte aan

Unieke kenmerken

Maar de volgende dagen maak ik kennis met het landschap, de punctualiteit, schoonheid en vriendelijkheid van het land. De blauwe meren en hoge bergen, wat een prachtig gezicht. De treinen rijden stipt op tijd en alles wordt goed schoongemaakt. Ondanks dat de treinsporen niet overal even breed zijn wordt er goed samengewerkt zodat er op het hele traject op tijd wordt gereden. In de stad Montreux is het er zo veilig dat mensen als Michael Schumacher hier graag (ongestoord) wonen. De Zwitsers die ik heb meegemaakt zijn vriendelijk en kunnen snel schakelen (vooral wat betreft taalgebruik) maar bovenal kunnen ze zich goed aanpassen aan hun omgeving en samen werken met anderen. En misschien is dat wel de kracht van het land. Want zoals ze zelf zeggen verkoopt het land zichzelf, vele toeristen komen en gaan omdat ze minstens 1x in hun leven in Zwitserland willen zijn geweest. En met zo`n sterk 'merk' hoef je toch geen unieke keuken, taal of gewoontes te hebben.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen