Huttentocht in Zwitserland

Wandelen in Zwitserland
Wandelen in Zwitserland

Zwitserland heeft 62.000 kilometer aan wandelpaden. De bewegwijzering en de wandelkaarten zijn perfect. Dit maakt Zwitserland tot het ultieme wandelvakantieland. Vrijwel iedere toerist maakt hier wel een of meer bergwandelingen, maar de echte avonturier gaat voor een heuse huttentocht in de Zwitserse Alpen en genieten van hun vele dalen, meren, passen en gletsjers.

Heb je weinig kennis van Zwitserland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

De huttentocht

Een huttentocht is een wandeltocht waarbij je een lang wandelparcours in etappes loopt. Je loopt steeds van berghut tot berghut. Aangekomen bij een hut kun je daar overnachten en de volgende dag verder gaan met je wandeling. Je kunt zelf je eigen tempo bepalen en langs hoeveel hutten je loopt op een dag. Een huttentocht is zwaar en is geschikt voor ervaren wandelaars.

De hutten

Bijna alle berghutten zijn eigendom van de Zwitserse Alpenclub SAC/CAS. Zij hebben 153 hutten met in totaal 9.200 slaapplaatsen. Van te voren reserveren wordt aangeraden, omdat een slaapplaats niet gegarandeerd kan worden. Overnachtingen kosten tussen de 20 en 40 frank per dag (€16-32). Verwacht niet te veel comfort in de hutten. Vaak slaap je in een grote slaapzaal en zijn er geen douches aanwezig.

Moeilijkheidsgraad

De SAC hanteert moeilijkheidsgraden om aan te geven hoe zwaar de wandeling is. De moeilijkheidsgraden lopen van T1 (makkelijk wandelen) tot T6 (moeilijke alpine tochten). Ook de bewegwijzering geeft de moeilijkheidsgraad aan. Er zijn bordjes met “Wanderweg”, “Bergwanderweg” en “Alpine Route”. Vraag gratis een offerte aan

Praktische tips

Essentieel als je een bergwandeling gaat maken zijn goede wandelschoenen. Hierdoor heb je meer grip, ze zijn vaak waterdicht en door de dikke zolen zijn scherpe stenen minder goed te voelen. Als je aan een huttentocht begint meld je dan eerst in het dal aan zodat men weet dat je onderweg bent. Zorg ook voor goede regenkleding, het weer in de bergen kan van het ene op het andere moment omslaan. Daarnaast is het verstandig met een goede rugzak op pad te gaan en deze goed af te stellen. Neem ook voldoende te drinken mee, minimaal twee liter water.

Routes uitgelicht

Om je een idee te geven van de diverse tochten en routes hebben we er vier voor je uitgelicht.

Huttentocht Graubünden
De Kesh Trek in Graubünden is ideaal voor beginners. Je ervaart vier dagen lang de schoonheid van het hooggebergte zonder dat daar stijgijzers of touw aan te pas komt en zonder loodzware rugzak. De Kesh Trek is 56 kilometer lang en je loopt over goed begaanbare wandelwegen of bergpaden. Per dag stijg je soms wel 1.200 meter. De tocht heeft een T2-moeilijkheidsgraad. De tocht is niet gevaarlijk , maar je hebt wel een goede conditie nodig en je dient vastbesloten te zijn.Glarner Alpen
Een klassieke huttentocht maak je in de Glarner Alpen. Je trekt langs machtige meren en gletsjers en overnacht in grandioze hutten. De Glarner Alpen liggen naast de Umer Alpen en zijn relatief onbekend. Onterecht, want het is een prachtig gebied en ideaal voor een meerdaagse trektocht. Deze tocht is voor de gevorderde trekker. Je draagt een zware rugzak, de dagafstanden zijn fors, evenals de hoogteverschillen. Waar je de ene dag nog 1.100 meter daalt, klim je de dag erna weer 1.500 meter.


Alpenkranz Uri (Uri)
Deze tocht bestaat uit 38 etappes die je dwars door het oude Zwitserland voeren. Alle berghutten en hotels van oer-Zwitserland worden door de tocht met elkaar verbonden. Dit kanton vormde samen met twee andere kantons het begin van de Zwitserse staat in de 13e eeuw. Er zijn diverse varianten op het pad, variërend van moeilijkheidsgraad T2 tot T5.


Bärentrek (Berner Oberland)
De Bärentrek wordt ook wel de mooiste tocht van Zwitserland genoemd. In acht dagen loop je 132 kilometer langs gletsjers, rotswanden en bergen. Per dag leg je ongeveer zeven uur af en de hoogteverschillen bedragen 900 tot 1.200 meter. Vanwege de vele hutten langs deze route kun je de tocht aanpassen naar je eigen zin, afhankelijk van bijvoorbeeld je conditie of hoeveel tijd je hebt.


 

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen