Vakantie in Wallis

het kanton Wallis
het kanton Wallis

Zwitserland bestaat uit 26 kantons. Een hiervan is Wallis (of Valais). Wallis ligt in het zuidwesten van Zwitserland, aan de grens met Italië en Frankrijk. Het kanton is een van de drogere delen van Zwitserland en er valt dan ook een stuk minder regen dan in Nederland: de zomers zijn er warm, droog en zonnig. Wallis is waarschijnlijk vooral bekend door de Matterhorn, een berg van 4.478 meter hoog en door skiresorts zoals Verbier en Zermatt.

De hoofdstad van het kanton is Sion, waar ongeveer 32.000 mensen wonen. In het gehele kanton wonen rond de 313.000 mensen. In Wallis is er altijd wat te beleven. zo kun je er in de winter goed skiën, maar ook in de zomer is er de mogelijkheid om dit uit te voeren op verschillende gletsjers. Wandelen is ook een aanrader, vanaf de bergtoppen heb je prachtige uitzichten over de omgeving, maar er zijn ook wijngaarden die je kunt bezoeken. Wallis is namelijk de grootste wijnregio van Zwitserland. In dit artikel wordt besproken waarom een vakantie in Wallis een aanrader is.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Actieve vakantie

Voor de actievelingen is een vakantie naar Wallis perfect. Het kanton kent vele bergtoppen die hoger zijn dan 4.000 meter en bijna alle zomersporten kunnen hier wel beoefend worden. Zo kun je er deltavliegen, mountainbiken, kanovaren, raften, wandelen, klimmen en golfen. Kortom, voor ieder wat wils. Informeer wel van te voren of je veel of weinig ervaring nodig hebt voor de route die je wilt volgen.

Doordat er liften en treinen zijn gebouwd, hoeven de bergtoppen niet per se beklommen te worden. Zo kun je dus ook hoog boven zeeniveau mountainbiken, want de fiets mag gewoon mee in de gondel. Een populaire sport is 'via ferrata'. Dit is een 'ijzeren weg' waarbij je een route van staalkabels moet volgen. Deze zijn vastgezet aan de bergwand en je kunt je hieraan zekeren. Het is wel alleen bedoeld voor de waaghalzen onder ons.

Culinaire vakantie

Ook voor de culinaire hoogstandjes ben je in Wallis aan het juiste adres. In het kanton wordt gedaan aan 'raclette'. Hierbij wordt gesmolten kaas van een groot stuk afgeschraapt. Traditioneel wordt het gegeten met een glas wijn of kop thee, augurken, zilveruitjes en aardappelen.

Omdat Wallis veel zonuren heeft, is het uitgegroeid tot de grootste wijnregio van Zwitserland. Er groeien meer dan 50 verschillende soorten druiven op de hellingen. De hoogste wijngaard van Europa vind je in het dorpje Visperterminen en ligt op een hoogte van 1.150 meter. Er groeien niet alleen druiven, maar ook peren en abrikozen in het kanton. Hiervan wordt brandewijn gestookt: de typische 'abricotine' en 'williamine' van Wallis.

Iets wat ook typisch uit Wallis komt, is 'viande séchée'. Dit is gedroogd rundvlees dat volgens een methode uit de 14e eeuw wordt gedroogd. Er worden kruiden, zout en specerijen in gewreven en daarna hangt het minstens drie maanden te drogen in een schuur. Dit zijn lang niet alle gerechten die je in het kanton kunt vinden. Wil je ze allemaal leren kennen, dan is een bezoek zeker een must. Vraag gratis een offerte aan

Cultuurvakantie

Ben je tussen Maria-Lichtmis en Vastenavond in het Lötschental, dan moet je oppassen voor afschrikwekkende figuren, de Tschäggättä. In deze periode gaan mensen verkleed met angstaanjagende houten maskers 's nachts op pad om iedereen aan het schrikken te maken. Kijk dus niet raar op als je in die periode enge personen tegenkomt.

Carnaval wordt groots gevierd in het kanton. Zo zie je op carnavalszondag de 'empaillés', vogelverschrikkers die een juten zak dragen en een masker dragen en op Vette Dinsdag gaat iedereen naar de 'poutratse', vadertje winter, die op de brandstapel wordt verbrand, dit geeft het einde van de winter aan.

Een instrument dat veel wordt bespeeld en waarvoor zelfs wedstrijden worden gegeven, is de alpenhoorn. In Nendaz wordt elke zomer het Internationale Alpenhoornfestival gehouden. Hier nemen minstens 100 mensen aan deel, die in een alpenweide op een hoogte van 2.200 meter op hun houten instrumenten blazen.

Wil je alles te weten komen over het leven in Visperterminen, dan moet je echt het 'Wohnmuseum' daar bezoeken. Dit is gevestigd in een oud huis uit 1701 waar tot 1985 mensen in hebben gewoond. Je leert hier alles over het huishouden en de bewoners vertellen graag verhalen over die tijd.

Natuurvakantie

Natuur kent Wallis genoeg. Het landschap wordt vooral gekenmerkt door de alpen en grote hoogteverschillen, waardoor er verschillende klimaatzones zijn. In het kanton is het erg warm en droog met in de zomer temperaturen van boven de 30ºC. Maar bij Saas Fee en Zermatt zijn er ook vlakten waar je het hele jaar door wintersport kunt beoefenen. Wil je lekker ontspannen en van de natuur genieten, dan zijn de thermaalbaden in het stadje Leukerbad aan te raden.

In Wallis vind je het natuurpark Val d'Hérens waar je de aardpiramides van Euseigne kunt zien. Dit zijn steile torens met aarde waar rotsblokken op liggen. Verspreid over de vele alpenweides zie je het witte, stervormige bloemetje 'edelweiss', dat een beschermde status heeft gekregen. Ook alpenmarmotten leven in het gebied. Zij wonen op een hoogte tussen de 600 en 3.200 meter. Het dier houdt van zonlicht, waardoor er een grote kans is dat je er overdag een ziet. Andere dieren die van de hoogtes houden, zijn steenbokken en gemzen en ook vlinders komen er in groten getale voor.

Het kanton heeft verschillende dalen met allemaal hun eigen verhaal en kenmerken. Wil je hier alles over weten? Dan moet je echt een bezoek aan Wallis brengen.

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen