Top 10 musea in Zwitserland

Château de Chillon, Montreux
Château de Chillon, Montreux

In Zwitserland bevinden zich maar liefst meer dan 1000 musea. Ieder jaar worden deze musea bezocht door bijna 20 miljoen bezoekers. Reden genoeg dus om een overzicht te geven van de meest bezochte musea. Het Verkeersmuseum in Luzern trekt al vele jaren de meeste bezoekers, maar deze plaats moet het soms afstaan aan het Kunstmuseum in Basel, vooral als hier een bijzondere tentoonstelling is.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Reisgraag.nl heeft de 10 best bezochte musea op een rij gezet;

Kunstmuseum Basel
Verkehrshaus der Schweiz, Luzern
Museum voor Moderne Kunst Fondation Beyeler in Riehen (bij Basel)
Schweizerisches Freilichtmuseum für ländliche Kultur Ballenberg (Zwitsers Openluchtmuseum)
Château de Chillon, Montreux
Fondation Pierre Gianadda, Martigny
Swiss Science Center Technorama, Winterthur
Museo del cioccolato (chocolademuseum), Caslano (bij Lugano)
Kunsthaus Zürich
d'Histoire naturelle Genève (natuurhistorisch museum)

Kunstmuseum Basel

Het Kunstmuseum in Basel is verdeeld in twee afdelingen; de Galerie, met werken van oude meesters en kunst uit de 19e en 20e eeuw en het Kupferstichkabinett met aquarellen, tekeningen en grafische werken. De basis voor het museum werd gelegd in 1661 toen de stad de kunstverzameling Amerbach-Kabinett aankocht. In 1823 werd de collectie uitgebreid met de privé-collectie van Museum Faesch. In 1936 nam het museum zijn intrek in het huidige pand aan de Sankt Alban-Graben. Dit gebouw werd ontworpen door de architecten Paul Bonatz en Rudolf Christ. Vraag gratis een offerte aan

Verkehrshaus der Schweiz, Luzern

Het Verkehrshaus der Schweiz ofwel Verkeersmuseum in Luzern is vooral geschikt voor gezinnen met kinderen. Op 40.000 m² tentoonstellingsoppervlak bevinden zich meer dan 3000 voorwerpen, die te maken hebben met mobiliteit en verkeer. Het museum heeft veel interactieve attracties waar kinderen aan deel kunnen nemen zoals het beleven van een autocrash of het maken van een televisieopname. In de Gotthardtunnelshow rijd je de berg in en beleef je de aanleg van de tunnel rond 1875. Je kunt er tevens een rondleiding krijgen waarbij je kennis maakt met de geschiedenis van de boot, auto, trein en vliegtuig.

Museum voor Moderne Kunst Fondation Beyeler, Riehen

Fondation Beyeler werd in oktober 1997 geopend en bevindt zich in vlakbij Basel in het plaatsje Riehen. Dit museum voor moderne kunt is gevestigd in een gebouw wat werd ontworpen door Renzo Piano, een Italiaanse architect. De collectie is afkomstig van Ernst en Hildy Beyeler. Gedurende 50 jaar legden dit echtpaar een kunstcollectie aan met interessante werken van moderne meesters zoals Monet, Picasso Cézanne en Van Gogh.

Zwitsers Openluchtmuseum in Hofstetten

Het Schweizerisches Freilichtmuseum für ländliche Kultur Ballenberg ofwel Zwitsers Openluchtmuseum in Hofstetten van half april tot eind oktober geopend. Het park ligt vlakbij Brienz vlakbij aan de Brienzersee in het Berner Oberland. Er zijn meer dan 100 originele en vaak eeuwenoude huizen en boerderijen uit alle streken van Zwitserland te zien, deze zijn van hun herkomstplek overgebracht naar het parkachtige landschap van het museum en daar weer opgebouwd. Je maakt hier kennis met de oude ambachten en smakelijke specialiteiten uit Zwitserland. Ook alle oorspronkelijke Zwitserse fauna is er te vinden zoals schapen, paarden, koeien, konijnen en varkens. Daarnaast zijn er een aantal karakteristieke huizen te vinden.

Château de Chillon, Montreux

Het meest bezocht kasteel van Zwitserland Château de Chillon in Montreux is zeker een bezoek waard. Er wordt gezegd dat kasteel Chillon het meest geschilderde kasteel van de wereld is. En terecht, het is een prachtig kasteel aan de buitenkant maar zeker ook van binnen. Kasteel Chillon is gebouwd door Pieter II van Savoye in 1260. De familie Savoye was in het bezit van het hele gebied van Noord-Italië tot en met wat nu het Frans-Zwitserse gedeelte is. In dit gebied stonden 24 kastelen waarvan de familie eigenaar was.

Fondation Pierre Gianadda in Martigny

Toen Léonard Gianadda in 1976 een huis liet bouwen vond hij op dit terrein de resten van een tempel uit de romeinse tijd. Exact op de plek waar de resten van deze tempel werden opgegraven, liet hij het moderne museum neerzetten, geheel naar eigen ontwerp. Doordat zijn broer Pierre in hetzelfde jaar omkwam besloot Léonard ter herinnering aan hem de Fondation op te richten. Fondation Pierre Gianadda is inmiddels een groot particulier museum met aangrenzende expositieruimte. Minstens 2x per jaar, organiseert de Fondation een expositie met werken uit musea en privé-collecties van over de hele wereld.

Swiss Science Center Technorama in Winterthur

Het Technorama in Winterthur is een uniek didactisch wetenschapscentrum met meer dan 500 experimentele stands. Als bezoeker neem je actief en spelenderwijs deel aan experimenten die techniek, fysica, technokunst en waarneming tot onderwerp hebben. Experimenteren, aanraken, oplossingen zoeken, initiatief nemen en de mouwen opstropen is in dit museum zeer gewenst. Er zijn verschillende demonstraties die fenomenen illustreren zoals het gat in de ozonlaag, gassen, bliksem, de laser en supergeleiders.

Alprose Museo del Cioccolato (chocolademuseum) in Caslano

In het chocolademuseum in Caslano maak je kennis met de geschiedenis van de chocola. Vanaf de eerste productie tot aan de verschillende smaken die er tegenwoordig bestaan. Direct toen Christopher Columbus de chocolade meenam van zijn ontdekkingsreizen in Midden-Amerika was het Europeaanse volk enthousiast over de smaak. Kinderen tot 12 jaar die altijd al eens zelf chocolade hebben willen maken, kunnen zich opgeven voor een 2 uur durende workshop in het museum.

Kunsthaus Zürich

Het Kunsthaus Zürich is een museum voor beeldende kunst in Zürich. De verzameling gaat terug tot 1794 en bestaat uit schilder- en beeldhouwkunst, grafische kunst en foto- en videokunst. Je vindt er werken van o.a. Claude Monet, Edvard Munch, Arnold Böcklin, Max Beckmann, Fernand Léger en Georg Baselitz.

d'Histoire naturelle Genève (natuurhistorisch museum)

d'Histoire naturelle Genève is het grootste natuurhistorische museum van Zwitserland en ligt aan de Route de Malagnou in Genève. Het museum heeft een oppervlakte van 8000 m2, verdeeld over vier verdiepingen. Je vindt er verschillende amfibieën, reptielen, zoogdieren, insecten en vogels van over de hele wereld. Ook leer je er van alles over mineralen en geologie in het algemeen en de geschiedenis van de mens.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen